Κρήτη | Στο σκαμνί 25 για κύκλωμα διακίνησης με εμπλοκή αστυνομικού

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την έναρξη της δίκης του κυκλώματος διακίνησης μεταναστών, που – μεταξύ άλλων – μετέφερε παράνομα πρόσφυγες από την Αίγυπτο στην Κρήτη, με τελικό προορισμό άλλες χώρες της Ευρώπης. Πρόκειται για την πολύκροτη υπόθεση που είχε αποκαλυφθεί πέρυσι το Μάρτιο, όταν έπειτα από «έφοδο» των Αρχών σε σπήλαιο και σε μάντρα, σε Τσούτσουρα και Δεμάτι, στην ευρύτερη περιοχή της νότιας Βιάννου, είχαν εντοπιστεί συνολικά 113 πρόσφυγες

να διαβιούν κάτω από άθλιες συνθήκες…

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης, στο Ηράκλειο, θα καθίσουν τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου συνολικά 25 άτομα. Οι περισσότεροι από τους κατηγορούμενους είναι αλλοδαποί (Αφγανιστάν, Συρία, Ιράκ, αλλά και Βουλγαρία). Ωστόσο, μεταξύ των κατηγορουμένων βρίσκονται και έξι Κρητικοί: Ο ένας εξ αυτών, μάλιστα, είναι αστυνομικός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τις απολογίες τους ενώπιον του ανακριτή Ηρακλείου, το Μάρτιο του 2017, είχαν κριθεί προφυλακιστέοι οι 17 από τους συνολικά 25 κατηγορούμενους. Μεταξύ αυτών δύο αδέρφια 27 και 28 ετών, ο 48χρονος αστυνομικός, καθώς και τρεις Κρητικοί ηλικίας 40, 47 και 57 ετών. Σημειώνεται ότι, εκτός του 57χρονου, οι υπόλοιποι πέντε Έλληνες είναι προφυλακισμένοι.

Οι 25 κατηγορούμενοι που θα καθίσουν στο εδώλιο βαρύνονται, κατά περίπτωση, με 13 κατηγορίες. Κάποιες εξ αυτών είναι, μάλιστα, κακουργηματικού χαρακτήρα. Επισημαίνεται ότι και οι 25 βαρύνονται με την κατηγορία της «συγκρότησης και διεύθυνσης οργάνωσης περισσοτέρων των τριών ατόμων με σκοπό την επιδίωξη διάπραξης κακουργημάτων της εκβίασης, της διευκόλυνσης παράνομης εισόδου και εξόδου από τη χώρα και της παράνομης μεταφοράς υπηκόων τρίτων χωρών εκ κερδοσκοπίας».

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, οι κατηγορούμενοι είχαν συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση από το Μάιο του 2016 έως το Μάρτιο του 2017. Ειδικότερα, φέρονται να συμμετείχαν σε διεθνή εγκληματική οργάνωση η οποία είχε οργανωθεί μέσω περιφερειακών δικτύων, μεταφέροντας παράνομα πρόσφυγες από την Αίγυπτο προς την Ελλάδα, μέσω Κρήτης. Τελικός προορισμός των μεταναστών ήταν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το περιφερειακό δίκτυο («πυρήνας») της Κρήτης αριθμούσε 25 μέλη. Ηγετικό ρόλο σ’ αυτόν είχαν – σύμφωνα πάντα με το παραπεμπτικό βούλευμα – δύο Αφγανοί 29 και 28 ετών, καθώς και ένας 30χρονος από τη Συρία. Και οι τρεις τους παραμένουν προσωρινά κρατούμενοι σε σωφρονιστικά καταστήματα της Κρήτης.

Το περιφερειακό δίκτυο της Κρήτης φέρεται ότι δρούσε σε συνεργασία με το δίκτυο της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τα μέλη του πυρήνα της Αλεξάνδρειας έβρισκαν μετανάστες που ήθελαν να διαφύγουν από τη Βόρεια Αφρική με προορισμό κάποια ευρωπαϊκή χώρα. Στη συνέχεια τους επιβίβαζαν σε πλοιάρια 70 έως 100 ατόμων και τους μετέφεραν στα νότια παράλια της Κρήτης.

Μέλη του δικτύου Κρήτης παραλάμβαναν τους πρόσφυγες που κατέφταναν στο νησί μας και, χρησιμοποιώντας κάθε φορά τα κατάλληλα οχήματα μεταφοράς, τους μετέφεραν στην ενδοχώρα του νομού Ηρακλείου. Οι μετανάστες εγκαθίσταντο σε οικίες, αποθήκες ή μάντρες. Στα εν λόγω οικήματα, μέλη της σπείρας τούς εξασφάλιζαν διαμονή και τροφή, ωστόσο – όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο – τους επιτηρούσαν κρατώντας όπλα. Εξάλλου, μέλη του πυρήνα Κρήτης εξασφάλιζαν στους μετανάστες πλαστά διαβατήρια και εισιτήρια, ενώ στη συνέχεια τους μετέφεραν στο λιμάνι του Ηρακλείου, από όπου ακτοπλοϊκώς έφταναν στον Πειραιά.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, ωστόσο, γινόταν και το αντίστροφο ταξίδι: Ο πυρήνας της Αθήνας, που ερχόταν σε επαφή με αυτόν της Κρήτης, έβρισκε πρόσφυγες που ήθελαν να προωθηθούν από την Ελλάδα σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Τους «έστελναν» λοιπόν στην Κρήτη, από όπου τους παραλάμβαναν μέλη του τοπικού πυρήνα, για να τους προωθήσουν στη συνέχεια στο εξωτερικό.

Ο ρόλος του αστυνομικού

Η τοπική κοινωνία της Κρήτης είχε συγκλονιστεί πέρυσι το Μάρτιο, όταν αποκαλύφθηκε η εμπλοκή ενός 48χρονου αστυνομικού στην υπόθεση. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο εν λόγω κατηγορούμενος, που έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα, μεταξύ άλλων, από το Μάρτιο του 2016 έως τις 3 Μαρτίου του 2017, «εν γνώσει του παρέλειψε να διώξει κάποιους υπαίτιους και συγκεκριμένα ενώ υπηρετούσε ως αστυνομικός (…), παρέλειψε εν γνώσει του να διώξει συγκατηγορούμενούς του, οι οποίοι συμμετείχαν σε διεθνές κύκλωμα παράνομης μεταφοράς αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών».

Hawala και νομιμοποίηση «βρόμικου» χρήματος

Το κύκλωμα διακίνησης φέρεται να «θησαύριζε»: Σύμφωνα με τις διωκτικές Αρχές, το χρηματικό αντίτιμο για τη μεταφορά κάθε ενός μετανάστη κυμαινόταν μεταξύ 2.000 και 3.000 ευρώ. Σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο, η διακίνηση του «ζεστού» χρήματος γινόταν μέσω του περίφημου εξωτραπεζικού συστήματος Hawala. Όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, το σύστημα Hawala λειτουργεί ως εξής: «Τα ενδιαφερόμενα πρόσωπα προσεγγίζουν τα «γραφεία», ήτοι χώρους (εστιατόρια, περίπτερα, μίνι-μάρκετ κ.λπ.) που ανήκουν σε αλλοδαπούς, συνήθως ομοεθνείς τους, οι οποίοι ως «διαχειριστές δεξαμενών χρημάτων» αναλαμβάνουν τη διαδικασία μεταφοράς.

Κατόπιν συμφωνίας για το ποσοστό της προμήθειας που θα λάβουν τα πρόσωπα που θα πραγματοποιήσουν τη μεταφορά, ο αλλοδαπός καταθέτει το χρηματικό ποσό, λαμβάνοντας για την κατάθεση σχετικό κωδικό, τον οποίο γνωρίζει μόνο ο ίδιος και ο διαχειριστής. Κατόπιν, ο κωδικός παραδίδεται από τον ενδιαφερόμενο είτε στα μέλη του εγκληματικού πυρήνα, αν πρόκειται για χρηματική εγγύηση, στο πλαίσιο διακίνησης, είτε σε έτερο πρόσωπο στο οποίο θέλει να μεταφέρει τα χρήματα, οπότε ο αποδέκτης του κωδικού δύναται πλέον να εισπράξει το χρηματικό ποσό από «γραφείο» που βρίσκεται στην περιοχή του, του οποίου ο διαχειριστής έχει ενημερωθεί προς τούτο από το διαχειριστή του «γραφείου» για την κατάθεση».

Ωστόσο, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η οργάνωση προέβη σε νομιμοποίηση περισσότερων από 700.000 ευρώ, χρησιμοποιώντας το χρηματοπιστωτικό τομέα. Μέλη της οργάνωσης αφενός μετέφεραν χρήματα μέσω διεθνούς εταιρείας μεταφοράς χρημάτων και αφετέρου χρησιμοποιούσαν πιστωτικές κάρτες προκειμένου να αγοράσουν τα εισιτήρια με τα οποία επρόκειτο να ταξιδέψουν οι μετανάστες.

Πηγή: neakriti.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα