«Μύλος» στην Μήλο: «Επικίνδυνος για το νησί ο Δήμαρχος» καταγγέλλει ο γιατρός

«Παιδάκια έρχονται στο Κέντρο Υγείας με σταφυλόκοκκο και με δερματικές λοιμώξεις. Πριν δύο χρόνια κατήγγειλα 85 παιδιατρικά περιστατικά με δερματοπάθειες. Πέρυσι με την παιδίατρο καταγγείλαμε περισσότερα» λέει ο γιατρός Ηλίας Αποστολόπουλος – Δείτε βίντεο με τα λύματα δίπλα στο βιολογικό!

Μπορεί η Μήλος να διανύει την καλύτερη τουριστική χρονιά στην ιστορία του νησιού, αυτό όμως φαίνεται πως δεν λέει κάτι για τον δήμαρχο, κ. Δαμουλάκη, ο οποίος δείχνει να εθελοτυφλεί. Για τον ίδιο δεν έχει καμία σημασία πώς οι βασικές υποδομές του νησιού βρίσκονται υπό κατάρρευση, εκθέτοντας σε

κίνδυνο την υγεία τόσο των κατοίκων όσο και των επισκεπτών.

Το νησί της Αφροδίτης, με το απέραντο γαλάζιο και τα γραφικά σοκάκια, είναι αντιμέτωπο με μία υγειονομική «βόμβα» και χρόνο με το χρόνο η κατάσταση χειροτερεύει, με τους κατοίκους να υψώνουν την φωνή τους προσπαθώντας να προστατέψουν τους εαυτούς τους, αλλά και τον τουρισμό, αφού, αν δεν βελτιωθούν οι υποδομές, το νησί θα πληγεί ανεπανόρθωτα.

Η έλλειψη νερού, τα σκουπίδια στους δρόμους και τα προβλήματα στο αποχετευτικό σύστημα, έχουν μετατρέψει το νησί της Αφροδίτης, με την ανοχή και την απραξία της δημοτικής αρχής, σε… βόθρο.

Όπως πέρυσι, έτσι και φέτος, ο Δήμος ήταν πλήρως απροετοίμαστος υποβαθμίζοντας με αυτό τον τρόπο την εικόνα του νησιού, εκθέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων και προκαλώντας ανεπανόρθωτες βλάβες στο περιβάλλον του νησιού.

Το ρεπορτάζ που δημοσίευσε την περασμένη Πέμπτη το protothema.gr έρχεται να επιβεβαιώσει, μεταξύ άλλων, και ο γιατρός του νησιού, Ηλίας Αποστολόπουλος, ο οποίος, αγανακτισμένος από την ρύπανση και τους κινδύνους που προκαλεί για την δημόσια υγεία, ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook φωτογραφίες και βίντεο από το απεχθές και παράλληλα στενάχωρο θέαμα, μην μπορώντας κανένας να αμφισβητήσει τα όσα συμβαίνουν στο νησί.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το protothema.gr μαζί του, ο κ. Αποστολόπουλος μας εξήγησε πως η κατάσταση στη Μήλο χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, καθώς τα αποτελέσματα θα είναι μη αναστρέψιμα. Γι’ αυτό το λόγο, την ερχόμενη Τρίτη οι κάτοικοι ζήτησαν να γίνει έκτακτο δημοτικό συμβούλιο, όπου σκοπεύουν να ζητήσουν ακόμη και την παραίτηση του κ. Δαμουλάκη.

Όπως λέει χαρακτηριστικά: «Έχει κάθε δικαίωμα να φωνάζει και να υποστηρίζει ό,τι θέλει, όμως είναι επικίνδυνος για το νησί της Μήλου αυτή τη στιγμή. Γίνεται χαμός, τα προβλήματα είναι τα σκουπίδια, το νερό και τα λύματα. Το νησί είναι γεμάτο σκουπίδια, οι υπάλληλοι του δήμου προσπαθούν με ένα απορριμματοφόρο, το οποίο το είχαν στείλει στο νησί για να μεταφέρει μόνο προϊόντα ανακύκλωσης, να τα μεταφέρουν δεξιά και αριστερά. Τελικά, επειδή γέμισαν το νησί με κάδους ανακύκλωσης, οι οποίοι δεν έχουν πια σκεπάσματα, οι κάτοικοι βάζουν τα σκουπίδια εκεί και υπάρχει εντολή να μαζεύει τα σκουπίδια του νησιού».

Βρισκόμαστε στην καρδιά της τουριστικής περιόδου στην Ελλάδα και το πανέμορφο νησί της Μήλου, το οποίο επισκέπτονται χιλιάδες τουρίστες αυτή τη στιγμή, αντιμετωπίζει προβλήματα που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν.

Έλλειψη νερού σε αρκετούς οικισμούς – Προβλήματα στην αφαλάτωση

Δίχως πόσιμο νερό μένουν για μέρες οι κάτοικοι σε αρκετούς οικισμούς στη Μήλο, αφού ο δήμος δεν προέβλεψε τις ανάγκες λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης.

«Όταν έχουμε νερό είναι κόκκινο. Υπάρχει μονάδα αφαλάτωσης, οι τεχνικοί υποστηρίζουν ότι το νερό που παράγεται είναι πόσιμο, όμως οι κατασκευές που έχει ο δήμος δεν είναι κατάλληλες, για να κρατήσουν και να μεταφέρουν το αφαλατωμένο νερό. Δεν ξέρω για ποιο λόγο το νερό κοκκινίζει, πάντως είναι απαίσιο. Δεν είναι δυνατόν να έχεις τέτοιο νερό στο σπίτι σου. Όταν υπάρχει! Γιατί πολλές ημέρες, νερό δεν έχουμε και προσπαθούν με κάθε τρόπο, όπου υπάρχουν τουρίστες να δώσουν νερό, όπως το είπε και ο ίδιος ο δήμαρχος. Ανέφερε ότι σε ένα χωριό στη Ζεφυρία που δεν έχει τουρισμό, κλείνουμε το νερό το βράδυ και οι κάτοικοι έχουν ξεσηκωθεί».

Προβληματισμό όμως προκαλεί η προέλευση και ποιότητα του νερού αφού, όπως καταγγέλλει ο κ. Αποστολόπουλος, ο Δήμος δεν δίστασε να προμηθεύσει μέχρι και το Κέντρο Υγείας του νησιού με νερό που ιδιωτικά βυτία αντλούν από πηγάδια!

«Για κάποιο λόγο ιδιωτικά βυτία μεταφέρουν νερό σε μία κεντρική δεξαμενή. Το παίρνουν από δικά τους πηγάδια. Τα οποία πηγάδια τι είναι; Είναι ανεξέλεγκτα επιφανειακά νερά. Δεν ξέρουμε δηλαδή ούτε την ποιότητά τους ούτε την προέλευσή τους και μπαίνουν στο δημοτικό δίκτυο. Αυτό δεν ξέρω νομικά αν στέκει ή όχι. Το Κέντρο Υγείας ήταν χωρίς νερό πριν από δύο εβδομάδες. Πήρα τηλέφωνο στον δήμο και μου είπαν ότι θα μου στείλουν βυτίο. Ρώτησα τον οδηγό του βυτίου από πού είναι το νερό και, όταν μου είπε από το δικό μου πηγάδι, δεν το δέχτηκα, γιατί είναι δημόσιο το νοσοκομείο, χρησιμοποιούμε το νερό και για ιατρικές πράξεις: καθαρίζουμε αυτιά, καθαρίζουμε μάτια. Δεν μπορώ να αναλάβω την ευθύνη από ένα νερό άγνωστης προέλευσης να το ρίξω στις δεξαμενές».

Σκουπίδια και λύματα στέλνουν στο νοσοκομείο με σταφυλόκοκκο τα παιδιά

Την ίδια ώρα, η αποχέτευση και η ανεξέλεγκτη διάθεση των λυμάτων σε διάφορα σημεία του νησιού εντείνουν τα προβλήματα. Χαρακτηριστικό είναι πώς μόνο σε ένα χρόνο, πάνω από 85 παιδιά εμφάνισαν σταφυλόκοκκο και άλλες δερματικές παθήσεις εξαιτίας των σκουπιδιών και των λυμάτων που έχουν συσσωρευτεί σε κάποιες περιοχές του νησιού.

«Τα λύματα τρέχουν ανεξέλεγκτα πολύ καιρό στο νησί, γιατί ο βιολογικός καθαρισμός που δημιούργησε ιδιωτική εταιρεία δεν μπορεί να δεχτεί όλα τα λύματα. Κάποια στιγμή ο δήμος αποφάσισε να διαχειριστεί αυτόν τον βιολογικό καθαρισμό, χωρίς ο ίδιος να είναι σε θέση να τον συντηρήσει. Το αποτέλεσμα ήταν πέρυσι να καταστραφεί εντελώς. Πέρυσι μάζευαν τα λύματα από τα χωριά που δεν έχουν αγωγούς για τον βιολογικό και τα πήγαιναν σε ένα παλιό ορυχείο. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο κρίμα. Ζωντανά εγκλήματα μέσα σε ένα αρχαίο ορυχείο. Βάλαμε χέρι μερικοί κάτοικοι και εγώ από την πλευρά μου σαν γιατρός, γιατί είναι ευθεία διακινδύνευση της δημόσιας υγείας και τα σκουπίδια και το κακό νερό και τα λύματα. Μίλησα με τον δήμαρχο, του είπα να σταματήσει να ρίχνει εκεί τα λύματα και να προσπαθήσει να φτιάξει τον βιολογικό καθαρισμό και να τακτοποιηθεί το θέμα. Εκείνος δεν παραδέχτηκε αυτά τα πράγματα. Είπε ότι όλα λειτουργούν κανονικά, όμως προσπάθησαν με κάποιο τρόπο να ρίξουν σε διάφορες ρεματιές του νησιού τους κεντρικούς αγωγούς που κατέβαιναν από τα χωριά, ώστε να μπορούν τα βυτία να επεξεργαστούν τα λύματα. Όμως, η κατάσταση συνεχίστηκε και τον χειμώνα και το φετινό καλοκαίρι. Είναι μεγάλη καταστροφή. Έχουμε τεράστιο θέμα με κουνούπια και με μύγες. Έχουμε παιδάκια που έρχονται στο Κέντρο Υγείας με σταφυλόκοκκο και με δερματικές λοιμώξεις. Πριν δύο χρόνια κατήγγειλα 85 παιδιατρικά περιστατικά με δερματοπάθειες. Πέρυσι με την παιδίατρο καταγγείλαμε περισσότερα».

Από τότε που ανέλαβε τη δημαρχία ο κ. Δαμουλάκης μέχρι και σήμερα, δεν υπάρχει στο νησί Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ). Το νησί εξακολουθεί να ρίχνει τα σκουπίδια του σε κάποια τοποθεσία της Μήλου που μετατρέπεται σταδιακά σε χώρο αυξανόμενης μόλυνσης.

«Πριν τον βιολογικό έχουν κάνει ένα ανάχωμα και πίσω από αυτό βρίσκεται μία τεράστια λίμνη με λύματα. Στο δε σκουπιδότοπο του νησιού, που το ελληνικό κράτος πληρώνει πρόστιμα γι’ αυτά, είναι γεμάτο ζώα που τρέφονται από τα σκουπίδια τα οποία το Πάσχα τα δίνουν στον κόσμο να τα φάει. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στο νησί, ευθεία διακινδύνευση της δημόσιας υγείας όπου ιοί, μικρόβια, πρωτόζωα κυκλοφορούν ανάμεσα στα λύματα και μπορούν να μεταδώσουν οτιδήποτε» περιγράφει ο κ. Αποστολάκης.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου μάλιστα, προ ολίγων ημερών, επέβαλε πρόστιμο 42.000 ευρώ στον Δήμο Μήλου για παράνομη απόρριψη λυμάτων που υποβαθμίζουν το περιβάλλον.

Αντί όμως ο δήμαρχος Μήλου να απαντήσει στα πραγματικά μεγάλα και ντροπιαστικά για το νησί και τον τουρισμό, που τώρα που είναι στην κορύφωση του, προβλήματα, έστειλε μια προσβλητική, επιθετική και απειλητική επιστολή στο «Πρώτο Θέμα» για το ρεπορτάζ που δημοσίευσε.

Ως πότε η κατάσταση στη Μήλο θα θυμίζει τριτοκοσμική χώρα; Ο Δήμος Μήλου είναι υποχρεωμένος να δώσει άμεσα λύσεις.

Πηγή:protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα