Κρήτη | Στον «αέρα» 2,5 δισ. ευρώ για 650.000 αγρότες – «Μπάχαλο» με την ενεργοποίηση

ΝαΚρήτη | περιμένουν και να μην ενεργοποιούν δικαιώματα, μέχρι να ενημερωθούν με ανακοίνωση της ΕΑΣΗ, καλεί τους αγροτοκτηνοτρόφους της Κρήτης ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, Μύρων Χιλετζάκης.

Την παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, «κρούοντας τον κώδωνα» του κινδύνου για τη φετινή πληρωμή των 2,5 δισ. ευρώ σε περισσότερους από 650.000 αγρότες, αφού καταγγέλλουν πως «μόνο δεδομένη δεν μπορεί να θεωρείται φέτος η καταβολή των επιδοτήσεων», ζητούν με επιστολή τους

283 Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ), τα οποία υπέβαλαν 422.056 δηλώσεις αγροτών το 2021.

Την επιστολή αυτή κατέθεσε στη Βουλή, καλώντας τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Γεωργαντά να δώσει απαντήσεις και εξηγήσεις για το πρωτοφανές μπάχαλο στην ενεργοποίηση των δικαιωμάτων, ο βουλευτής Ηρακλείου ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. Βασίλης Κεγκέρογλου.

Την ίδια ώρα, να περιμένουν και να μην ενεργοποιούν δικαιώματα, μέχρι να ενημερωθούν με ανακοίνωση της ΕΑΣΗ, καλεί τους αγροτοκτηνοτρόφους ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, Μύρων Χιλετζάκης.

Αναλυτικότερα, η επιστολή των ΚΥΔ προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γεώργιο Γεωργαντά, τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, και τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, Δημήτρη Μελά, έχει ως εξής: «Τις τελευταίες εβδομάδες παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία τις εξελίξεις που αφορούν στη συλλογή των δηλώσεων ΟΣΔΕ και δυστυχώς πλέον είμαστε στη δυσάρεστη θέση όπου η ανησυχία έχει γίνει αγανάκτηση και απόγνωση.

Είκοσι ολόκληρες ημέρες μετά την ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ που ανέφερε ότι “η εφαρμογή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης έτους 2022 έχει τεθεί σε παραγωγική λειτουργία στο κυβερνητικό νέφος στη διεύθυνση eae.opekepe.gov.gr”, καμία αίτηση δεν είναι δυνατό να υποβληθεί, καθώς η εφαρμογή δεν ανταποκρίνεται ούτε στοιχειωδώς στις απαιτήσεις ενός πληροφοριακού συστήματος συλλογής και επεξεργασίας των δηλώσεων των παραγωγών.

Επί είκοσι ημέρες έχουμε γίνει αποδέκτες κάθε πιθανής και απίθανης δικαιολογίας στα αγωνιώδη ερωτήματά μας.

Μια απλή ανάγνωση όσων αναφέρονται στο συνημμένο παράρτημα είναι αρκετή για να αντιληφθεί κάποιος την κατάσταση, ο ΟΠΕΚΕΠΕ όμως είναι κυριολεκτικά άφαντος, ενώ αδυνατεί πλέον να είναι τουλάχιστον καθησυχαστικός όπως τις πρώτες ημέρες. Οι αγρότες διαβάζουν τις ανακοινώσεις περί έναρξης των δηλώσεων και συρρέουν στα γραφεία μας για την υποβολή τους, την ίδια στιγμή που αδυνατούμε να τους εξυπηρετήσουμε στοιχειωδώς. Εδώ και είκοσι ημέρες τα ΚΥΔ πληρώνουν το σημαντικό εποχικό προσωπικό που απαιτείται, χωρίς αυτό να μπορεί να εργαστεί.

Η κατάσταση αυτή δεν αποτελεί μόνο μία τεράστια δυσφήμηση αλλά κυρίως έναν βαθύ εμπαιγμό για τους χιλιάδες εργαζομένους στο μεγαλύτερο και σημαντικότερο έργο του αγροτικού τομέα, που αποδίδει κάθε έτος 2,5 δισ. ευρώ σε 650.000 και πλέον αγρότες.

Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο σάς δηλώνουμε ότι η πληρωμή αυτών των 2,5 δισ. ευρώ μόνο δεδομένη δεν είναι για τη φετινή χρονιά. Ο χρόνος έχει παρέλθει ήδη, η εφαρμογή είναι προφανές ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί, και εμείς ως πιστοποιημένα ΚΥΔ βρισκόμαστε μπροστά σε οικονομική καταστροφή.

Σας καλούμε να παρέμβετε άμεσα και να δώσετε ουσιαστική λύση εδώ και τώρα, παρέχοντας απλώς το στοιχειώδες: μία κανονική και λειτουργική εφαρμογή Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης, καθώς και να αναλάβει ο ΟΠΕΚΕΠΕ τον πραγματικό του ρόλο στην εξέλιξη της διαδικασίας, δηλαδή του κεντρικού συντονιστή του έργου, όπως ορίζουν και οι συμβατικές του υποχρεώσεις.

Με τα ισχύοντα δεδομένα αυτό που αντιλαμβανόμαστε έντονα είναι ότι ο ρόλος των πιστοποιημένων ΚΥΔ περνάει σε δεύτερη μοίρα. Η έμμεση μεταφορά στο ίδιο περιβάλλον με την online δήλωση, η εξατομικευμένη εισαγωγή στο σύστημα για υποβολή της ΕΑΕ2022 και η ανυπαρξία εργαλείων υποβοήθησης και συνολικής διαχείρισης καταργούν εντελώς οποιαδήποτε διαφοροποίηση μεταξύ της ελεύθερης αίτησης και της αίτησης μέσω των ΚΥΔ.

Παράλληλα, η πιστοποίηση δημιουργεί δεσμεύσεις των ΚΥΔ και ως προς τον αγρότη και κατ’ επέκταση και προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ, οι οποίες είναι δυσανάλογες όσων εργαλείων πραγματικά παρέχονται από τον Οργανισμό. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι να μπαίνει σε πραγματικό κίνδυνο και η εξέλιξη του έργου του ΟΣΔΕ 2022. Υπό αυτές τις συνθήκες είναι προφανές ότι τα ΚΥΔ αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τους αγρότες και επιφυλάσσονται για κάθε νόμιμο δικαίωμά τους έναντι όσων απειλούν της ύπαρξή τους με τις πράξεις και παραλείψεις τους», όπως καταλήγει η επιστολή.

Β. Κεγκέρογλου

Με ερώτησή του στη Βουλή, ο βουλευτής Βασίλης Κεγκέρογλου, απευθυνόμενος στα συναρμόδια υπουργεία, κάνει λόγο για την «προβληματική υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ στα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων» και ζητά την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν ανακύψει. Καταθέτοντας την επιστολή των ΚΥΔ, ο Ηρακλειώτης βουλευτής ερωτά τους συναρμόδιους υπουργούς: «Τι προτίθεστε να πράξετε άμεσα για την επίλυση του προβλήματος και την ομαλή λειτουργία των ΚΥΔ;».

Μύρωνας Χιλετζάκης – «Μην ενεργοποιείτε μέχρι να σας πούμε»
Στο μεταξύ, αποκαλυπτικός ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης. Σύμφωνα με τον συνεταιριστή, τα λάθη βάζουν σε μεγάλη ταλαιπωρία τους παραγωγούς και θέτουν σε κίνδυνο τις επιδοτήσεις. Με παραδείγματα ο αντιπρόεδρος της οργάνωσης ενημέρωσε τους ενδιαφερόμενους πώς μπορούν να βρεθούν μπλεγμένοι σε ένα σύστημα. Και μάλιστα, χωρίς να γνωρίζουν οι ίδιοι το λάθος, καθώς τα αρμόδια υπουργεία αγνόησαν επιδεικτικά φέτος τόσο τη βάση δεδομένων των ενώσεων, όσο και την εμπειρία των εργαζόμενων σε αυτές προς αποφυγή λαθών! Για παράδειγμα, ανέφερε ότι μέχρι πέρυσι πήγαινε ο παραγωγός στην ΕΑΣΗ και έκανε την ενεργοποίηση του. «Μας έφερνε ένα Ε9, περνούσαμε όλα τα δεδομένα μέσα και γινόταν ένας διασταυρωτικός έλεγχος του Ε9 από την ΑΑΔΕ, και μας έλεγαν “ναι, αυτό είναι δηλωμένο στο τάδε Ε9 και είναι τόση έκταση και είναι στην τάδε περιοχή, στην τάδε κοινότητα”. Σήμερα ο διασταυρωτικός έλεγχος ανάμεσα στο σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ – του υπουργείου δηλαδή – και της ΑΑΔΕ δεν υπάρχει. Δε μου τον βγάζει».

Στο σημείο αυτό ξεκαθαρίζει: «Βάζεις τα στοιχεία και σου τα παίρνει κανονικά. Δε σου λέει ότι είναι λάθος. Και όταν έρθει η ώρα να πληρωθείς και δεν πληρώνεσαι, μετά σου λέει αν η έκτασή σου είχε για παράδειγμα 1.100 μέτρα διαφορά. Όλο αυτό μάς δημιουργεί μεγάλο προβληματισμό»… Ούτε όμως οι δασικοί χάρτες – όπως κατήγγειλε ο Μύρων Χιλετζάκης – έχουν τακτοποιηθεί… «Μου θυμίζει όλο αυτό τον υπουργό Περιβάλλοντος, τον κ. Σκρέκα, που κατέβηκε στην Κρήτη και έδωσε διαβεβαιώσεις σε μας, στους δημάρχους και στους τοπικούς βουλευτές μέσα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, ότι “κύριοι, μην αγχώνεστε με τους δασικούς χάρτες. Θα αναρτηθούν νέα υπόβαθρα και όλα θα φτιάξουν”.

Στις 15 του Μάη, πάλι, τελειώνει η καταληκτική ημερομηνία με τους δασικούς χάρτες και όλες οι χορτολιβαδικές εκτάσεις της Κρήτης φαίνονται ακόμη δασικές. Όταν το Δασαρχείο δεν έχει πάρει ακόμα το κατάλληλο προσωπικό για να κάνει τις “αποσφαλματώσεις”, τι γίνεται; Πάω εγώ να καλλιεργήσω μια δικιά μου έκταση και θα μου πουν “μα κύριε, είναι δασική στον χάρτη”. Και θα απαντήσω “κύριοι, ήταν χωράφι και το έχω αφήσει και έχει χερσέψει”… Από την άλλη, ανοίγει το Ταμείο Ανάκαμψης για τη νέα αναμπέλωση. Προσπαθούμε να βάλουμε νέες καλλιέργειες και νέα δεδομένα. Και έχουμε έναν δασικό χάρτη που δεν έχει αναβαθμιστεί ακόμα. Που δεν έχει διορθωθεί. Και ας ήρθε ο ίδιος ο υπουργός εδώ. Και μας λένε: “είναι δασικά όλα”».

Πηγή:neakriti.gr

The post Κρήτη | Στον «αέρα» 2,5 δισ. ευρώ για 650.000 αγρότες – «Μπάχαλο» με την ενεργοποίηση appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα