Οι «παγίδες» στην τελική ευθεία προς την άρση των μέτρων – Οι παράγοντες που έκριναν τις αποφάσεις

Στην τελική ευθεία για σταδιακή άρση του lockdown και επιστροφή στην κανονικότητα φαίνεται να μπαίνει η χώρα. Τρεις είναι οι ημερομηνίες – ορόσημο που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη: 3 Μαΐου άνοιγμα της εστίασης, 10 Μαΐου επαναλειτουργία Δημοτικών και Γυμνασίων και 15 Μαΐου επανεκκίνηση του τουρισμού και «πράσινο φως» για τις διαπεριφερειακές

μετακινήσεις.

Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν όλες τις τελευταίες εβδομάδες ότι «βρισκόμαστε στο τελευταίο μίλι». Σύμμαχοι θα είναι οι εμβολιασμοί, οι οποίοι όσο προχωρούν θα χτίζεται και μεγαλύτερο τείχος ανοσίας, τα self test τα οποία αποτελούν χρήσιμα εργαλεία, αν διενεργούνται σωστά και ειδικά προς την κατεύθυνση εντοπισμού των ασυμπτωματικών στην κοινότητα, αλλά και ο καλός καιρός και η άνοδος της θερμοκρασίας που ευνοούν το άνοιγμα δραστηριοτήτων, όπως της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους.

Παρ’ όλα αυτά «μπορεί να διανύουμε το τελευταίο μίλι» ωστόσο υπάρχουν και παγίδες που πρέπει να αποφευχθούν ώστε να μην αποτελέσουν… νάρκες για την επανεκκίνηση και τα χρονοδιαγράμματα. Ειδικά όταν το μεγάλο στοίχημα είναι το restart του τουρισμού που δεν πρέπει να… τιναχθεί στον αέρα όπως επισημαίνεται σε όλους τους τόνους.

Η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής που σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία καταγράφει άνοδο της τάξεως του 171% προκαλεί προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα, με τους ειδικούς να συνεκτιμούν και την επιβάρυνση που αναμένεται από τα πάρτι στις πλατείες και σε άλλους κεντρικούς δρόμους. Μέσα σε αυτό το σκηνικό έχουν προειδοποιήσει ότι οι αυξημένες μεταδόσεις μπορεί να αναζωπυρώσουν το κύμα των εισαγωγών στα νοσοκομεία στις αρχές Μαΐου. Και όλα αυτά όταν και οι θάνατοι έχουν αυξηθεί ενώ και τα κρούσματα παραμένουν σταθερά σε υψηλά επίπεδα.

Το παρασκήνιο των αποφάσεων για άνοιγμα

Όπως είπε στο MEGA το πρωί της Πέμπτης ο Γκίκας Μαγιορκίνης, οι επιστήμονες εντόπισαν την κόπωση των πολιτών, κάτι που οδήγησε στην ανάγκη ανατροπής του lockdown σταδιακά και ελεγχόμενα. «Πλέον έχουμε αρκετά εργαλεία που μας το επιτρέπουν, όπως είναι τα self test» είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Είναι γεγονός ότι κυβέρνηση και ειδικοί τις τελευταίες εβδομάδες είχαν επισημάνει ότι απαιτούνται «βαλβίδες» αποσυμπίεσης στην ψυχολογική κούραση των πολιτών, αφού ορισμένοι δείχνουν χαλάρωση ως προς την τήρηση των μέτρων, η κινητικότητα είναι αυξημένη, οι έλεγχοι μειωμένοι. Παράλληλα τα υπαίθρια πάρτι σε πλατείες και δρόμους με τους νέους να συνωστίζονται διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις. Η επιδημιολογική εικόνα επίσης ήταν ο βασικός παράγοντας στις όποιες εισηγήσεις των ειδικών και τις αποφάσεις. Και αυτό επειδή ναι μεν υπάρχουν σημεία που προκαλούν ανησυχία (δείκτης διασωληνωμένων και θανάτων, αλλά και υψηλός αριθμός κρουσμάτων) όμως η τάση σταθεροποίησης και έστω τα ήπια σημάδια ύφεσης αποτέλεσαν βασικούς παράγοντες για τις εξελίξεις. Σε αυτό το πλαίσιο, επιταχύνθηκαν τα βήματα και εστάλη το μήνυμα ότι το τέλος της καραντίνας είναι πλέον κάτι παραπάνω από ορατό, έπειτα από το πολύμηνο lockdown. Ωστόσο, ζητήθηκε αφενός από τους νέους, κυρίως, να σταματήσουν τα πάρτι και τις συναθροίσεις που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και την προσπάθεια για επιστροφή στην κανονικότητα και αφετέρου από τους πολίτες εκείνους που είναι επιφυλακτικοί απέναντι στους εμβολιασμούς, να κάνουν το εμβόλιο το οποίο αποτελεί και το μοναδικό “όπλο” κατά του κορονοϊού.

Το χρονοδιάγραμμα της άρσης του lockdown

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ένα χρονοδιάγραμμα με τρεις ημερομηνίες σταθμούς στο μήνυμά του σχετικά με τη σταδιακή άρση των μέτρων.

Πρώτος σταθμός η 3η Μαΐου με άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους και την παράτασης της κυκλοφορίας έως τις 23.00. Η εστίαση ανοίγει με υποχρεωτικά self test στους εργαζομένους, με αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα και τήρηση των γνωστών μέτρων υγιεινής.

Δεύτερος σταθμός η 10η Μαΐου με άνοιγμα των γυμνασίων και των δημοτικών, επίσης με αυτοδιαγνωστικά τεστ σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και υπαλλήλους και τήρηση κανόνων υγείας.

Τρίτος σταθμός στις 15 Μαΐου με το άνοιγμα του τουρισμού με προδιαγραφές για εμβολιασθέντες αλλά και αυτούς που θα ταξιδεύουν με τεστ. Επίσης απελευθερώνονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις για τους πολίτες, ενώ ανοίγουν κάποιες δραστηριότητες του πολιτισμού.

Πώς θα γιορτάσουμε το Πάσχα: Πόσα άτομα επιτρέπονται στο τραπέζι – Πώς θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες

Ιδιαίτερο θα είναι και το φετινό Πάσχα λόγω κορονοϊού, βάσει των όσων ανακοίνωσε στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός και όσων είπε στη συνέχεια ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, αναφερόμενος στην εισήγηση των ειδικών στην Κυβέρνηση.

Το συμπέρασμα είναι πως μένουμε πόλη, με δεδομένο πως δεν επετράπη, τελικά, το “Πάσχα στο χωριό”. Με βάση αυτά που εισηγήθηκαν οι λοιμωξιολόγοι, το όριο των ατόμων στο πασχαλινό τραπέζι αλλάζει αναλόγως αν αυτό θα είναι σε σαλόνι ή σε εξωτερικό χώρο αυστηρώς, όμως, παρουσία δύο οικογενειών. “Σχετικά με την Κυριακή του Πάσχα, η Επιτροπή εισηγήθηκε την κατ΄ εξαίρεση δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών με ανώτατο αριθμό των 9 ατόμων, ενώ εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο 2 ευρύτερες οικογένειες και πάντως έως 12 άτομα. Συνίσταται η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε έχουν όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές”, ανέφερε στην ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας ο Βασίλης Κικίλιας.

Όσο για το πώς θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες, ο κ. Κικίλιας είπε ότι η Επιτροπή σχετικά με τον αριθμό ατόμων στους ιερούς ναούς κατά την διάρκεια των ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, εισηγήθηκε να συνεχίσει να ισχύει η μέχρι σήμερα αναλογία του ενός ατόμου ανά 25 τετραγωνικά μέτρα με τα υγειονομικά μέτρα που ήδη ισχύουν (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας). Επίσης, στους εξωτερικούς χώρους των ναών τήρηση απόστασης 10 μέτρων μεταξύ των πιστών, τήρηση των κανόνων υγιεινής και υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις Ακολουθίες: «Κατά τις Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, η Επιτροπή εισηγήθηκε χρήση διπλής μάσκας για τους πιστούς τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους, ενώ σχετικά με την εφαρμογή testing κατά τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, εφαρμογή υποχρεωτικού τεστ σε ιερείς και λοιπό προσωπικό που θα βρίσκεται εντός του ναού. Σχετικά με τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής εισηγήθηκε η περιφορά του Επιταφίου μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, ενώ το προσκύνημα του Επιταφίου να γίνει εκτός του ναού και τρίτον, τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση μάσκας και γενικότερα ένταση στην εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων και επιτήρηση αυτών προς αποφυγή του συγχρωτισμού».

Οι αλλαγές στην απαγόρευση κυκλοφορίας

Έως τις 10 το βράδυ θα μπορούν να μετακινούνται οι πολίτες τη Μεγάλη Εβδομάδα, με εξαίρεση μόνο την ημέρα του Πάσχα, που η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 9 το βράδυ. “Ο περιορισμός κυκλοφορίας που θα ισχύσει τη Μεγάλη Εβδομάδα, η επιτροπή εισηγείται να είναι από τις 10 το βράδυ και για την ημέρα του Πάσχα από τις 9 το βράδυ, ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα ο περιορισμός κυκλοφορίας να ισχύει από τις 11 το βράδυ ” ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά την ενημέρωση για τις εξελίξεις με τον κορονοϊό στη χώρα μας.

Πηγή: enikos.gr

The post Οι «παγίδες» στην τελική ευθεία προς την άρση των μέτρων – Οι παράγοντες που έκριναν τις αποφάσεις appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα