Οι άνθρωποι που σκέφτονται πάντα το χειρότερο στη ζωή, συνήθως εμφανίζουν αυτά τα χαρακτηριστικά χωρίς να το συνειδητοποιούν

Λίγο – πολύ, όλοι είμαστε ένοχοι για την καταστροφολογία. Αναλύουμε κάθε πιθανό σενάριο που κάτι μπορεί να πάει στραβά και, στο μυαλό μας, το διογκώνουμε. Έχετε όμως συγκεκριμένα χαρακτηριστικά; Η τάση της υπερανάλυσης και της καταστροφολογίας, εκτός από το ότι είναι εξουθενωτική, στερεί από τη χαρά της ζωής.

Όταν είμαστε εγκλωβισμένοι σ’ έναν φαύλο κύκλο, δεν είναι δυνατόν να το συνειδητοποιήσουμε. Οι πεσιμιστικές μας συνήθειες μας απορροφούν, υπό τον μανδύα της προετοιμασίας και του «ρεαλισμού».

Αν λοιπόν αναρωτιέστε τον λόγο για τον οποίο νιώθετε ένα βάρος μέσα σας, ίσως ο λόγος

να είναι αυτός. Ας δούμε αναλυτικά τις πιο κοινές συνήθειες των ανθρώπων που κάνουν πάντα τα χειρότερα σενάρια.

Οι άνθρωποι που σκέφτονται πάντα το χειρότερο στη ζωή, συνήθως εμφανίζουν αυτά τα 9 χαρακτηριστικά χωρίς να το συνειδητοποιούν

Αναμένουν την καταστροφήΥπεραναλύουν συστηματικάΑδυναμία στη λήψη αποφάσεωνΑναζήτηση επιβεβαίωσηςΠροσκόλληση στα λάθη του παρελθόντοςΈλλειψη αυτοεκτίμησηςΥποφέρουν από το άγχοςΑρνητικές προκαταλήψειςΔεν νιώθουν χαρά

Αναμένουν την καταστροφή
Ένα από τα πιο συνηθισμένα γνωρίσματα των ανθρώπων που πάντα υποθέτουν το χειρότερο, είναι η τάση τους να περιμένουν την καταστροφή. Είναι ένα σταθερό, προβλέψιμο μοτίβο, όπου φαντάζονται το χειρότερο δυνατό σενάριο σε κάθε κατάσταση της ζωής. Ακόμη και σε προκλήσεις που, για άλλους αποτελούν ευκαιρίες, εκείνοι βλέπουν μόνο το ενδεχόμενο της καταστροφής.

Πρόκειται για μία κατάσταση που είναι ψυχικά εξουθενωτική. Το κυριότερο, δεν το συνειδητοποιούν.

Οι ίδιοι, μπορεί να νομίζουν ότι απλώς προετοιμάζονται αλλά, στην πραγματικότητα, τους έχει καταλάβει η ανησυχία και η απαισιοδοξία.

Υπεραναλύουν συστηματικά
Ένα ακόμη συχνό χαρακτηριστικό, είναι η υπερανάλυση.

Μπορεί να μην κοιμηθούν πριν από μία σημαντική παρουσίαση, ή να αναλύουν κάθε λεπτομέρεια και να φαντάζονται μυριάδες σενάρια.

Η υπερανάλυση διαταράσσει την παραγωγικότητα, ενώ παράλληλα τροφοδοτεί το άγχος και την ανησυχία.

Οι άνθρωποι που καταστροφολογούν και αναλύουν ενδελεχώς κάθε ενδεχόμενο, είναι πολύ πιθανόν να υποφέρουν από ψυχική και συναισθηματική εξουθένωση.

Συχνά μάλιστα, δεν συνειδητοποιούν ότι εγκλωβίζονται στον φαύλο κύκλο της υπερανάλυσης.

Αδυναμία στη λήψη αποφάσεων
Η λήψη αποφάσεων μπορεί να είναι για πολλούς μία πρόκληση. Πολύ περισσότερο, για τους ανθρώπους που πλάθουν στο μυαλό τους τα χειρότερα σενάρια.

Η δυσκολία στη λήψη αποφάσεων, απορρέει από τον φόβο της λάθος επιλογής και της αντιμετώπισης των ενδεχόμενων συνεπειών.

Οι πολύ απαισιόδοξοι άνθρωποι, δυσκολεύονται περισσότερο να αποφασίσουν, λόγω του φόβου των πιθανών αρνητικών συνεπειών.

Ο φόβος αυτός μπορεί να τους αποτρέψει από την λήψη αποφάσεων ολοκληρωτικά, ή να οδηγεί σε αναβολή, μέχρι την τελευταία στιγμή. Αυτό μπορεί να καταλήξει στο να παραλύσουν από το πλήθος των πιθανών εκβάσεων, αποτρέποντάς τους από την αποφασιστική ανάληψη δράσης.

Ίσως μάλιστα, να μην έχουν καν επίγνωση αυτού του απαισιόδοξου μοτίβου ή της πηγής του.

Αναζήτηση επιβεβαίωσης
Ένα κοινό χαρακτηριστικό των ατόμων που πάντα υποθέτουν το χειρότερο σενάριο, είναι η διαρκής ανάγκη τους για επιβεβαίωση από τους άλλους.

Δηλαδή, ζητούν συνέχεια να μάθουν τη γνώμη των άλλων, εξαρτούν τις αποφάσεις τους από τις απόψεις των άλλων.

Αυτό αποδίδεται στην αμφισβήτηση του εαυτού τους. Φοβούνται ότι θα κάνουν λάθος, σκέφτονται τις ανεπιθύμητες εκβάσεις, με αποτέλεσμα να έχουν ανάγκη την επιβεβαίωση των άλλων.

Η ειρωνεία έγκειται στο γεγονός ότι, ακόμη και αν λάβουν την πολυπόθητη επιβεβαίωση, δεν πρόκειται να ηρεμήσουν.

Μπορεί να μην το συνειδητοποιούν. Σταδιακά, η συνήθεια αυτή «ριζώνει» και αποτελεί μέρος της κοσμοθεωρίας τους.

Προσκόλληση στα λάθη του παρελθόντος
Ένα συνηθισμένο γνώρισμα των ανθρώπων που κατακλύζονται από αρνητικές σκέψεις, είναι η προσκόλληση στο παρελθόν και τα λάθη τους.

Αντί να θεωρούν τα λάθη και τις αβλεψίες τους ως ευκαιρίες για μάθηση, τα ερμηνεύουν ως προσωπικές αποτυχίες.

Η εμμονή με τα λάθη του παρελθόντος και η αυτό – κατηγορία, είναι σπατάλη χρόνου, ενώ οδηγεί σε αίσθημα ενοχών.

Είναι φυσικό να μας απασχολούν τα λάθη που έχουμε διαπράξει. Εκείνοι όμως που έχουν την τάση να καταστροφολογούν, εγκλωβίζονται στην αναπαραγωγή των σφαλμάτων από το παρελθόν, αναχαιτίζοντας τη δυνατότητά τους να προχωρήσουν μπροστά και να προοδεύσουν.

Το ενδιαφέρον είναι πως, μπορεί να μην συνειδητοποιούν την έκταση της προσκόλλησης στο παρελθόν και την επίδραση που έχει αυτή στο σήμερα.

Έλλειψη αυτοεκτίμησης
Είναι πολύ οδυνηρό να βλέπεις έναν αγαπημένο σου να μην έχει αυτοεκτίμηση.

Η διαρκής αναμονή αρνητικών συνεπειών, οδηγεί στο αίσθημα της αναξιότητας ή της ανεπάρκειας.

Μπορεί να νιώθουν ότι δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των άλλων και δεν μπορούν να κατακτήσουν την ευτυχία.

Η έλλειψη αυτοεκτίμησης είναι απίστευτα εξαντλητική, ενώ επηρεάζει τις σχέσεις, την καριέρα και συνολικά την ευτυχία του ατόμου.

Δυστυχώς μπορεί να μην συνειδητοποιούν ότι, η χαμηλή τους αυτοεκτίμηση, είναι παράμετρος που απορρέει από τον απαισιόδοξο τρόπο σκέψης τους. Είναι μια σιωπηρή μάχη που διαβρώνει την αυτοπεποίθησή τους, ακόμη και αν είναι αόρατη.

Υποφέρουν από το άγχος
Το άγχος είναι ένας κοινός παράγοντας που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους που σκέφτονται πάντα το χειρότερο σενάριο. Η διαρκής κατάσταση ανησυχίας και η αναμονή αρνητικών εκβάσεων, είναι απίστευτα εξουθενωτική και επιβλαβής για την ψυχική υγεία του ατόμου.

Μπορεί να μένουν ξάγρυπνοι τα βράδια και το μυαλό τους να «τρέχει» ασταμάτητα, πλάθοντας αρνητικά σενάρια. Ο άνθρωπος είναι διαρκώς σε μία κατάσταση έντασης.

Η διαρκής κατάσταση άγχους, οδηγεί μακροπρόθεσμα σε διαταραχές του άγχους που μπορεί να επιδράσουν σημαντικά και δυσμενώς στην καθημερινότητα του ατόμου.

Μπορεί να μην έχουν επίγνωση του αυξημένου επιπέδου άγχους, ούτε της απαισιόδοξης νοοτροπίας, να υποθέτουν ότι απλώς αυτός είναι ο τρόπος που πρέπει να λειτουργούν.

Αρνητικές προκαταλήψεις
Οι άνθρωποι που υποθέτουν πάντα το χειρότερο, έχουν ξεκάθαρα αρνητικές προκαταλήψεις. Δηλαδή, είναι πιθανότερο να εστιάζουν στα αρνητικά μίας κατάστασης, παρά στα θετικά, ή έστω στα ουδέτερα.

Έτσι συσκοτίζουν την αντίληψη του κόσμου γύρω τους, οδηγούμενοι σε διαστρεβλωμένες αντιλήψεις των γεγονότων.

Ερμηνεύουν ακόμη και τις ουδέτερες καταστάσεις ως αρνητικές, παραβλέπουν τις θετικές πτυχές και περιμένουν να προκύψουν προβλήματα ανά πάσα στιγμή.

Οι αρνητικές προκαταλήψεις, είναι τόσο βαθιά ριζωμένες, που δεν γίνονται καν συνειδητά αντιληπτές. Γίνεται όμως ένας αυτόματος τρόπος σκέψης και νοοτροπία που δυσχεραίνει την απαλλαγή από το μοτίβο αυτό.

Δεν νιώθουν χαρά
Ίσως, το πιο χαρακτηριστικό γνώρισμα των ανθρώπων που εγκλωβίζονται στην παγίδα της καταστροφολογίας. Η διαρκής αναμονή του κακού επισκιάζει και τις πιο όμορφες στιγμές τους, δυσκολεύοντας τη δυνατότητα να απολαύσουν τη ζωή.

Αυτή η δυσκολία μπορεί να είναι αρκετά ύπουλη. Η ευτυχία είναι συνυφασμένη με την απαισιοδοξία. Όταν ζεις υπό διαρκή φόβο, στερείσαι τη δυνατότητα να νιώσεις χαρά, πληρότητα και γαλήνη.

Συχνά παλεύουν μόνοι τους, αδυνατώντας να εντοπίσουν τη ρίζα του προβλήματος.

Tips
Δεν χρειάζεται να είστε αισιόδοξος για να δείτε την πιο φωτεινή πλευρά του εαυτού και της ζωής σας.

Μπορείτε ν’ απαλλαγείτε από τη νοοτροπία της καταστροφολογίας, χωρίς να κλείνετε τα μάτια στην σκληρή πραγματικότητα της ζωής.

Αν κάτι από τα παραπάνω σας φαίνεται οικείο, μην αγχώνεστε – δεν είστε ο μόνος και σίγουρα, δεν είστε καταδικασμένος.

Οι άνθρωποι μπορούν να καλλιεργήσουν νέες συνήθειες, να υιοθετήσουν διαφορετικές νοοτροπίες. Η ψυχοθεραπεία, οι ασκήσεις συνειδητότητας, όλα αυτά μπορούν να βοηθήσουν.

Τα πράγματα δεν χρειάζεται να είναι πάντα ρόδινα. Δώστε στον εαυτό σας τη δυνατότητα ν’ απολαύσει τη ζωή.

enikos.gr

The post Οι άνθρωποι που σκέφτονται πάντα το χειρότερο στη ζωή, συνήθως εμφανίζουν αυτά τα χαρακτηριστικά χωρίς να το συνειδητοποιούν appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Οι άνθρωποι που σκέφτονται πάντα το χειρότερο στη ζωή,συνήθως εμφανίζουν αυτά τα χαρακτηριστικά χωρίς να το συνειδητοποιούν