Μοιραία «επισύνδεση» – Στα ύψη το φυσικό αέριο, στα τάρταρα το ευρώ

«Δυσοίωνη» η επόμενη μέρα για την Ευρώπη μετά την παύση της ροής φυσικού αερίου από τον Nord Stream αλλά και τη συνεχή πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Κατά 30% εκτοξεύθηκαν οι τιμές του φυσικού αερίο, μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας για κλείσιμο του NordStream 1 επ’ αόριστον, ενισχύοντας τους φόβους για ελλείψεις αλλά και για δελτίο στο φυσικό αέριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυτό το χειμώνα.

Η τιμή αναφοράς του φυσικού αερίου αυξήθηκε έως και 272 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα (MWh) με το άνοιγμα της αγοράς.

Το ολλανδικό συμβόλαιο φυσικού αερίου TTF τον Οκτώβριο ήταν αυξημένο κατά

23% το πρωί της Δευτέρας στις 7:23, αλλά σχεδόν 400% υψηλότερο από ό,τι πριν από ένα χρόνο. Σύμφωνα με το Reuters, η φετινή άνοδος των τιμών έχει συμπιέσει τους ήδη ταλαιπωρημένους καταναλωτές και έχει αναγκάσει ορισμένες βιομηχανίες να σταματήσουν την παραγωγή.

Ο αγωγός Nord Stream, που εκτείνεται κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα προς τη Γερμανία, παρέχει περίπου το 1/3 του φυσικού αερίου που εξάγει η Ρωσία στην Ευρώπη, αλλά λειτουργούσε με μόλις το 20% της χωρητικότητας πριν σταματήσουν οι ροές την περασμένη εβδομάδα για συντήρηση.

Το ρωσικό αέριο που παρέχεται επίσης μέσω των εδαφών της Ουκρανίας, μια άλλη σημαντική διαδρομή, έχει επίσης μειωθεί, βάζοντας έτσι την ΕΕ σε έναν αγώνα δρόμου για την εύρεση εναλλακτικών προμηθειών προκειμένου να γεμίσουν οι αποθήκες για τον χειμώνα.

Αρκετά κράτη μέλη έχουν ενεργοποιήσει σχέδια έκτακτης ανάγκης που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μείωση της κατανάλωσης ενέργειας που ωστόσο θα αυξήσει τις προοπτικές για ύφεση.

«Η προμήθεια είναι δύσκολο να επιτευχθεί και γίνεται όλο και πιο δύσκολο να αναπληρωθεί κάθε κομμάτι φυσικού αερίου που δεν προέρχετα τη Ρωσία», δήλωσε ο Jacob Mandel, ανώτερος συνεργάτης για εμπορεύματα στην Aurora Energy Research.

Το υψηλό κόστος ενέργειας έχει ήδη αναγκάσει ορισμένες βιομηχανίες – συμπεριλαμβανομένων και αυτών που παράγουν λιπάσματα και αλουμίνιο -, να περιορίσουν την παραγωγή και να οδηγήσουν τις κυβερνήσεις της ΕΕ να αντλήσουν δισεκατομμύρια ευρώ σε προγράμματα προκειμένου να στηρίξουν τα νοικοκυριά.

Προετοιμάζονται για το χειρότερο

Οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών της ΕΕ πρόκειται να συναντηθούν στις 9 Σεπτεμβρίου για να συζητήσουν επιλογές για τον περιορισμό των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των ανώτατων ορίων τιμών του φυσικού αερίου και των πιστωτικών γραμμών έκτακτης ανάγκης για συμμετέχοντες στην ενεργειακή αγορά, σύμφωνα με έγγραφο που είδε το Reuters.

Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε την Κυριακή ότι η Γερμανία, η μεηαλύτερη βιομηχανικά χώρα της ΕΕ και ο μεγαλύτερος καταναλωτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη, προετοιμάζεται για πλήρη διακοπή των παραδόσεων φυσικού αερίου.

Η Γερμανία βρίσκεται στη δεύτερη φάση ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο από ένα σχέδιο που είχε καταρτίσει με τρια στάδια. Η τρίτη φάση θα είναι η λειτουργία βιομηχανιών με δελτίο στην κατανάλωση ενέργειας.

Στον αγώνα της για εναλλακτικές προμήθειες φυσικού αερίου, η Γερμανία εγκαθιστά γρήγορα προσωρινούς τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), γεγονός που θα της επιτρέψει να λαμβάνει φυσικό αέριο από παραγωγούς πιο μακριά και σχεδιάζει να κατασκευάσει μόνιμες εγκαταστάσεις LNG.

Η Νορβηγία, ένας σημαντικός ευρωπαϊκός παραγωγός φυσικού αερίου, τροφοδοτεί κράτη μέλη της ΕΕ με φυσικό αέριο.

«Υπάρχουν πολλά περιθώρια αντικατάστασης αυτού του (ρωσικού) φυσικού αερίου με εισαγωγές LNG προς το παρόν, αλλά όταν ο καιρός είναι κρύος και η ζήτηση αρχίζει να αυξάνεται τον χειμώνα στην Ευρώπη και την Ασία, υπάρχει μόνο τόσο πολύ LNG εκεί έξω που η Ευρώπη μπορεί α εισάγει. », είπε ο Μάντελ.

Η παγκόσμια αγορά LNG ήταν ήδη σφιχτή καθώς η παγκόσμια οικονομία απορρόφησε τις προμήθειες στην ανάκαμψη από την πανδημία, ακόμη και πριν ξεσπάσει η κρίση στην Ουκρανία.

Ο Klaus Mueller, πρόεδρος της ρυθμιστικής αρχής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων της Γερμανίας, δήλωσε τον Αύγουστο ότι ακόμη και αν τα αποθέματα φυσικού αερίου της Γερμανίας ήταν 100% γεμάτα, θα ήταν άδεια σε 2-1/2 μήνες εάν οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου σταματούσαν εντελώς.

Οι αποθηκευτικοί χώροι της Γερμανίας είναι πλέον πλήρεις κατά περίπου 85%, ενώ οι εγκαταστάσεις σε όλη την Ευρώπη πέτυχαν τον στόχο 80% την περασμένη εβδομάδα.

Kαταρρέει η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου

Μέσα σε αυτό το κλίμα μετά το πλήρες κλείσιμο του Nord Stream από τη Ρωσία, το ευρώ έφτασε να ανταλλάσσεται σήμερα με 0,99 δολάριο λόγω των ανησυχιών από την ενεργειακή κρίση.

Το ευρώ υποχώρησε 0,7%, σε ισοτιμία 0,9884:1 δολάριο στις 08:35 (ώρα Ελλάδας), που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2002.

Σημειώνεται πως από την αρχή της χρονιάς, η ισοτιμία του ευρωπαϊκού νομίσματος δεν έχει πάψει να υποχωρεί έναντι του νομίσματος των ΗΠΑ.

Απώλειες στα χρηματιστήρια

Με σημαντικές απώλειες ξεκίνησε η εβδομάδα και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να συμπαρασύρεται από το αρνητικό κλίμα στις ευρωαγορές, στον απόηχο της απόφασης απόφασης της Gazprom να διακόψει επ’ αόριστον την προμήθεια φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Ο ΓΔΤ λίγο πριν τις 12 κατέγραφε απώλειες 1,72% στις 830,38 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει «βουτιά» 1% ενώ ο δείκτης Euro Stoxx 50 υποχωρεί κατά 1,91%.

ieidiseis.gr

The post Μοιραία «επισύνδεση» – Στα ύψη το φυσικό αέριο, στα τάρταρα το ευρώ appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα