Νέοι επιστήμονες και αύξηση χρηματοδότησης στην Τριτοβάθμια

Ενίσχυση των πανεπιστημίων με 1.500 νέους επιστήμονες, αλλά και την πρόσθετη επιχορήγηση 25 εκατ. ευρώ για πανεπιστήμια και ΤΕΙ εξήγγειλε ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, από το βήμα της 87ης τακτικής συνόδου των πρυτάνεων και προέδρων Δ.Ε. Επίσης αναφέρθηκε και στην ενίσχυση των συνεργειών μεταξύ πανεπιστημίων και ΤΕΙ, ώστε να επιτευχθεί ένας ενιαίος χώρος έρευνας και εκπαίδευσης.

Ο Κώστας Γαβρόγλου τόνισε ότι ανακοινώθηκε «πρόσθετη επιχορήγηση 25 εκατ. ευρώ για τα

πανεπιστήμιά μας και τα ΤΕΙ, όπως επίσης και την ενίσχυση των τμημάτων μας με νέο προσωπικό που θα βοηθήσει πάρα πολύ στη διδασκαλία. Είναι νέο προσωπικό, νέοι επιστήμονες που θα συμμετάσχουν στις εκπαιδευτικές διαδικασίες».

Θα πρόκειται για 1.500 νέους επιστήμονες, που ενταχθούν στα πανεπιστήμια για την απόκτηση διδακτικής εμπειρίας, αλλά με αναβαθμισμένο ρόλο και τριπλασιασμό των αμοιβών τους. Οι νέοι αυτοί επιστήμονες αποκτούν εργασιακή σχέση για το σύνολο του ακαδημαϊκού έτους αντί ενός μόνο εξαμήνου, που ίσχυε πέρυσι, και αναβαθμίζονται διδακτικά αναλαμβάνοντας τρία μαθήματα σε κάθε ακαδημαϊκό έτος.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Παιδείας, «η πρωτοβουλία αυτή, που θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ, λειτουργεί ενισχυτικά προς δύο κατευθύνσεις: Καταρχάς οι νέοι επιστήμονες ωφελούνται αποκτώντας την πολύτιμη διδακτική εμπειρία και, κατά δεύτερον, το ίδιο το Πανεπιστήμιο, η πανεπιστημιακή διδασκαλία και η έρευνα, αποκομίζουν ένα τεράστιο όφελος με την είσοδο νέων ανθρώπων που με τις δικές τους οπτικές και δεξιότητες θα ενισχύσουν το ακαδημαϊκό έργο» ανέφερε.

Όπως τόνισε, η απόκτηση διδακτικής εμπειρίας από νέους ερευνητές συνιστά εχέγγυο για την κάλυψη των νέων θέσεων μελών ΔΕΠ που προκύπτουν από το ακαδημαϊκό έτος 2019 – 2020.

Συνέργειες πανεπιστημίων-ΤΕΙ

Όσον αφορά την πορεία των ήδη δρομολογημένων συνεργειών μεταξύ Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, αλλά και τη διεύρυνση των συνεργειών αυτών με στόχο την επίτευξη του ενιαίου χώρου έρευνας και εκπαίδευσης, ο Κώστας Γαβρόγλου είπε ότι όπου υπάρχουν συμφωνίες «θα προχωρήσουμε και όπου υπάρχουν διαφωνίες θα δούμε πώς αυτές θα επιλυθούν και αν δεν επιλυθούν τα Ιδρύματα θα συνεχίσουν τη σημερινή τους λειτουργία».

Εξήγησε ότι στόχος μας είναι να αναζητηθούν οι μεγαλύτερες δυνατές συναινέσεις που θα οδηγήσουν σε δυναμικές συνέργειες.

«Δεν πιέζουμε για λύσεις αν αυτές δεν ωριμάσουν από τις συζητήσεις που γίνονται τόσο στις ομάδες εργασίας όσο και -προφανώς- στις αντίστοιχες ακαδημαϊκές κοινότητες» σημείωσε, επισημαίνοντας ότι σε όλη τη διαδικασία προτάσσονται αποκλειστικά τα ακαδημαϊκά κριτήρια.

Αύξηση στη χρηματοδότηση και σε μεταπτυχιακά

Ο υπουργός Παιδείας επισήμανε επίσης την τεράστια αύξηση που δόθηκε φέτος στη χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων.

«Είναι η πρώτη χρονιά που σημειώνεται αύξηση 45% στους προϋπολογισμούς των Ιδρυμάτων σε αντίθεση με τις συνεχείς μειώσεις που έφθασαν ακόμη και το 60% τα έτη από το 2010 έως το 2015», ανέφερε. Επισημαίνεται ότι το σύνολο των επιχορηγήσεων του Τακτικού Προϋπολογισμού προς τα ΑΕΙ το 2018 ανέρχεται πλέον σε 132,9 εκατομμύρια ευρώ έναντι 102,9 εκατομμυρίων ευρώ το 2017, 100,6 εκατομμυρίων ευρώ το 2016 και 129,8 εκατομμυρίων ευρώ το 2014.

Στάθηκε και στον μεγάλο αριθμό Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών που έχουν σταλεί στο υπουργείο, που όπως είπε αποτελούν μία πραγματικότητα που διαψεύδει όλους όσοι πριν από τη ψήφιση του Νόμου τον Αύγουστο επιχειρηματολογούσαν ότι ο Νόμος υπονομεύει την συγκρότηση αυτών των Προγραμμάτων.

Τέλος, κάλεσε όσους Πρυτάνεις δεν έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες χορήγησης του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος των 1.000 ευρώ στους δικαιούχους, να το κάνουν άμεσα.

Σύμφωνα με τον Κώστα Γαβρόγλου, το υπουργείο γίνεται συχνά αποδέκτης παραπόνων γονέων και φοιτητών που δεν το έχουν λάβει, ενώ έχει καταβάλει εδώ και μήνες τα απαιτούμενα ποσά στους λογαριασμούς των Ιδρυμάτων που πρέπει πλέον να προχωρήσουν άμεσα στην εξόφληση των ποσών.

Πηγή: efsyn.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα