Οι 4 περιοχές της Ελλάδας με τα ακριβότερα ακίνητα – Η εικόνα στην Κρήτη

Με διψήφιες, ακόμα και πάνω από 20%, αυξήσεις, «άνοιξε» η φετινή χρονιά ως προς το κόστος κατασκευής, δείχνοντας ότι το τρελό πάρτι στην οικοδομή δεν έχει τελειώσει.

Μετά από μια χρονιά, όπου το κόστος των οικοδομικών υλικών αυξήθηκε 11% κατά μέσο, το 2023 μπήκε με εξίσου εντυπωσιακό τρόπο. Από πού να αρχίσει και πού να σταματήσει κανείς. Στα τούβλα η αύξηση ξεπέρασε το 25%, στο σίδηρο οπλισμού το 15%, στην ξυλεία και το σκυρόδεμα το 11%, στο τσιμέντο το 9%, στα αλουμίνια άγγιξε το 10%. Κι όλα αυτά για τον «σκελετό» μιας οικοδομής, γιατί αν πάμε παραμέσα, οι αυξήσεις είναι εξίσου εντυπωσιακές

όπως για παράδειγμα στα παρκέ 14,4%, στα πλακάκια 11,1%, στα καλοριφέρ 12,7%, στα μάρμαρα 10,5%.

Επί της ουσίας, οι ήδη «φουσκωμένες» τιμές των νεόδμητων «σημαδεύουν» ακόμα πιο ψηλά- δεν πρέπει να λησμονεί κανείς και την αναντιστοιχία ζήτησης/προσφοράς- ενώ το αυξανόμενο κόστος των ανακαινίσεων «σπρώχνει» προς τα πάνω και τις τιμές των παλαιότερων ακινήτων. Αν βάλει κανείς στην εξίσωση το αυξανόμενο κόστος του χρήματος, έχει μπροστά του όλη την εικόνα.

Τα στοιχεία του spitogatos αποτυπώνουν αυτήν ακριβώς τη δυναμική που έχουν αποκτήσει οι τιμές και δεν είναι υπερβολή αν υποστηρίξει κανείς ότι σε συγκεκριμένες περιοχές το κόστος έχει γίνει απαγορευτικό για τη συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών.

«Πρωταθλητές» τα νησιά του Αιγαίου

Η υψηλότερη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης ανά τ.μ., ανεξαιρέτως τύπου ακινήτου, εντοπίζεται στα νησιά του Αιγαίου με 2.885 ευρώ/τ.μ. Ακολουθεί δεύτερη η Αττική με 2.593 ευρώ/τ.μ. ενώ στην τρίτη και τέταρτη θέση ακολουθούν τα νησιά του Ιονίου και η Κρήτη με 2.216 και 1.931 ευρώ/τ.μ. αντίστοιχα.

Στην πρώτη θέση της κατάταξης είναι τα νησιά του Αιγαίου, στοιχείο το οποίο επιβεβαιώνει το γεγονός ότι σε επίπεδο περιφέρειας, η υψηλότερη μέση ζητούμενη τιμή οικιστικού ακινήτου με διαφορά είναι στις Κυκλάδες. Επιπλέον, σχεδόν οι μισές περιοχές στη λίστα με τις είκοσι κορυφαίες περιπτώσεις για το 2022 εντοπίζονται στην Αττική.

Για τα παραπάνω αποτελέσματα φαίνεται να παίζει ρόλο και η κατανομή οικιστικών ακινήτων με βάση τον τύπο τους. Λόγου χάρη, η μέση ζητούμενη τιμή βίλας στην Αττική το 2022 ήταν στα 3.274 ευρώ/τ.μ. και στην Κρήτη 2.531 ευρώ/τ.μ. ενώ η μέση ζητούμενη τιμή χωρίς ταξινόμηση κατά τύπο ακινήτων είχε διαμορφωθεί για τις παραπάνω περιπτώσεις στα 2.593 και στα 2.885 ευρώ/τ.μ. αντίστοιχα. Όπως υποδεικνύουν τα στοιχεία του προηγούμενου έτους σε επίπεδο γεωγραφικών διαμερισμάτων, η βίλα αποτελεί τον τύπο κατοικίας του οποίου η τιμή κινείται σαφώς υψηλότερα σε σχέση με τα υπόλοιπες κατηγορίες.

Αναφορικά με την κατάσταση συντήρησης των διαμερισμάτων, που διατέθηκαν προς πώληση το 2022 και όπως αυτή δηλώθηκε από τους αγγελιοδότες, στην Αττική και την περιφέρεια Θεσσαλονίκης εντοπίζεται το υψηλότερο ποσοστό ανακαινισμένων ή σε άριστη κατάσταση διαμερισμάτων σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε σχέση με τις υπόλοιπες αγγελίες ανά περιοχή, η Θράκη και η Θεσσαλία παρουσιάζουν μεγαλύτερη συγκέντρωση νεόδμητων/ υπό κατασκευή διαμερισμάτων σε ποσοστό 25% και 23% αντίστοιχα. Ακολουθούν η Αττική, η περιφέρεια Θεσσαλονίκης και η Πελοπόννησος με 20%.

iefimerida.gr

The post Οι 4 περιοχές της Ελλάδας με τα ακριβότερα ακίνητα – Η εικόνα στην Κρήτη appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ελλάδας, Κρήτη,elladas, kriti