Ορίστηκε η προανακριτική για τη Novartis!

Εξελίξεις στην υπόθεση Novartis που παίρνει και τον δρόμο της Βουλής – Για την Τρίτη ή την Τετάρτη (ή και τις… δύο) μετά την Καθαρά Δευτέρα ορίστηκε η προανακριτική στην Ολομέλεια – Η εξέλιξη αυτή ήρθε μετά την κατάθεση της σχετικής πρότασης στην Βουλή

από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ – Αναλυτικά όσα αναφέρει η πρόταση σύστασης ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης
Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες του newsit.gr, προστέθηκε στην πρόταση διευρεύνησης για προανακριτική επιτροπή σχετικά με την υπόθεση Novartis ένα επιπλέον αδίκημα: Αυτό του ενδεχόμενου ξεπλύματος «βρώμικου χρήματος».

Novartis στη Βουλή – Πρόγραμμα και εξελίξεις
Σε μια ή δύο συνεδριάσεις, ανάλογα με το ενδιαφέρον των εμπλεκόμενων να τοποθετούν επί του θέματος, θα γίνει η συνεδρίαση της Ολομέλειας για τη σύσταση προκαταρτικής επιτροπής για την υπόθεση Novartis. Αυτές θα γίνουν την Τρίτη 20/2 και Τετάρτη 21/2.

Τα αδικήματα που θα διερευνήσει η προκαταρτική, σύμφωνα με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι:

α) Δωροληψία

β) Παθητική δωροδοκία

γ) Απιστία στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος.

Μάλιστα, όπως προαναφέραμε, προστέθηκε ως τέταρτο το αδίκημα του ξεπλύματος χρήματος που δεν περιλαμβανόταν στην δικογραφία.

Την πρόταση συνυπογράφουν σύσσωμες οι ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

Ολόκληρη η πρόταση που κατέθεσαν οι βουλευτές της συγκυβέρνησης
Διαβάστε στο παρακάτω έγγραφο την πρόταση για την σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με την υπόθεση Novartis.

Χαρακτηριστικά αναφέρει το έγγραφο στην εισαγωγή: «Η χώρα, όπως είναι γνωστό, διανύει σήμερα μια περίοδο αποφασιστικής καμπής, που σηματοδοτεί την οριστική ρήξη με την πολιτική διαφθορά και διαπλοκή του παρελθόντος. Η διασπάθιση του δημοσίου χρήματος στους πιο ευαίσθητους τομείς, όπως στον χώρο της υγείας και της άμυνας της χώρας, τα θαλασσοδάνεια σε κόμματα και Μ.Μ.Ε., τα «μαύρα» ταμεία, οι φορολογικοί παράδεισοι και τα κάθε είδους εξωθεσμικά κέντρα εξουσίας, συνέθεταν ένα σαθρό πολιτικό οικοδόμημα των προηγούμενων κυβερνήσεων σε βάρος της κοινωνικής ευημερίας.

Η σημερινή κυβέρνηση διαθέτοντας την πολιτική βούληση, έθεσε ως έναν από τους κορυφαίους στόχους την πάταξη της διαφθοράς, τη σύγκρουση με τα διαπλεκόμενα συμφέροντα και την ανάδειξη και απόδοση πολιτικών ευθυνών, που θα φέρουν την επιδιωκόμενη κάθαρση, εξυγίανση και πολιτική σταθερότητα. Την τελευταία τριετία δεκάδες υποθέσεις που λίμναζαν ξεχασμένες σε συρτάρια επί δεκαετίες, ήρθαν στο φως, πήραν το δρόμο προς τη Δικαιοσύνη και αποκάλυψαν το μέγεθος των πολιτικών σκανδάλων. Λίστες φορολογικών παραδείσων με αδήλωτες περιουσίες, επιβεβαίωσαν τις διαστάσεις που είχε προσλάβει η φοροδιαφυγή και οι υπεύθυνοι οδηγούνται, έστω και καθυστερημένα, στη δικαιοσύνη.

Οι πολιτικές ευθύνες, ωστόσο, δεν αναζητήθηκαν στο προβλεπόμενο κατά τη ρύθμιση του Συντάγματος χρόνο και η συγκάλυψη ήταν η πάγια συνέπεια. Η έλλειψη πολιτικής βούλησης δεν επέτρεπε τη δημιουργία ισχυρού θεσμικού πλέγματος κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής. Αντιθέτως ενθάρρυνε τέτοια νοσηρά φαινόμενα. Εξέτρεφε τη νοοτροπία του παράνομου πλουτισμού και της ασυδοσίας. Διέβρωσε τον κρατικό μηχανισμό και διέλυσε την δημόσια οικονομία«.

Στο… ζουμί για την Novartis
Και συνεχίζουν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για την επίμαχη υπόθεση: «Η αποστολή μιας νέας δικογραφίας προς τη Βουλή για διερεύνηση οικονομικών εγκλημάτων 2 Πρωθυπουργών και 8 Υπουργών ενδεικνύει, ότι η έκταση των φαινομένων οικονομικής διαφθοράς στη χώρα μας υπερέβαινε τις λογικές προβλέψεις.
Οι ως τώρα ενδείξεις συνηγορούν για ό,τι στην αρχή αποτελούσε μια απλή υποψία ή φόβο: Το ύψος των αξιόποινων οικονομικών συναλλαγών (απιστία σε βάρος του δημοσίου, δωροληψία – δωροδοκία, νομιμοποίηση παράνομων εσόδων) ήταν δυσθεώρητο, ικανό να επηρεάζει τη δημόσια οικονομία της χώρας, αλλά και την ποιότητα της παρεχόμενης περίθαλψης.

Εξάλλου η αποκάλυψη της πραγματικής εικόνας της διαφθοράς σχηματοποιεί και ένα άλλο προβληματικό για το κράτος δικαίου φαινόμενο. Για πολύ καιρό οι οικονομικές καταχρήσεις έμεναν στο απυρόβλητο με εναλλασσόμενη την ευθύνη των κρατικών λειτουργών γι’ αυτό. Άλλοτε η Διοίκηση υπέθαλπε ή καθυστερούσε τη διερεύνηση, άλλοτε η Βουλή είχε σπεύσει να περατώσει τις εργασίες της, με αποτέλεσμα να εξαλειφθεί η ευθύνη με απόσβεση της προβλεπόμενης προθεσμίας, άλλοτε η ίδια η Δικαιοσύνη καθυστερούσε τη διαβίβαση δικογραφιών προς τη Βουλή.

Είναι φανερό ότι η παραπάνω υπόθεση στηρίχθηκε σε θεσμικά ελλείμματα, που για πολλά χρόνια υπήρχαν στη διαδικασία έγκρισης, τιμολόγησης, αποζημίωσης χωρίς διαπραγμάτευσης και συνταγογράφησης των φαρμάκων χωρίς κανόνες. Σήμερα η ελληνική Βουλή έχει μια ιστορική ευκαιρία να συμβάλει στην αλλαγή σελίδας, στην προσπάθεια εξυγίανσης της οικονομίας, της λειτουργίας του κράτους και του συστήματος υγείας«.

Φωτογραφίες αρχείου: Eurokinissi

Πηγή: Newsit.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα