Ο πραγματικός λόγος που η Βενετία χτίστηκε στο νερό

Οι εικόνες με τους πλωτούς «δρόμους» στη Βενετία, τους γραφικούς γονδολιέρηδες και τα εντυπωσιακά παλάτσο να πλαισιώνουν τα κανάλια της πόλης είναι από τις πιο χαρακτηριστικές που φέρνει κανείς στο νου στο άκουσμα της λέξης Ιταλία. Δυστυχώς, όμως, η αύξηση της στάθμης των υδάτων έχει καταστρέψει μεγάλο μέρος της ιστορικής πόλης και απειλεί να την «καταπιεί» ολοκληρωτικά στο μέλλον, αναφέρει το grunge.com.

Έχοντας αυτό στο νου, εύλογα μπορεί να αναρωτηθεί κανείς για ποιον λόγο επιλέχθηκε η συγκεκριμένη τοποθεσία, χτίζοντας μια πόλη στην κυριολεξία πάνω στο νερό. Κατά ειρωνικό

τρόπο, λοιπόν, η απάντηση είναι επειδή η τοποθεσία της επέτρεψε στην πόλη να παραμείνει στην ιστορία για αιώνες.

Η ζωή στην Ευρώπη, λοιπόν, κατά τη διάρκεια και μετά την κατάρρευση της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ήταν μια διαρκής μάχη για δύναμη και επιβίωση. Ενώ η πόλη της Ρώμης δεν ήταν πλέον η πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας, η λεηλασία της από τους Βησιγότθους το 410 μ.Χ. κατέστρεψε ουσιαστικά την αυτονομία του δυτικού βασιλείου. Η αμφισβητήσιμη εξαίρεση είναι το Βασίλειο των Σουασόν -μια δυτική ρωμαϊκή πολιτεία στη σημερινή Βόρεια Γαλλία που επέζησε μερικές ακόμη δεκαετίες- σύμφωνα με το The History Files.

Ωστόσο, η κτήση των Βησιγότθων επεκτάθηκε από την Ιταλία στην Ισπανία και θα διαρκούσε για περισσότερα από 300 χρόνια, σύμφωνα με όσα αναφέρει το grunge.com. Ωστόσο, το 421 μ.Χ., οι Βενετοί -Κέλτες πρώην Ρωμαίοι πολίτες- εγκατέλειψαν την ηπειρωτική χώρα για ένα έλος σε πείσμα των επίδοξων ηγεμόνων τους.

Οι Βενετοί, λοιπόν, εγκατέστησαν τους πενιχρούς χώρους αλιείας στη συγκεκριμένη τοποθεσία για δύο λόγους: την ασφάλεια από τους στρατούς των εχθρών τους στη γη και να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στη βυζαντινή/ανατολική ρωμαϊκή προστασία. Προκειμένου να γίνει πραγματικότητα η νέα τους πατρίδα, απαιτήθηκαν χρόνια εντατικού σχεδιασμού και κατασκευής για να δαμάσουν την άμμο και το νερό. Μεγάλοι ξύλινοι πάσσαλοι λειτούργησαν ως θεμέλια και όταν βράχηκαν και απολιθώθηκαν από τα νερά της θάλασσας, ήταν περισσότερο ισχυρά για να υποστηρίξουν τεράστιες πέτρινες κατασκευές.

Έτσι, η Βενετία κατάφερε να εξελιχθεί από το φιλόδοξο αρχιτεκτονικό έργο των απελπισμένων προσφύγων σε μία από τις ισχυρότερες ναυτικές δυνάμεις της Ευρώπης μέσα σε λίγους αιώνες. Μέχρι το 1204, οι Βενετοί ήταν αρκετά ισχυροί, ενώ ακόμη και όταν η ενετική επιρροή μειώθηκε, η γεωγραφία τους επέτρεψε να παραμείνουν ανεξάρτητοι μέχρι το 1797, όταν η χώρα κατακτήθηκε από τον Ναπολέοντα. Η πόλη στη συνέχεια πέρασε από τα χέρια των Γάλλων σε εκείνα των Αυστριακών, μέχρι το 1866 που δημιουργήθηκε το ενοποιημένο ιταλικό κράτος.

newsbeast.gr

The post Ο πραγματικός λόγος που η Βενετία χτίστηκε στο νερό appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα