ΠΑΓΝΗ: Στον τόπο μας ενώ όλα έκλεισαν η Αιμοδοσία «άνοιξε» – Πως η πανδημία αύξησε τον εθελοντισμό στην αιμοδοσία

Όσο η κρίση της πανδημίας του κορονοϊού, έκανε τους πολίτες να κρατούν αποστάσεις μεταξύ τους, άλλο τόσο τους έφερε πιο κοντά. Κι αυτό επετεύχθη με τον εθελοντισμό, όπως εξηγεί και στην ανακοίνωσή της, η Διευθύντρια της Αιμοδοσίας Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου Ελευθερία Λυδάκη. Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια αυτή τη περίοδο συλλέξαν πάνω από 1000 μονάδες αίματος σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Η ανακοίνωση:

“Μια ξεχωριστή γιορτή για την δωρεά αίματος είναι η παγκόσμια ημέρα Αιμοδοσίας καθώς μας βρίσκει εν μέσω της πρωτοφανούς παγκόσμιας κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία

του νέου κορωνοϊού.

Ωστόσο αυτή ακριβώς η κρίση είναι που ανέδειξε ότι η ανθρώπινη φύση απέναντι στον κίνδυνο στέκεται γενναία και είναι αλληλέγγυα και γενναιόδωρη.

Στον τόπο μας ενώ όλα έκλεισαν η Αιμοδοσία «άνοιξε»: «Κάνε μια βόλτα με ουσία κι έλα στην Αιμοδοσία…», ήταν- εν μέσω της βαθιάς καραντίνας- το κάλεσμα μας, και οι συμπολίτες μας, είτε μεμονωμένα είτε μέσω δραστήριων συλλόγων, αντιστάθηκαν στο φόβο της πανδημίας και τον νίκησαν δωρίζοντας επανειλημμένα αίμα στις νέες δομές που αναπτύχθηκαν εκτός νοσοκομείου, στην Περιφέρεια ή στο Σταθμό Αιμοδοσίας στην πλατεία Ελευθερίας.

Όπως φαίνεται και στο γράφημα ο εθελοντισμός μέσα στην καραντίνα αυξήθηκε περίπου κατά 20% και στην Αιμοδοσία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου συλλέξαμε πάνω από 1000 μονάδες αίματος σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Ένα δε μέρος αυτών το στείλαμε στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, που σαν μεγάλα αστικά κέντρα, τα νοσοκομεία τους υπέφεραν από την έλλειψη αίματος περισσότερο από ότι εδώ την περιφέρεια.

Πέρα από την δωρεά αίματος όμως υπάρχουν δωρεές βιολογικών υγρών πιο εξειδικευμένες και λιγότερο γνωστές κι από ανθρώπους που αφανώς και σιωπηρά έχουν ταχθεί στην υποστήριξη του άλλου, του ξένου.

Πεντακόσιοι περίπου δωρητές αιμοπεταλίων δεν πτοήθηκαν από την καραντίνα και ήρθαν στο νοσοκομείο για να βοηθήσουν τους μικρούς ασθενείς μας στη μάχη που δίνουν με την αρρώστια τους.

Είχαμε επίσης δωρητές υπεράνοσου αντι-Covid πλάσματος από πολίτες που έχοντας ξεπεράσει τη νόσο ήρθαν και δώρισαν τα πολύτιμα αντισώματα τους προς τους συνανθρώπους τους που ήταν στις κλινικές με κορωνοϊό. Και τέλος είχαμε δωρητές μυελού των οστών, με τα αιμοποιητικά μοσχεύματα που συλλέξαμε για αλλογενή μεταμόσχευση μυελού των οστών να ταξιδεύουν και εκτός συνόρων, σαν κομιστές ελπίδας, φιλίας και αλληλεγγύης.

Η δωρεά αίματος, πλάσματος και κυττάρων εκτός από τη ζωή που χαρίζει στους άλλους, κάνει όλους τους εθελοντές αλλά και όλους εμάς που εργαζόμαστε μαζί τους καλύτερους ανθρώπους. Είναι μία πράξη καλοσύνης που διώχνει το άγχος, διώχνει το φόβο και ηρεμεί την καρδιά μας ενώ ταυτόχρονα μας ωθεί σε μια συλλογικότητα.

Σαν Αιμοδοσία του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ηρακλείου ευχαριστούμε θερμά όλους του φορείς της πολιτείας που μας στήριξαν όλο αυτό το διάστημα: την Περιφέρεια, τον Δήμο, την 7η ΥΠΕ και τη Διοίκηση του νοσοκομείου, όπως και όλους τους συλλόγους και τους εθελοντές μας τον κάθε έναν ξεχωριστά”.

The post ΠΑΓΝΗ: Στον τόπο μας ενώ όλα έκλεισαν η Αιμοδοσία «άνοιξε» – Πως η πανδημία αύξησε τον εθελοντισμό στην αιμοδοσία appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα