Οι επιστήμονες ίσως βρήκαν απάντηση για τις χαριτωμένες εκφράσεις σκύλων

Κάποιοι ιδιοκτήτες σκύλων ισχυρίζονται ότι είναι σε θέση να διαβάσουν το πρόσωπο του σκύλου τους σαν ένα βιβλίο, αλλά είναι τελείως πιθανό ότι απλώς εικάζουν και υπερβάλλουν.

Νέες έρευνες δείχνουν ότι ο ισχυρισμός τους ίσως δεν είναι προϊόν της φαντασίας τους και ότι τα σκυλιά αλλάζουν τις εκφράσεις τους, αλλά μόνο όταν υπάρχει το κατάλληλο ακροατήριο που θέλουν να αιχμαλωτίσουν.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα δείχνει ότι τα σκυλιά παίρνουν κάποιες εκφράσεις όταν υπάρχει παρουσία ανθρώπου και ότι δεν είναι κάτι που κάνουν απλά επειδή είναι ενθουσιασμένα.

Σε πειράματα που

πραγματοποιήθηκαν από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ, φάνηκε πως τα σκυλιά προσανατολίζουν τα πρόσωπά τους με σκοπό την ανταπόκριση και την ανθρώπινη προσοχή. Το εύρημα δείχνει ότι οι σκύλοι χρησιμοποιούν εκφράσεις του προσώπου για να επικοινωνούν με τους ανθρώπους – ένα χαρακτηριστικό που μπορεί να προέκυψε ως αποτέλεσμα της εξημέρωσης.

Και πράγματι, η πιο συνηθισμένη έκφραση του προσώπου που παρατηρήθηκε στο πείραμα ήταν τα αποκαλούμενα «μάτια κουταβιού» (puppy eyes). Αυτή είναι η χαρακτηριστική έκφραση όπου ένας σκύλος κάνει τον εαυτό του να μοιάζει πιο δημοφιλής, περιλαμβάνει ελαφρύ σήκωμα των φρυδιών που κάνει τα μάτια του να φαίνονται μεγαλύτερα. Η γλώσσα που προεξέχει ήταν μια άλλη μελαγχολική στάση που παρατηρήθηκε στη μελέτη.

Για το πείραμα, οι ερευνητές εξέτασαν δεκάδες σκύλους διαφόρων φυλών, όλοι κατοικίδιοι που είχαν ηλικία από ενός έως δώδεκα ετών.

Τα ευρήματα φαίνεται να στηρίζουν τα αποδεικτικά στοιχεία ότι τα σκυλιά είναι ευαίσθητα στην προσοχή των ανθρώπων και ότι οι εκφράσεις είναι δυνητικά ενεργές προσπάθειες επικοινωνίας και όχι απλές συναισθηματικές εκδηλώσεις, εξήγησε η επικεφαλής Juliane Kaminski. Και άλλα θηλαστικά είναι γνωστό ότι παρουσιάζουν εκφράσεις του προσώπου, αλλά αυτό είναι το πρώτο στοιχείο που δείχνει ότι τα σκυλιά το κάνουν ως μια μορφή επικοινωνίας.

Είναι πιθανό ότι τα σκυλιά απέκτησαν αυτή την ικανότητα ως αποτέλεσμα της συμβίωσης των 15.000 ετών. Μπορεί να έχουμε μεταδώσει αυτή την ικανότητα, είτε εσκεμμένα είτε ασυνείδητα.

Ωστόσο αυτή η μελέτη δεν εξηγεί εάν τα σκυλιά μεταβάλλουν οικειοθελώς ή ασυνείδητα τα πρόσωπά τους σε απάντηση στην ανθρώπινη προσοχή. Θα μπορούσε να είναι μια άμεση προσπάθεια επικοινωνίας, ή θα μπορούσε να είναι μια ενστικτώδης αντίδραση όταν υπάρχει ένας προσεκτικός άνθρωπος.

Επίσης, δεν σημαίνει ότι τα σκυλιά είναι ικανά να κατανοήσουν τη συναισθηματική κατάσταση ενός ατόμου. Αν και γνωρίζουμε ότι τα σκυλιά μπορούν να μυρίσουν το φόβο σε έναν άνθρωπο και στη συνέχεια να φοβούνται, επίσης.

Πηγή: lifo.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα