Κυριακή Γιαννουδάκη: Πώς το “πληγωμένο παιδί” που κουβαλάμε μέσα μας, μάς δημιουργεί δυσκολίες στην ενήλικη ζωή

Στο Ζarpa Radio 89.6 και στην Ανδρονίκη Κοκοτσάκη μίλησε η σύμβουλος ψυχικής υγείας και ψυχοθεραπεύτρια Κυριακή Γιαννουδάκη. Το θέμα που απασχόλησε ήταν το “εσωτερικό πληγωμένο και θυμωμένο παιδί ” που όλοι μας λίγο έως πολύ κουβαλάμε μέσα μας και πώς αυτό δημιουργεί προβλήματα και δυσκολίες στην ενήλικη ζωή του ανθρώπου.

Αρχικά, η κυρία Γιαννουδάκη διευκρίνισε ότι όταν μιλάμε για το εσωτερικό μας παιδί μιλάμε για ένα σύμπλεγμα ψυχολογικό που κουβαλάμε μέσα μας.

“Οι περισσότεροι άνθρωποι

αγνοούν την ύπαρξή του όμως αυτό έχει εξαιρετική επίδραση πάνω μας. Η έλλειψη της συνειδητής σύνδεσης με το εσωτερικό μας παιδί είναι ακριβώς αυτή που προκαλεί πολλά προβλήματα συμπεριφοράς δυσκολίες στις σχέσεις και στα συναισθήματα.

“Το πληγωμένο παιδί μέσα μας είναι αυτό που διαμορφώνει το πυρηνικό σύστημα πεποιθήσεων μας. Ο πυρήνας αποτελείται από τα πρώιμα αισθήματα, εμπειρίες, αναμνήσεις και το υλικό αυτό σχηματίστηκε σε ανταπόκριση των πιέσεων του περιβάλλοντος της παιδικής μας ηλικίας.

Κάθε παιδί χρειάζεται τήν αποδοχή και την αγάπη, προσαρμόζεται στους κανόνες και τις νόρμες των γονιών για να νιώθει αποδοχή και ασφάλεια για να επιβιώσει, έτσι ξεχνάει τον αληθινό του εαυτό και χτίζει ένα ψεύτικο προσωπείο, μια περσόνα που τον ακολουθεί στην ενήλικη ζωή του. Αυτό το υλικό είναι μη λογικό και πρωτόγονο.

Ήταν ο μοναδικός τρόπος που ένα μαγικό ευάλωτο σέ κατάσταση ανάγκης και χωρίς όρια παιδί γνώριζε για να επιβιώνει.

Μέσα από αυτόν τον πυρήνα που διαμορφώθηκε γίνεται το φίλτρο μέσα από το οποίο όλες οι νέες εμπειρίες πρέπει να περάσουν… είναι σαν ο άνθρωπος να φοράει παραμορφωμένα γυαλιά και να βλέπει τον κόσμο διαστρεβλωμένο, τονίζει η κα Γιαννουδάκη

Η μεγάλη σύγχρονη θεραπεύτρια Alice Miller ονομάζει αυτό το φαινόμενο η λογική του παραλογισμού. Ο άνθρωπος με ένα καταναγκαστικό τρόπο επαναλαμβάνεις τις ίδιες εμπειρίες πιστεύοντας ότι θα φέρει διαφορετικά αποτελέσματα από την πρώιμη εμπειρία του.

Το πληγωμένο παιδί μέσα μας ζητά την ίαση του με ένα λάθος τρόπο και έτσι αυτοεκπληρώνει την προφητεία του μιας και βιώνει ξανά και ξανά τις ματαιώσεις της πρώιμης ζωής του.

Τόνισε μεταξύ άλλων ότι το πληγωμένο παιδί όσο δεν το αναγνωρίζουμε και δεν το θεραπεύουμε, μολύνει την ενήλικη ζωή μας
Με θέματα εμπιστοσύνης, με βάναυση συμπεριφορά, με επιθετικότητα, εξαρτήσεις, δυσκολίες στις σχέσεις, παραβατική συμπεριφορά, ναρκισσιστική διαταραχή, διαστροφή της σκέψης… κενό, απάθεια κατάθλιψη.

Όταν η ανάπτυξη του παιδιού καθηλωθεί, αν τα συναισθήματα καταπιεστούν ιδιαίτερα το αίσθημα του θυμού και του πόνου τότε το άτομο θα ενηλικιωθεί έχοντας μέσα του ένα θυμωμένο πληγωμένο παιδί..

Μπορεί να φαίνεται παράλογο ότι ένα μικρό παιδί μπορεί να συνεχίζει να ζει στο σώμα ενός ενήλικα. Όμως αυτό ακριβώς συμβαίνει.
Για να θεραπεύσουμε το παιδί μέσα μας κατά αρχήν χρειάζεται να γνωρίσουμε την ύπαρξη του και θα χρειαστεί να το συναντήσουμε και να το γνωρίσουμε.

Να μάθουμε ένα καινούργιο τρόπο να έρθουμε σε επαφή μαζί του.
Να μάθουμε να το φροντίζουμε
Να μάθουμε να γίνουμε ο γονιός που ποτέ δεν είχε και τόσο πολύ χρειαζόταν.

Όσο το πληγωμένο παιδί θεραπεύεται αναδύεται μέσα μας μια εσωτερική δύναμη μια δημιουργικότητα η θεραπεία του είναι μια αναγέννηση κ μια μεταμόρφωση.

Όλοι μας έχουμε την δυνατότητα να συναντηθούμε με αυτό μας το κομμάτι, να αποδεκτούμε το μικρό μας ευάλωτο ευατό …

The post Κυριακή Γιαννουδάκη: Πώς το “πληγωμένο παιδί” που κουβαλάμε μέσα μας, μάς δημιουργεί δυσκολίες στην ενήλικη ζωή appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα