Κρήτη | Τρεις στους δέκα ασθενείς νοσηλεύονται με Όμικρον

Τρεις στους δέκα ασθενείς με covid-19 που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της Κρήτης έχουν μολυνθεί από την παραλλαγή «Όμικρον».

Η ανησυχητική αυτή διαπίστωση προέρχεται από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της γονιδιωματικής ανάλυσης των δειγμάτων που έχουν ληφθεί από το σύνολο των ασθενών. Και αφενός θέτει εν αμφιβόλω την εκτίμηση ότι η «Όμικρον» είναι ελαφριά, αφετέρου αποτελεί «καμπανάκι» καθώς φαίνεται να υποκρύπτει αναλογία στις μολύνσεις και στις νοσηλείες, οι οποίες όχι μόνο δεν παρουσιάζουν μείωση, αλλά αυξάνονται.

Για

πρώτη φορά, από την αρχή του έτους, στο πλαίσιο προγράμματος του ΕΟΔΥ, όλα τα δείγματα από τις νοσηλείες στα νοσοκομεία της Κρήτης αποστέλλονται στο Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, ώστε να γίνεται τυποποίηση και να διευκρινίζεται ποια από αυτά είναι «Όμικρον», στοιχεία τα οποία στη συνέχεια προωθούνται στην Αθήνα, όπου γίνεται κεντρικά ανάλυση σε επίπεδο χώρας.

Η ανάλυση που έχει γίνει μέχρι στιγμής στην Κρήτη, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο επίκουρος καθηγητής Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος, δείχνει ότι το 70% των νοσηλευόμενων με κορονοϊό είναι «Δέλτα» και το 30% είναι «Όμικρον», με τη δεύτερη να παρουσιάζει αυξητικές τάσεις.

Στη διεθνή πρακτική, εξήγησε ο ίδιος, περιμένουμε δύο εβδομάδες για να δούμε την επίδραση στις νοσηλείες και τρεις εβδομάδες για να διαπιστώσουμε την επίδραση στους θανάτους. «Αυτά είναι τα χρονικά σημεία κλειδιά.

Αν θεωρήσουμε ότι η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων ξεκίνησε γύρω στις 20 Δεκεμβρίου, βρισκόμαστε στις δύο εβδομάδες και ήδη βλέπουμε αύξηση στις νοσηλείες και πίεση στα νοσοκομεία, η οποία είναι βέβαια διαχειρίσιμη, αλλά υπάρχει μεγάλη ανησυχία» ανέφερε.

Και πρόσθεσε: «Αν πάμε δύο εβδομάδες πίσω θα δούμε ότι η αναλογία στα κρούσματα «Δέλτα» και «Όμικρον» είχαν την ίδια ποσοστιαία αναλογία, δηλαδή 70/30. Βλέπουμε απόλυτη αναλογία και αυτό είναι ανησυχητικό. Θα περιμέναμε δηλαδή, εφόσον η «Όμικρον» ήταν ελαφρύτερη, μικρότερο αριθμό νοσηλευόμενων, αλλά αυτό δεν συμβαίνει.

Μένει να δούμε αν ο δεκαπλασιασμός των ημερήσιων κρουσμάτων που έχουμε στην Κρήτη | Τρειςκαι στην υπόλοιπη χώρα θα έχει ανάλογη επίπτωση με αύξηση στις νοσηλείες και στους θανάτους».

Ο κ. Ζαφειρόπουλος, ωστόσο, εξέφρασε την ελπίδα πως αυτό δεν θα συμβεί, κάτι που, όπως είπε, βασίζεται σε δύο σημεία: «πρώτον ότι η «Όμικρον» θα είναι όντως πιο ελαφριά, κάτι που ακόμη δεν έχει επαληθευθεί και θα πρέπει όλοι να κρατήσουμε την ανησυχία μας και την προσοχή μας πάνω σε αυτό το θέμα. Και δεύτερον ότι πολλά από τα κρούσματα των εορτών προέρχονται από άτομα που ανήκουν σε μικρές ηλικιακές ομάδες και συνήθως νοσούν λίγο πιο ελαφριά».

Δύο παράλληλες πανδημίες

Η Όμικρον έχει επικρατήσει μεν στην Κρήτη, ωστόσο, δεν έχει εξαφανιστεί η «Δέλτα» και φαίνεται ότι την τελευταία εβδομάδα το ποσοστό στο οποίο ανιχνεύεται παραμένει περίπου σταθερό: 85% «Όμικρον» και 15% «Δέλτα». «Τα κρούσματα αυξάνονται και παράλληλα παρουσιάζουν αύξηση όχι μόνο τα «Όμικρον» αλλά και τα «Δέλτα». Θα περιμέναμε ότι η «Όμικρον» θα εξαφάνιζε τη «Δέλτα», αλλά απ΄ ό,τι φαίνεται δεν υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ τους, συνεχίζουν ακάθεκτες και οι δύο.

Υπάρχει εξήγηση γι’ αυτό. Τα μέτρα που έχουμε πάρει και η τήρησή τους δεν είναι επαρκούν για να περιορίσουμε ούτε το ένα ούτε το άλλο στέλεχος του ιού. Δυστυχώς, αυτή είναι η πραγματικότητα. Και έχουμε να πολεμάμε ταυτόχρονα δύο πανδημίες» τόνισε ο κ. Ζαφειρόπουλος.

Κληθείς να εκτιμήσει την εξέλιξη της πανδημίας εμφανίστηκε επιφυλακτικός. Όπως εξήγησε, η μεταδοτικότητα της «Δέλτα» φαίνεται να περιορίζεται από τον εμβολιασμό κάτι που προς το παρόν δεν συμβαίνει με την «Όμικρον». Εξέφρασε, ωστόσο την πίστη ότι η «Δέλτα» στο επόμενο δίμηνο ή τρίμηνο θα εξαφανιστεί, κάτι που χαρακτήρισε καλό διότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη είναι νοσογόνος και επικίνδυνη.

Όπως εξήγησε: «Αυτό θα συμβεί είτε γιατί πολύς κόσμος θα εμβολιαστεί είτε γιατί θα νοσήσει με «Όμικρον», που θα τους δώσει «αντίσταση» και για τη «Δέλτα». Άρα το επόμενο δίμηνο ή τρίμηνο θα έχουμε ξεφορτωθεί τη «Δέλτα» και θα μας μείνει η «Όμικρον» για να δούμε πώς θα μπορέσουμε να τη διαχειριστούμε.

Και εδώ υπάρχει ένα θέμα, γιατί φαίνεται ότι ο συγκεκριμένος ιός δεν έχει εποχικότητα, μπορεί να δημιουργήσει ανά πάσα στιγμή ένα νέο κύμα και από τη στιγμή που ο πληθυσμός δεν έχει αντίσταση απέναντι στην μεταδοτικότητα της «Όμικρον», η εξάπλωση θα συνεχίζεται ακάθεκτη. Άρα περιμένω ένα νέο κύμα» .

Ερωτηθείς, τέλος, αναφορικά με το τέλος της πανδημικής φάσης τόνισε ότι αυτό θα συμβεί «όταν όλος ο πληθυσμός αποκτήσει κάποιου είδους αντίσταση και συγκεκριμένα μόλις εμβολιαστούν και οι υπόλοιποι από τους 300.000 ενηλίκους που παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Τότε θα πούμε ότι τελείωσε η πανδημική φάση στην Ελλάδα και θα αρχίσει η ενδημική φάση, η οποία είναι ανησυχητική επίσης και θα πρέπει να προσέξουμε»

The post Κρήτη | Τρεις στους δέκα ασθενείς νοσηλεύονται με Όμικρον appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα