Ο φονικός καύσωνας του 1987: Οι νεκροί ξεπέρασαν τους 1.300 – Τους έβαζαν ακόμη και σε βαγόνια-ψυγεία του ΟΣΕ
Συνεχίζονται οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στη χώρα. Έντονες είναι οι συστάσεις των Αρχών στους πολίτες να μην κυκλοφορούν αν δεν συντρέχει λόγος ενώ σε κεντρικούς δήμους λειτουργούν κλιματιζόμενες αίθουσες για όσους έχουν ανάγκη.
Αυτές τις ημέρες ξυπνούν τραγικές μνήμες στους παλαιότερους καθώς το 1987 η Ελλάδα είχε θρηνήσει περισσότερους από 1.300 ανθρώπους, εξαιτίας ενός σαρωτικού καύσωνα, ο οποίος υπήρξε ο πιο φονικός στην ιστορία της χώρας, λόγω της εξαιρετικά μεγάλης χρονικής διάρκειας.
Συγκεκριμένα,
Οι φονικές θερμές αέριες μάζες από την Αφρική έπληξαν τη χώρα από τις 20 έως τις 28 Ιουλίου 1987. Η θερμοκρασία έφτασε τους 44 βαθμούς. Η κατάσταση στην Αθήνα ήταν αφόρητη, ενώ η άσφαλτος και τα κτίρια συγκρατούσαν ακόμη μεγαλύτερη θερμότητα, με αποτέλεσμα να μην δροσίζει ούτε το απόγευμα αλλά ούτε και στη διάρκεια της νύχτας.
Στις 29 Ιουλίου 1987 οι New York Times έγραφαν: “Οι νεκροθάφτες έχουν εντολή να εργάζονται ακόμη και νύχτα με υπερωρίες. Τα νοσοκομεία έχουν ζητήσει πάγο από τις ψαραγορές για να ψύξουν τα πτώματα. Το καλοκαίρι της Αθήνας συνδέθηκε με τη φρίκη και το μακάβριο. Από τότε που κύμα ζέστης έπληξε πριν από δέκα την πόλη, που περίμενε ένα ζεστό καλοκαίρι, αλλά όχι τόσο ζεστό, η κυβέρνηση εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία τουλάχιστον 700 άνθρωποι -και δημοσιογραφικές πληροφορίες λένε πως είναι τουλάχιστον 1.000- έχουν πεθάνει. Ενώ ήταν περίοδος χαλάρωσης έχει γίνει στιγμή φρίκης και αμφισβήτησης της ικανότητας της Πολιτείας να διαχειριστεί ακραία φαινόμενα”.
Σημειώθηκαν ακόμη και διακοπές νερού και ρεύματος, δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Το 1987 όπως είναι λογικό, η εγκατάσταση air condition δεν ήταν τόσο διαδεδομένη, ενώ και πολλά νοσοκομεία, όπου κατέφτασαν κυρίως ηλικιωμένοι με θερμοπληξία, δεν διέθεταν κλιματισμό. Αρχικά έφυγαν από τη ζωή άνθρωποι που αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας. Τις επόμενες ημέρες όμως η κατάσταση μετατράπηκε σε έναν εφιάλτη.Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής, οι νεκροθάλαμοι των νοσοκομείων ήταν τόσο γεμάτοι που δεν υπήρχε χώρος για τους νεκρούς. Έτσι, τα στρατιωτικά νοσοκομεία διέθεσαν τους δικούς τους νεκροθαλάμους αλλά ούτε και αυτοί ήταν αρκετοί. Γραφεία τελετών και υπάλληλοι νεκροταφείων δεν προλάβαιναν να θάβουν τους νεκρούς με αποτέλεσμα να μένουν άταφοι για 24 ώρες. Λέγεται ακόμη ότι οι νεκροί τοποθετούνταν στα ψυγεία μέσα σε βαγόνια τρένων του ΟΣΕ.Ζιακόπουλος: Πώς περιγράφει τις ημέρες του φονικού καύσωνα
Ο γνωστός μετεωρολόγος Δημήτρης Ζιακόπουλος έγραφε στο blog του σχετικά με τον φονικό καύσωνα: “Νέος τότε μετεωρολόγος στην ΕΜΥ θυμάμαι την εντύπωση που μου είχαν κάνει οι υψηλές ελάχιστες θερμοκρασίες που κυμαίνονταν από 29 έως 32 βαθμούς (μέση τιμή 31 βαθμοί). Για πόσο διάστημα μπορεί να αντέξει ένας άνθρωπος που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες, όταν επί οκτώ ημέρες οι ελάχιστες θερμοκρασίες ήταν αυτές που αναφέρθηκαν και οι μέγιστες θερμοκρασίες ήταν σταθερά πάνω από τους 40 βαθμούς (μέση τιμή 43 βαθμοί);
Επισημαίνεται στο σημείο αυτό ότι οι ελάχιστες θερμοκρασίες ήταν θερμοκρασίες κλωβού και όχι των διαμερισμάτων που επί οκτώ μερόνυχτα ήταν συνεχώς “πυρακτωμένα”. Ο μεγάλης διάρκειας καύσωνας του 1987 βρήκε την Αθήνα ανοχύρωτη. Κλιματιστικά δεν υπήρχαν ούτε στους θαλάμους των νοσοκομείων. Οι ανεμιστήρες, που σε αρκετά διαμερίσματα έλειπαν και αυτοί, βοηθούσαν κάπως την κατάσταση, αλλά δεν έλυναν το πρόβλημα. Πέρα από αυτό, ένα όχι ευκαταφρόνητο ποσοστό του πληθυσμού αγνοούσε τα βασικά μέτρα προφύλαξης από τις υψηλές θερμοκρασίες. Από εκείνες τις εφιαλτικές μέρες θυμάμαι την απόγνωση που είχε καταλάβει μεγάλο μέρος του κόσμου. Κάθε μέρα οι άνθρωποι περίμεναν να ακούσουν καλά νέα από τις προγνώσεις μας, αλλά αυτά πήγαιναν όλο και πιο πίσω. Τότε κατάλαβα το πόσο άχαρα μπορεί να νοιώσει ένας παρουσιαστής δελτίου καιρού που σε τέτοιες δραματικές καταστάσεις δεν έχει να πει κάτι αισιόδοξο.
Στις νυχτερινές ειδήσεις της τελευταίας μέρας του καύσωνα (27η Ιουλίου), όταν πια η αλλαγή του καιρού είχε ανακοινωθεί αλλά η πόλη εξακολουθούσε να βράζει, με ρώτησε ο έγκριτος δημοσιογράφος της ΕΡΤ Κώστας Χούντας: “Πότε θα έλθει ο βοριάς κ. Ζιακόπουλε;” Ήταν η ερώτηση που ήθελαν να κάνουν εκατομμύρια άνθρωποι, για τους οποίους και οι ώρες είχαν μεγάλη σημασία. Όμως, η ακριβής πρόβλεψη της αλλαγής των ανέμων δεν είναι εύκολη δουλειά για τους μετεωρολόγους ακόμα και σήμερα. Σκέφτηκα, λοιπόν, για μια στιγμή να αρχίσω να λέω ότι για τη μετεωρολογία είναι δύσκολες οι προγνώσεις με ακρίβεια ώρας κ.λπ., αλλά προτίμησα να πω απλά: “Στη διάρκεια της νύχτας”. Τελικά οι βοριάδες ήλθαν στην Αττική γύρω στις 2 η ώρα και το πρωί της 28ης Ιουλίου πήραμε όλοι ανάσα”.
enikos.gr
The post Ο φονικός καύσωνας του 1987: Οι νεκροί ξεπέρασαν τους 1.300 – Τους έβαζαν ακόμη και σε βαγόνια-ψυγεία του ΟΣΕ appeared first on zarpanews.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Παρακολουθούσε τη 10χρονη κόρη του από το παράθυρο και τον πυροβόλησε
- Εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι: Έτσι θα μπαίνουμε στα μαγαζιά - Πώς θα γίνονται οι έλεγχοι - Γιατί θα γίνονται δεκτά μόνο rapid και PCR τεστ
- Τζάστιν Μπίμπερ: Έκανε αναρτήσεις αξίας 10 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα
- Όλα τα νέα μέτρα σε εστίαση - Οι επιχειρηματίες θα καλούν την Αστυνομία για όσους αντιδρούν
- Αμετανόητος ο ιερέας που άνοιξε το φέρετρο νεκρού από κορονοϊό: Είμαι αρνητής των μέτρων
- Καιρός: Λαγουβάρδος στο Newsbomb.gr - «Πού θα δούμε 44άρια, πότε θα δροσίσει»
- Με πόσα λεφτά ήρθε ο Τζαβέλλας στην ΑΕΚ
- Μήνυμα Μητσοτάκη προς τους πολίτες: Να εμβολιαστείτε όλοι
- Γιατί η μετάλλαξη Δέλτα «προτιμά» νέους και παιδιά
- Παράταση τέλος για την κοινωφελή εργασία έρχεται η νέα προκήρυξη του ΟΑΕΔ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις zarpanews
- Οι αστρολογικές προβλέψεις για τον Ιούλιο – Τι μας επιφυλάσσει ο νέος μήνας
- Κρήτη | Έκαναν ανάπλαση και βρήκαν… ανθρώπινα οστά | Photos
- Ο στρατός καλεί την επόμενη… σειρά νεοσύλλεκτων – Ποιοι κατατάσσονται τον Ιούλιο
- Έφτασε στην Ελλάδα το αμφίβιο πυροσβεστικό αεροσκάφος Be-200
- Η ενημέρωση της κυβερνητικής εκπροσώπου για τους εμβολιασμούς και τα νέα μέτρα – Τι αλλάζει | Video
- «Εμβόλια, εμβόλια, εμβόλια» το σύνθημα κατά την επίσκεψη Κικίλια στο Ρέθυμνο | Videos
- Άνοδος στις αφίξεις τουριστών στο Νότιο Αιγαίο
- Ο φονικός καύσωνας του 1987: Οι νεκροί ξεπέρασαν τους 1.300 – Τους έβαζαν ακόμη και σε βαγόνια-ψυγεία του ΟΣΕ
- Μυωπία: Γιατί αυξάνεται παγκοσμίως – Πώς το παιδί θα γλιτώσει τα γυαλιά
- Κρήτη | Σε ποιες περιοχές στο Ηράκλειο απαγορεύεται το κολύμπι
- Τελευταία Νέα zarpanews
- Ο φονικός καύσωνας του 1987: Οι νεκροί ξεπέρασαν τους 1.300 – Τους έβαζαν ακόμη και σε βαγόνια-ψυγεία του ΟΣΕ
- Βρέθηκε το μικρότερο άστρο – λευκός νάνος – Μέγεθος σελήνης και μάζα… μεγαλύτερη απ’ τον ήλιο
- Κρήτη | Έκαναν ανάπλαση και βρήκαν… ανθρώπινα οστά | Photos
- Η ενημέρωση της κυβερνητικής εκπροσώπου για τους εμβολιασμούς και τα νέα μέτρα – Τι αλλάζει | Video
- Μυωπία: Γιατί αυξάνεται παγκοσμίως – Πώς το παιδί θα γλιτώσει τα γυαλιά
- Οι αστρολογικές προβλέψεις για τον Ιούλιο – Τι μας επιφυλάσσει ο νέος μήνας
- Ο στρατός καλεί την επόμενη… σειρά νεοσύλλεκτων – Ποιοι κατατάσσονται τον Ιούλιο
- Κρήτη | Σε ποιες περιοχές στο Ηράκλειο απαγορεύεται το κολύμπι
- Έφτασε στην Ελλάδα το αμφίβιο πυροσβεστικό αεροσκάφος Be-200
- «Εμβόλια, εμβόλια, εμβόλια» το σύνθημα κατά την επίσκεψη Κικίλια στο Ρέθυμνο | Videos
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Πώς ο Αναγνωστόπουλος μπορεί να διεκδικήσει επικοινωνία με τη μικρή Λυδία
- Προς "πράσινο πιστοποιητικό" και για μετακινήσεις εκτός νομού – Ανησυχία για αύξηση ιικού φορτίου
- Σταθερά χαμηλά το ιικό φορτίο στα λύματα της Θεσσαλονίκης
- Ηλιόπουλος: «Η κυβέρνηση παραδέχεται τον κίνδυνο να χαθούν συντάξεις και εισφορές»
- Εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι: 20 ερωτήσεις και απαντήσεις για την είσοδο στα μαγαζιά
- «Στο στόχαστρο του Παναθηναϊκού ο Κολομβιανός στόπερ Τεσίγιο»
- Πελώνη για εμβολιασμούς παιδιών: Περιμένουμε το πράσινο φως
- Πατέρας 14χρονης που πέθανε από ιατρική αμέλεια: «Μάθαμε μετά ότι ο δακτύλιος δεν μπορεί να μπει σε παιδί κάτω των 18»
- ΓΣΕΒΕΕ: Πλήγμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι αυξήσεις των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας
- Γαλλία: Ο Εντγκάρ Μορέν γιορτάζει τα 100α του γενέθλιά με μια διάλεξη στην Unesco