Νίκος Τζανάκης: Εκρηκτική εξέλιξη πανδημίας στα Χανιά – Τρομακτικός δείκτης μεταδοτικότητας

Στον Zarpa Radio 89,6 και την εκπομπή της Ευτυχίας Πενταράκη και του Γιώργου Κολομπάκη μίλησε το πρωί της Παρασκευής ο καθηγητής πνευμονολογίας, διευθυντής της Πνευμονολογικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης. Ο κ. Τζανάκης δήλωσε ότι η επιδημιολογική κατάσταση στα Χανιά είναι εκρηκτική και πως τα στοιχεία δείχνουν… κλείσιμο:

“Τα

Χανιά αυτή τη στιγμή είναι η πιο δυναμική από πλευράς εξέλιξης πανδημίας περιοχή στην Κρήτη, όσον αφορά την αυξητική τάση. Σε επίπεδο επιδημιολογικού φορτίου ο πιο επιβαρυμένος νομός είναι το Ρέθυμνο, μετά είναι το Ηράκλειο και ακολουθούν τα Χανιά, αλλά υπάρχει μια ιδιομορφία. Το Ρέθυμνο έχει φτάσει στην κορυφή και αποκλιμακώνει, ο δείκτης μεταδοτικότητάς του είναι κάτω από τη μονάδα, στο 0,995. Στο Λασίθι είναι 0,81. Το Ηράκλειο έχει 1,13 και αυξητικές τάσεις για το επόμενο εικοσαήμερο, που σημαίνει ότι εκεί μπορεί να διπλασιαστούν τα κρούσματα, περίπου στα 90 τη μέρα.

Στα Χανιά τα κρούσματα αυξάνονται ταχύτατα. Προστίθενται περίπου 10 τη μέρα. Δεν ξέρω που θα φτάσει αυτό, αλλά οδεύει ολοταχώς να συμπληρώσει τους αριθμούς που τα κάνουν να ξαναμπούν στο κόκκινο. Δεν ξέρω αν θα γίνει απόψε, πιθανόν να έχουμε εξελίξεις όμως για τα Χανιά. Ο δείκτης μεταδοτικότητας είναι 1,54, τρομακτικός δείκτης, εξαιρετικά ψηλός.”

Ο έγκριτος πνευμονολόγος δήλωσε ακόμα, ότι ενδείξεις υπήρχαν από την προηγούμενη εβδομάδα:

“Είναι τουλάχιστον 4-5 μέρες που είχαμε ενδείξεις. Είχαμε τεράστιες αυξήσεις στα λύματα των Χανίων. Αυτός ο δείκτης μας δείχνει την τάση και μετά από περίπου μια εβδομάδα εμφανίζονται τα κρούσματα. Το περιμέναμε, αλλά η εξέλιξη είναι εκρηκτική και οι Χανιώτες θα πρέπει να προσέξουν πάρα πολύ τις επόμενες μέρες.”

Ο κ. Τζανάκης προειδοποίησε ότι θα υπάρξει σημαντική επιβάρυνση και για το Νοσοκομείο Χανίων:

“Μπορεί να δούμε μια παγίωση κρουσμάτων στα 30-40 τη μέρα και αυτό σημαίνει ότι το νοσοκομείο θα πρέπει να αντιμετωπίσει 5 με 6 εισαγωγές καθημερινά. Αν αυτό κρατήσει μια εβδομάδα, θα χρειαστεί να ανοίξει κι άλλη κλινική covid. Η αύξηση είναι προεξοφλημένη νομίζω. Τα Σαββατοκύριακα, λόγω λιγότερων τεστ μπορεί να είναι λιγότερα, αλλά μετά θα φανεί. Το πότε θα αποκλιμακωθεί η κατάσταση, εξαρτάται από τα μέτρα και από την προσοχή που θα δείξουν οι κάτοικοι. Η ανοδική φάση συνήθως διαρκεί περίπου τρεις εβδομάδες, μετά μερικές μέρες σταθερότητας και μετά η αποκλιμάκωση. Άρα έχουμε έναν ορίζοντα τις αρχές Απριλίου.”

Όσο για την αιτία που το τελευταίο διάστημα ο κορονοϊός φαίνεται ότι χτυπάει μικρότερες ηλικίες, ο διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ είπε ότι αιτία δεν είναι μόνο η βρετανική μετάλλαξη:

“Έχουμε προστατεύσει τους άνω των 85 ετών και τώρα και τους 60-65 και επίσης οι άνθρωποι αυτοί προσέχουν περισσότερο. Και είναι ίσως καλό ότι προσβάλλονται οι νέες ηλικίες, γιατί αυτές οι ηλικίες δεν δίνουν θανάτους και διασωληνώσεις.”

zarpanews.gr

The post Νίκος Τζανάκης: Εκρηκτική εξέλιξη πανδημίας στα Χανιά – Τρομακτικός δείκτης μεταδοτικότητας appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Νίκος Τζανάκης, Εκρηκτική, Χανιά – Τρομακτικός,nikos tzanakis, ekriktiki, chania – tromaktikos