Μετάλλαξη Ομικρον: Τα δεδομένα για τους πλήρως εμβολιασμένους

Καθώς η καινούρια και εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη Ομικρον του κορονοϊού έχει ήδη αρχίσει να εξαπλώνεται και στην Ευρώπη, οι επιστήμονες προσπαθούν να διαπιστώσουν κατά πόσο τα εμβόλια μπορούν να μας προστατεύσουν από αυτήν.

Αυτή τη στιγμή, στην Ελλάδα, τα διαθέσιμα εμβόλια κατά του κορονοϊού είναι τρία (Moderna, Pfizer/BioNTech και Johnson & Johnson) και λειτουργούν «εκπαιδεύοντας» το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτίθεται στην «πρωτεΐνη-ακίδα»

που χρησιμοποιεί ο κορονοϊός ως κλειδί για να προσκολλάται πάνω στα ανθρώπινα κύτταρα.

Το μεταλλαγμένο στέλεχος Ομικρον του ιού διαθέτει περισσότερες από 30 μεταλλάξεις σε αυτή την πρωτεΐνη-κλειδί, 10 εκ των οποίων βρίσκονται στον τομέα σύνδεσης του ιού με τον υποδοχέα του. Ως μέτρο σύγκρισης, να αναφέρουμε εδώ ότι η μετάλλαξη Δέλτα διαθέτει μόνο δύο τέτοιες μεταλλάξεις, πέντε δηλαδή φορές λιγότερες σε σχέση με την Ομικρον.

Στην πραγματικότητα, ακόμα και με όλες αυτές τις αλλαγές, υπάρχουν ακόμα τμήματα του ιού, στα οποία τα αντισώματα που παράγονται από τα εμβόλια θα μπορούν να ανταποκριθούν.

«Με την πρώτη ματιά, η εικόνα μοιάζει τρομακτική, καθώς οι μεταλλάξεις φαίνεται να έχουν αλλάξει τη δομή του ιού σε μεγάλο βαθμό. Ωστόσο, τα στοιχεία από τη Νότια Αφρική δείχνουν ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο σοβαρά και οι άνθρωποι που καταλήγουν στο νοσοκομείο είναι οι ανεμβολίαστοι, πράγμα που δείχνει ότι το εμβόλιο ακόμα παρέχει κάποια προστασία», λέει ο καθηγητής ανοσολογίας του Imperial College, Danny Altmann.

Τι ισχύει για τους πλήρως εμβολιασμένους

Προς το παρόν, γνωρίζουμε ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι μπορούν να μολυνθούν από τη μετάλλαξη Δέλτα, ωστόσο η πιθανότητες είναι αρκετά χαμηλές – περίπου τρεις φορές χαμηλότερες σε σχέση με τους ανεμβολίαστους, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία. Και το κυριότερο είναι, πως ακόμα και σε περίπτωση μόλυνσης, οι πιθανότητες ένας εμβολιασμένος να πεθάνει εξαιτίας του κορονοϊού είναι κατά 9 φορές μικρότερες, σε σχέση με έναν ανεμβολίαστο.

Όπως εξηγεί στον Guardian o καθηγητής ανοσολογίας του πανεπιστημίου του Cardiff, Paul Morgan, η μόλυνση από τη νέα μετάλλαξη Ομικρον φαίνεται να είναι πιο πιθανή σε σχέση με τη μετάλλαξη Δέλτα, ωστόσο «το πιθανότερο είναι πως πρόκειται για μια μείωση της κάλυψης και όχι για μια παντελή απώλεια αυτής».

Σύμφωνα με τον ίδιο, μια τρίτη δόση του εμβολίου θα μπορούσε να αυξήσει την προστασία από τη μετάλλαξη Ομικρον.

«Εάν τα εμβόλια προσφέρουν μονάχα τη μισή κάλυψη ενάντια στη νέα μετάλλαξη, τότε μια ενισχυτική δόση μπορεί να φέρει καλύτερα αποτελέσματα. Φυσικά, εάν κάποιος είναι πλήρως εμβολιασμένος και έχει επίσης προσβληθεί και αναρρώσει από τη μετάλλαξη Δέλτα, η προστασία που θα έχει απέναντι σε όλες τις μεταλλάξεις του κορονοϊού θα είναι πολύ υψηλή», προσθέτει ο Morgan.

Οι επιστήμονες επομένως τονίζουν πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος αφορά τους ανεβολίαστους.

«Εάν όντως η μετάλλαξη Ομικρον είναι πιο μεταδοτική από τη Δέλτα, και όλα δείχνουν πως είναι, αυτό σημαίνει πως ο ιός θα εντοπίζει πιο γρήγορα τους ανεμβολίαστους, κάποιοι από τους οποίους θα καταλήγουν στο νοσοκομείο, γεγονός που θα ασκήσει μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας.

Εάν τα ποσοστά νοσηλείας ξεπεράσουν έναν συγκεκριμένο αριθμό, αυτό σημαίνει ότι ίσως ένα νέο lockdown κριθεί απαραίτητο», δήλωσε στον Guardian ο David Matthews, καθηγητής ιολογίας στο πανεπιστήμιο του Bristol.

Τα άλλα όπλα κατά του κορονοϊού

Αν και η νέα μετάλλαξη του πανδημικού ιού φαίνεται να είναι ιδιαίτερα μεταδοτική, οι επιστήμονες θεωρούν πως μπορούμε να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι, καθώς πλέον διαθέτουμε νέα όπλα – πέρα από το εμβόλιο.

Τα νέα αντιικά φάρμακα που έχουν κυκλοφορήσει, κυρίως αυτά που περιέχουν το molnupiravir, φαίνεται να παραμένουν αποτελεσματικά κατά της μετάλλαξης Ομικρον.

Παράλληλα, οι ήδη υπάρχουσες θεραπείες που χρησιμοποιούν το αντιφλεγμονώδες dexamethasone είναι επίσης πιθανόν να δουλεύουν ενάντια στη νέα μετάλλαξη, δεδομένου ότι στοχεύουν στην ανταπόκριση του ανθρώπινου οργανισμού έναντι στον ιό και όχι στον ίδιο τον ιό.

ieidiseis.gr

The post Μετάλλαξη Ομικρον: Τα δεδομένα για τους πλήρως εμβολιασμένους appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα