Όλοι οι τρόποι για να κάνεις οικονομία στα καύσιμα

Το κόστος λειτουργίας και συντήρησης του αυτοκινήτου μόνο πάνω πηγαίνει.

Κι ενώ για την τιμή της βενζίνης δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά, μπορούμε ωστόσο να μάθουμε να κάνουμε οικονομία στην κατανάλωσή της.

Η ιστοσελίδα WhatCar μας δίνει μερικές απλές συμβουλές, τόσο για το ίδιο το αυτοκίνητο όσο και την οδηγική συμπεριφορά μας, που βελτιώνουν την απόδοση του αμαξιού, κάνοντας οικονομία στο καύσιμο.

Μείωση περιττού βάρους: Αφαιρέστε όλα τα μη απαραίτητα και ογκώδη αντικείμενα από το αυτοκίνητο, πράγματα αχρείαστα που κρατάτε στο πορτμπαγκάζ. Το βάρος επηρεάζει

αρνητικά την κατανάλωση.

Αφαίρεση εξωτερικών κιτ μεταφοράς: Μπαγκαζιέρες, σχάρες και βάσεις ποδηλάτων δεν χρειάζονται όταν δεν χρησιμοποιούνται. Η εξτρά αντίσταση που επιφέρουν αναγκάζουν το αυτοκίνητο να δουλεύει πιο σκληρά για να διατηρήσει την ταχύτητά του. Η αφαίρεσή τους εξοικονομεί ακόμα και 5% περισσότερο καύσιμο.

Έλεγχος καλής λειτουργίας: Δεν παραμελούμε τα προγραμματισμένα σέρβις του αυτοκινήτου, καθώς τα παλιά λάδια, τα βρόμικα φίλτρα, τα φθαρμένα μπουζί κ.λπ. επιβαρύνουν την απόδοση του κινητήρα, καταλήγοντας σε αύξηση της κατανάλωσης καυσίμου. Εξίσου σημαντικός και ο συχνός έλεγχος της πίεσης των ελαστικών, καθώς τα ξεφούσκωτα λάστιχα κοστίζουν πάντα λεφτά.

Προγραμματισμός διαδρομής: Ο σωστός σχεδιασμός της διαδρομής, αποφεύγοντας δηλαδή το μποτιλιάρισμα, όπου αυτό είναι δυνατό, και τα περιττά χιλιόμετρα εναλλακτικών διαδρομών, μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στην τσέπη μας. Το GPS μπορεί να ρίξει την κατανάλωση, αν χρησιμοποιηθεί με σύνεση, ώστε να μη χανόμαστε και κάνουμε άσκοπους κύκλους.

Κλιματιστικό: Εκτός κι αν έχει πολύ κρύο ή αφόρητη ζέστη στην καμπίνα, οπότε είναι επιβεβλημένο, σε όλες τις άλλες περιστάσεις το κλιματιστικό επιβαρύνει τον κινητήρα και αυξάνει την κατανάλωση καυσίμου μέχρι και 8% σε συνθήκες πόλης (χαμηλές ταχύτητες). Όπου είναι δυνατό, χρησιμοποιήστε τον εσωτερικό εξαερισμό του αυτοκινήτου και όχι το κλιματιστικό ή τα παράθυρα.

Έγκαιρη αλλαγή ταχύτητας: Αποφύγετε την επιθετική οδήγηση και οδηγείτε με υψηλές σχέσεις στο κιβώτιο ταχυτήτων. Οδηγώντας αργά με υψηλή ταχύτητα καταναλώνουμε λιγότερο καύσιμο. Επιταχύνουμε και φρενάρουμε ομαλά και αλλάζουμε τις σχέσεις όσο μπορούμε νωρίτερα. Στις 2.000 σαλ σε ντίζελ και τις 2.500 σαλ στο βενζινοκίνητο, χωρίς να αφήνουμε ωστόσο το αμάξι να αγκομαχεί στις χαμηλές στροφές.

Τήρηση ορίων ταχύτητας: Οι χαμηλές ταχύτητες, σε συνδυασμό με τη συντηρητική οδήγηση (αποφυγή απότομης επιτάχυνσης/φρεναρίσματος), είναι το κλειδί στην οικονομία καυσίμου. Το WhatCar υπολόγισε πως κίνηση σε ταχύτητα 80 μιλίων/ώρα (128 χλμ/ώρα) καταναλώνει 25% περισσότερο καύσιμο απ’ ό,τι αν κινούμασταν στα 70 μίλια/ώρα (112 χλμ/ώρα).

«Διάβασμα» του δρόμου: Η διατήρηση μιας σταθερής μέσης ταχύτητας κίνησης λειτουργεί ευεργετικά για την κατανάλωση καυσίμου. Εξίσου σημαντική είναι και η εκτίμηση της εκάστοτε συνθήκης. Σε κατηφορικά οδικά δίκτυα επιλέγουμε πάντα τη μεγαλύτερη σχέση στο κιβώτιο (και ποτέ νεκρά), ώστε να έχουμε αρκετή φόρα για την ανηφόρα και να μη χρειάζεται εξτρά γκάζι.

Και βέβαια οδηγούμε πάντα προληπτικά, κοιτάζοντας μακριά και όχι το προπορευόμενο όχημα, ώστε να αποφεύγουμε άσκοπες επιταχύνσεις και επιβραδύνσεις που κοστίζουν πολύ σε όρους κατανάλωσης.

news.gr

The post Όλοι οι τρόποι για να κάνεις οικονομία στα καύσιμα appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα