ΝΔ για Σκοπιανό: Κάνει πίσω από τη σύνθετη ονομασία με τη χρήση του όρου Μακεδονία

Αναδιπλώνεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη γραμμή της σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό της ΠΓΔΜ μπροστά στο φόβο τυχόν απωλειών της ΝΔ από τα δεξιά της.

Η ίδια η πρωτοβουλία του προέδρου της ΝΔ να κάνει δήλωση αμέσως μετά την «εντυπωσιακή συμμετοχή» στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης που είχε ως κεντρικό του σύνθημα ότι στον όρο Μακεδονία για την ονομασία της γειτονικής χώρας, στέλνοντας παράλληλα

το μήνυμα ότι «σέβομαι και συμμερίζομαι αυτή την ευαισθησία» στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων κάνουν σαφείς τους προσανατολισμούς του κ. Μητσοτάκη που εξακολουθεί να καταγγέλλει την κυβέρνηση ως «ανίκανη να υπηρετήσει τα εθνικά συμφέροντα».

Μάλιστα το γεγονός αυτό έρχεται την ώρα που η ΝΔ σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους καταγγέλλει και τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς για τις δηλώσεις του, οι οποίες ερμηνεύονται ότι αφήνουν ανοιχτό το παράθυρο για εθνική μακεδονική ταυτότητα. Στη ΝΔ κάνουν λόγο για «απαράδεκτες δηλώσεις» που «υπερβαίνουν τα όρια της εντολής» του ειδικού διαμεσολαβητή, ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος μίλησε για «φάουλ» του κ. Νίμιτς, ενώ ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας που έδωσε το παρών με τους Βορειοελλαδίτες βουλευτές της ΝΔ στο συλλαλητήριο κάλεσε την κυβέρνηση να ζητήσει από τον ΟΗΕ την αντικατάσταση του Μάθιου Νίμιτς ως διαμεσολαβητή στις διαπραγματεύσεις Αθήνας Σκοπίων.

Τα δεδομένα μάλιστα αλλάζουν ριζικά στη ΝΔ καθώς μέσω νέας παρέμβασής του στον κυριακάτικο τύπο («Ελευθερία») ο Κώστας Καραμανλής φέρεται να δηλώνει σε συνομιλητές του ότι «δεν υπάρχει συμφωνία στο Βουκουρέστι, διότι η διαπραγμάτευση τότε κατέρρευσε με ευθύνη των Σκοπίων» μιλώντας για «παρανόηση» σε σχέση με τη γραμμή του Βουκουρεστίου και όπως επισημαίνει ο πρώην πρωθυπουργός «εγώ ποτέ δεν δέχθηκα ονομασία με τον όρο Μακεδονία», εξηγώντας ότι «έκανα ένα βήμα πίσω και άφησα ανοιχτό να συζητήσω μια κοινά αποδεκτή σύνθετη ονομασία, εφόσον όμως θα λύναμε τα μεγάλα προβλήματα, που ήταν το Σύνταγμα των Σκοπιανών, που συνδέεται με την ταυτότητά τους και τον αλυτρωτισμό που έπρεπε να αποκηρύξουν».

Τις νέες αυτές δηλώσεις μέσω συνομιλητών του κ. Καραμανλή αξιοποιούν από χτες υποστηρικτές του Αντώνη Σαμαρά για να προβάλλουν την άποψη ότι εθνική γραμμή της χώρας παραμένει η απόφαση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών του 1992, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα δεν δέχεται σύνθετη ονομασία με τη χρήση του όρου Μακεδονία ή παραγώγων του και την οποία όπως άφησαν να εννοηθεί οι πανμακεδονικές οργανώσεις, ο κ. Σαμαράς εξακολουθεί να ασπάζεται ακόμα και σήμερα.

Πηγή: news247.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα