Κρήτη | Τροφή από τρόφιμα στην εκδήλωση για το LIFE

Στη συνάντηση παρουσιάστηκε από τη συντονίστρια του προγράμματος Παρασκευή Πάντελη η πορεία υλοποίησής του, με επισήμανση όλων των προβλημάτων που ανέκυψαν και των τρόπων αντιμετώπισής τους.

To πρωτοποριακό πρόγραμμα LIFE F4F Τροφή από Τρόφιμα, παρουσιάστηκε από τον Ε.Σ.Δ.Α.Κ. στην «Εκδήλωση Ενημέρωσης για το Ευρωπαϊκό Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα LIFE» που διοργάνωσε το Πράσινο Ταμείο και η Ελληνική Task Force για το Πρόγραμμα LIFE, στο Ηράκλειο.

Υπενθυμίζεται

ότι το πρόγραμμα LIFE F4F Τροφή από Τρόφιμα υλοποιείται από τον Ε.Σ.Δ.Α.Κ. με τη συνεργασία του Τ.Ε.Ι. Κρήτης, του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και το Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων ενημέρωσης, υποστήριξης και συμβουλευτικής των δυνητικών δικαιούχων του Προγράμματος LIFE για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, έχοντας ενημερωτικό αλλά και συμβουλευτικό χαρακτήρα. Ειδικότερα, παρουσιάστηκε το Πρόγραμμα LIFE και το Νέο Πολυετές Πρόγραμμα LIFE 2018-2020, τα δύο υπο-προγράμμματα Περιβάλλον και Δράση για το Κλίμα, οδηγίες για την προετοιμασία μιας πρότασης, οι δράσεις της GR LTF και η πλατφόρμα υποστήριξης για το Πρόγραμμα LIFE. Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκαν διμερείς συναντήσεις μεταξύ των Εμπειρογνωμόνων της GR LTF και των δυνητικών δικαιούχων, με σκοπό την παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης πιθανών ιδεών/προτάσεων προς υποβολή.

Χρήσιμα στοιχεία για το πρόγραμμα Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE15 ENV/GR/000257 με τίτλο: «Food for Feed: An Innovative Process for Transforming Hotels’ Food Wastes into Animal Feed- Τροφή από Τρόφιμα: Μια Καινοτόμα Διεργασία για τη Μετατροπή των Υπολειμμάτων Τροφίμων Ξενοδοχειακών Μονάδων σε Ζωοτροφές»:

Το πρόγραμμα «Τροφή από Τρόφιμα – Food for Feed» έχει ως αντικείμενο την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης διεργασίας παραγωγής ζωοτροφών από τα υπολείμματα τροφίμων (κουζίνας και τραπεζαρίας) των χώρων μαζικής εστίασης, κυρίως ξενοδοχείων και εστιατορίων, που ήδη εφαρμόζουν σύστημα διαλογής στην πηγή ή θα επιθυμούσαν να εφαρμόσουν στο άμεσο μέλλον.

Τα υπολείμματα τοποθετούνται σε ειδικούς κάδους και η συλλογή τους γίνεται με ειδικά αυτοκίνητα – ψυγεία, που εξασφαλίζουν την ασφαλή μεταφορά τους στην πιλοτική μονάδα ηλιακής ξήρανσης. Κεντρικό στοιχείο της διεργασίας του F4F, είναι η παστερίωση των υπολειμμάτων τροφίμων, μέσα από μια τροποποιημένη και ενισχυμένη διεργασία ηλιακής ξήρανσης, της οποίας προηγείται η χειροδιαλογή και ο τεμαχισμός των υπολειμμάτων.

Η διάρκεια του έργου είναι 42 μήνες, με καταληκτική ημερομηνία την 28η Φεβρουαρίου 2020, ενώ ο συνολικός Προϋπολογισμός είναι 2.580.619,00 € και η Επιδότηση από την ΕΕ 1.459.227,00 €.

Keywords
Τυχαία Θέματα