«Ο τουρισμός στα Χανιά ανεβαίνει επίπεδο»: Ζητούμενο η διάχυση και η ανάπτυξη με όρους βιωσιμότητας – Video

Μονόδρομο αποτελεί πλέον ο βιώσιμος τουρισμός για την περιοχή μας, όπως επισημάνθηκε στην ημερίδα με θέμα «Βιώσιμος Τουρισμός σε προστατευόμενες περιοχές», που διοργάνωσε την Παρασκευή  στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ) ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) και η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σαμαριάς και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Κρήτης.

Όπως επισημάνθηκε, η τουριστική ανάπτυξη πρέπει να γίνει

με όρους αειφορίας, με σεβασμό στις περιοχές και το περιβάλλον τους αλλά χωρίς οριζόντια απαγόρευση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας.

«Πρέπει να καταλάβουμε ότι μέρη όπως ο Μπάλος, τα Φαλάσαρνα, το Λαφονήσι, δεν ανήκουν σε εμάς, ανήκουν στην παγκόσμια κοινότητα σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης, Νίκος Καλογερής:

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε ότι ο τουρισμός ανεβαίνει επίπεδο. Έρχονται ξένοι, οι οποίοι αναζητούν την εμπειρία και την εμπειρία δεν μπορούν να τη βρουν μόνο μέσα από την εξυπηρέτηση των ανθρώπων ενός ξενοδοχείου ή μιλώντας τη γλώσσα τους με τον ρεσεψιονίστ. Παίρνουν αυτοκίνητα, βγαίνουν έξω, αναζητούν να δουν ποια είναι η Κρήτη, να γνωρίσουν ανθρώπους της ενδοχώρας, να μάθουν τα ήθη τα έθιμα» σημείωσε και υπογράμμισε πως «γι’ αυτόν τον λόγο οι περιοχές αυτές δεν μπορούν να είναι όπως ήταν, πρέπει να τις προσέξουμε» αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας προς αυτήν την κατεύθυνση μέσα από τις ολοκληρωμένες χωρικές επεμβάσεις και το δίκτυο περιπατητικών διαδρομών.

«Προστατευόμενη περιοχή χωρίς τον ντόπιο πληθυσμό μέσα και χωρίς ανθρώπινη δραστηριότητα δεν μπορεί να σταθεί. Αυτό που έλεγαν παλιά ότι πρέπει να φύγει ο άνθρωπος για να προστατευτεί το περιβάλλον, δεν είναι σωστό. Πρέπει να δώσουμε κίνητρα να ενδυναμωθεί η ενδοχώρα» τόνισε.

Από τον ΟΦΥΠΕΚΑ η βιολόγος Διονυσία Χατζηλάκου αναφέρθηκε στο εθνικό σχέδιο ανάπτυξης οικοτουρισιτικών δραστηριοτήτων στις περιοχές του δικτύου NATURA το οποίο είναι υπο εκπόνηση και πρόκειται να ολοκληρωθεί σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και τις τοπικές κοινωνίες.

Το σχέδιο ενθαρρύνει για τις περιοχές αυτές, τουρισμό υπαίθρου, άλλες εναλλακτικές μορφές οικοτουρισμού, παρατήρηση ειδών, ορνιθορουρισμό, αθλητικός τουρισμός – να μπορέσει ο τοπικός πληθυσμός να έχει ένα όφελος οικονομικό και κοινωνικό. Πάντως, οι όποιες παρεμβάσεις θα είναι στο πλαίσιο του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου και δεν αναμένονται αλλαγές του νόμου.

Η καθηγήτρια Στέλλα Κωστοπούλου από τη μεριά της σημείωσε ότι «ο βιώσιμος τουρισμός πλέον είναι μονόδρομος αλλά θα πρέπει να λάβουμε υπόψη σοβαρά και τις αντοχές που είχε ο τόπος» λαμβάνοντας υπόψη όπως είπε ότι το τοπίο του τουρισμού αλλάζει ραγδαία και σε αυτό θα πρέπει να προσαρμοστούμε.

Στόχος της ημερίδας ήταν η παρουσίαση των επιμέρους διαστάσεων που διέπουν τον Βιώσιμο Τουρισμό με έμφαση σε προστατευόμενες περιοχές, η ανάδειξη της σημασίας ανάπτυξης του σε τοπικό και εθνικό επίπεδο αλλά και η παρουσίαση εργαλείων και μέσων για την εφαρμογή του με απώτερο στόχο την διατήρηση της βιοποικιλότητας και πολιτιστικής κληρονομιάς, ταυτοχρόνως με την παροχή υψηλής ποιότητας εμπειριών σε επισκέπτες.

The post «Ο τουρισμός στα Χανιά ανεβαίνει επίπεδο»: Ζητούμενο η διάχυση και η ανάπτυξη με όρους βιωσιμότητας – Video appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα