Κρήτη | Το κινέζικο έντομο που απειλεί τις καλλιέργειες

Πρόκειται για ενα κινέζικο έντομο που καταστρέφει τις μουριές, την ώρα που η αγωνία μεγαλώνει, καθώς πιθανή εξάπλωση του στην ενδοχώρα του νομού, μπορεί να προκαλέσει και καταστροφή σε ξυλώδεις καλλιέργειες, όπως τα αμπέλια και τα λιόφυτα.

Αυτό που απασχολεί πάντως είναι να μην υπαρξει εξάπλωση του ξυλοφάγου εντόμου που μπορεί να προκαλέσει τεράστιες βλάβες στα αμπέλια και τις καλλιέργειες, ενώ παράλληλα θα αποτελέσει το τελειωτικό χτύπημα για τους αγρότες και ειδικά για τους καλλιεργητές, οι οποίοι αδυνατούν ήδη να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Απαντήσεις στο

θέμα αυτό δίνει ο γεωπόνος κ. Παναγιώτης Αλεξόπουλος, μέσα από το ekriti.gr. Ο ίδιος αναφέρει πως τέτοιο έντομο έχει βρεθεί σε αμπέλι. Και όχι μόνο… «Εχει βρεθεί έντομο σε ελιά και λεμονιά στο Χουδέτσι», σημειώνει.

Ο κ. Αλεξόπουλος επισημαίνει πως το θετικό στην όλη υπόθεση είναι πως το έντομο αναπτύσσεται αργά. Απαιτούνται περίπου δύο χρόνια απο τη στιγμή που η κάμπια γίνει έντομο. Υπαρχει λοιπόν χρονος για αντίδραση. Αν ακολουθηθούν τα σωστά μέτρα (πχ θάψιμο δεντρων με ασβέστωμα τους ή άμεσο κάψιμο των προσβσεβλημένων δέντρων), τότε μπορεί να αντιμετωπιστεί».

Οπως αναφέρει ο κ. Αλεξόπουλος οι ανησυχίες για τυχον προσβολή αμπελώνων είναι βάσιμες, γιατι το έντομο θέλει ζωντανό ξύλο. Από τη στιγμή που τα αμπελια είναι ξυλώδη φυτά, τότε είναι πιθανό να πάει και σε αυτά. « Σαν έντομο πετάει, είναι κινητικό. Ομως το καλό είναι πως είναι μεγάλος ο κύκλος μετάβασης του από κάμπια σε έντομο.

Οχι με φάρμακα…

Συμφωνα με το γεωπόνο, η αντιμετώπιση του με φάρμακα, είναι εξαιρετικά δύσκολη. Γιατί όπως λέει από τη στιγμή που θα μπει σε αμπέλι ή σε κορμό δέντρου, πολύ δυσκολα καταπολεμάται, μιας και τα φάρμακα, δε φτάνουν σε βάθος. «Υπαρχουν πληροφορίες για σκευάσματα, αλλά είναι αμφίβολη η αποτελεσματικότητα τους», τονίζει. Μάλιστα όπως σημειώνει στον αστικό ιστό είναι δυσκολο να χρησιμοποιήσεις χημικά φάρμακα, γιατί είναι τοξικά για τον ανθρωπο. «Καλυτέρα με παγίδες, κοπή φυτών και κάψιμο των δέντρων», καταλήγει.

Συμφωνα με πληροφορίες ήδη έχουν κοπεί πολλά δέντρα και αναμένεται να κοπούν άλλα 100 που έχουν προσβληθεί από το κινέζικης καταγωγής έντομο ενώ το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης, μετά από ανάλυση των δειγμάτων που έκανε, σε απάντηση του στο Δήμο Ηρακλείου τονίζει ότι είναι αναγκαία η άμεση απομάκρυνση όλων των δέντρων που έχουν προσβληθεί.

Επιπλέον, ο Δήμος Ηρακλείου, εκτός από τους εξονυχιστικούς ελέγχους, ανέλαβε και αξιοσημείωτες πρωτοβουλίες και ήδη για κάθε δέντρο που εκριζώνεται φυτεύονται δύο άλλα.

Το Τμήμα Μελετών και Συντήρησης Πρασίνου του Δήμου Ηρακλείου από την πλευρά του συνεχίζει να εντοπίζει και να αντιμετωπίζει το ξυλοφάγο έντομο που προσβάλλει το δέντρο της μουριάς.

Ετσι η υπηρεσία προχωρά – όπως επιβάλλεται για τον περιορισμό του πληθυσμού του εντόμου και την αποφυγή περαιτέρω προσβολής νέων δένδρων μουριάς ή άλλων φυτών- στην κοπή δέντρων, τα οποία έχουν προσβληθεί από το ξυλοφάγο έντομο Xylotrechus chinensis.

ekriti.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα