Πανελλαδικές: Τα 3 «κλειδιά» για τις εξετάσεις
Βάσεις «ασανσέρ» για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια προινωνίζονται οι αυξομειώσεις στους περιβόητους συντελεστές βαρύτητας που επεκτείνονται από εφέτος, σε όλα τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα και σε όλα τα πανεπιστημιακά τμήματα
Kάθε τμήμα θα ορίζει δικό του συντελεστή για καθένα από τα τέσσερα μαθήματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων που μπορεί να είναι αυξημένος ή μειωμένος σε σχέση με πέρυσι ή και να μπαίνει για πρώτη φόρα, πράγμα που σημαίνει
Το μόνο βέβαιο είναι ότι η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των φετινών βάσεων θα γίνει νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, όπως τουλάχιστον διαβεβαιώνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, καθώς προγραμματίστηκαν νωρίτερα αγωνίσματα αλλά και προκαταρκτικές εξετάσεις που σχετίζονται με την εισαγωγή σε Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές Οι πανελλαδικές Εξετάσεις εφέτος ξεκινούν στις 2 Ιουνίου για τα ΕΠΑΛ και στις 3 Ιουνίου για τα Γενικά Λύκεια και το υπουργείο Παιδείας εκτιμά ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανακοινωθούν εφέτος οι βάσεις εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, πριν από τις διακοπές του Αυγούστου.
Τρεις είναι οι παράμετροι που θα καθορίσουν την πορεία τω ν φετινών βάσεων εισαγωγής των υποψηφίων στις σχολές και τα τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης:
1. Οι επιδόσεις των μαθητών της Γ λυκείου στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Εφέτος, με δεδομένο οτι η διδασκαλία των μαθημάτων πραγματοποιήθηκε κανονικά δια ζώσης, χωρίς να χρειαστεί να γίνει τηλεκπαίδευση, όπως τις δύο προηγούμενες χρονιές, η εξεταστέα ύλη δεν μειώνεται. Αυτό σημαίνει ότι και οι επιδόσεις ενδεχομένως δεν θα είναι τόσο υψηλές όσο πέρυσι, για τις περιζήτητες σχολές, αν και αυτό θα κριθεί και από το δείκτη δυσκολίας των θεμάτων που θα επιλέγουν από την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων.
2. Οι επιλογές των υποψηφίων στο μηχανογραφικό δελτίο στα τα οποία θα έχουν αλλαγές καθώς από την ερχόμενη ακαδημαική χρονιά θα υπάρξουν πολλές συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων. Οσον αφορά στο δεύτερο μηχανογραφικό δελτίο για τα Πανεπιστήμια που είχε συζητηθεί, αυτό τελικά δεν θα ισχύσει προκειμένου να διευκολυνθούν οι υποψήφιοι και να μην μπερδευτούν με την διπλή διαδικασία. Αντιθέτως, θα συμπληρωθεί κανονικά, όπως και πέρυσι το δεύτερο μηχανογραφικό δελτίο που περιλαμβάνει δημόσια ΙΕΚ και το οποίο θα πρέπει να υποβάλλουν οι υποψήφιοι μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων Πανελλαδικών Εξετάσεων.
Η ανακατανομή των θέσεων που θα κάνει το υπουργείο Παιδείας θα επηρεάσει και την πορεία των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ, καθώς είναι λογικό να ανέβουν ακόμα περισσότερο στις σχολές και τα τμήματα των κεντρικών ΑΕΙ, λόγω μείωσης των θέσεων αλλά και να γίνει πιο εύκολη η πρόσβαση στις αντίστοιχες σχολές της Περιφέρειας, που το υπουργείο θέλει να ενισχύσει με περισσότερες θέσεις. Ως αντίβαρο, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να είναι η ενίσχυση των θέσεων στις περιφέρεια και στις περιζήτητες σχολές.
3. Οι συντελεστές βαρύτητας που έχουν ήδη προσδιοριστεί από τα τμήματα των Πανεπιστημίων και θα είναι διαφορετικοί για καθένα από τα 4 μαθήματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Tα ίδια τα ΑΕΙ πλέον συνδιαμορφώνουν την ακαδημαϊκή φυσιογνωμία κάθε Σχολής ή Τμήματος, καθορίζοντας τον συντελεστή βαρύτητας κάθε πανελλαδικώς εξεταζόμενου μαθήματος για εισαγωγή σε αυτά. Δηλαδή κάθε πανεπιστημιακό τμήμα όρισε τους δικούς του συντελεστές βαρύτητας με τους οποίους θα υπολογίζονται οι τελικές επιδόσεις των υποψηφίων στα εξεταζόμενα μαθήματα.
Νέος τρόπος υπολογισμού μορίων
Ο τρόπος υπολογισμού μορίων των φετινών υποψηφίων στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις είναι διαφορετικός και ενδεχομένως πιο περίπλοκος.
Ο υπολογισμός του συνολικού αριθμού μορίων κάθε υποψηφίου που συμμετέχει στις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2022 και εφεξής για εισαγωγή στις Σχολές, τα Τμήματα και τις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων, γίνεται ως εξής:
ο γραπτός βαθμός σε καθένα από τα τέσσερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα, τα οποία προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού, όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο, πολλαπλασιάζεται με τον αντίστοιχο συντελεστή βαρύτητας, όπως αυτός καθορίστηκε με απόφαση της Συγκλήτου του οικείου ΑΕΙ για κάθε Σχολή, Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση Τμήματος.
Τα τέσσερα γινόμενα προστίθενται και το τελικό άθροισμα πολλαπλασιάζεται επί 1.000, για να προκύψει ο συνολικός αριθμός μορίων κάθε υποψηφίου.
Δεδομένου του γεγονότος ότι οι συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων, όπως τέθηκαν από τα Ιδρύματα, σε κάποιες περιπτώσεις διαφέρουν μεταξύ Σχολών, Τμημάτων ή Εισαγωγικών Κατευθύνσεων ιδίου γνωστικού αντικειμένου, ενδέχεται να προκύψουν διαφοροποιήσεις στον υπολογισμό των μορίων των υποψηφίων.
Ακολουθούν παραδείγματα υπολογισμού μορίων και στα τέσσερα επιστημονικά πεδία:
Υποψήφιος για το 1ο Επιστημονικό Πεδίο που έλαβε την εξής βαθμολογία:
Συγκεντρώνει για τη Νομική Θεσ/νίκης (Α.Π.Θ.) 18.680 μόρια, ενώ για τη Νομική Κομοτηνής (Δ.Π.Θ.) 18.900 μόρια, σύμφωνα με τους συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων των αντίστοιχων Σχολών.
Υποψήφιος για το 2ο Επιστημονικό Πεδίο που έλαβε την εξής βαθμολογία:
Συγκεντρώνει για την Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Αθήνας (Ε.Μ.Π.) 20.800 μόρια, ενώ για την Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πάτρας (Παν. Πατρών) 20.580 μόρια, σύμφωνα με τους συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων των αντίστοιχων Σχολών.
Υποψήφιος για το 3ο Επιστημονικό Πεδίο που έλαβε την εξής βαθμολογία:
Συγκεντρώνει για την Ιατρική Αθήνας (Ε.Κ.Π.Α.) 18.225 μόρια, ενώ για την Ιατρική Πάτρας (Παν. Πατρών) 18.490 μόρια, σύμφωνα με τους συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων των αντίστοιχων Σχολών.
Υποψήφιος για το 4ο Επιστημονικό Πεδίο που έλαβε την εξής βαθμολογία:
Συγκεντρώνει για την Οικονομικών Επιστημών Θεσ/νίκης (Α.Π.Θ.) 17.320 μόρια, ενώ για την Οικονομικής Επιστήμης (Παν. Πειραιά) 17.840 μόρια, σύμφωνα με τους συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων των αντίστοιχων Σχολών.
Η επιλογή των υποψηφίων γίνεται μόνο για τις σχολές ή τα τμήματα που έχουν δηλώσει προτίμηση εισαγωγής και κατά φθίνουσα σειρά μορίων, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων εισακτέων σε κάθε Σχολή ή Τμήμα κατά περίπτωση.
Πηγή: protothema.gr
The post Πανελλαδικές: Τα 3 «κλειδιά» για τις εξετάσεις appeared first on zarpanews.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Επισκευάστε το ακίνητό σας και ξεχάστε την Εφορία για 4 χρόνια
- Ιξόρα. Ένας ιδιαίτερα ανθεκτικός και όμορφος θάμνος για γλάστρες και παρτέρια
- Ο εργατολόγος Τσουκαλάς αποκρυπτογραφεί τη διάταξη για τις συντάξεις: Αυτοί θα τη λάβουν νωρίτερα
- Οι 8 συνταρακτικές λέξεις της Τζωρτζίνας για την Ρούλα Πισπιρίγκου
- Ρούλα Πισπιρίγκου: Η άγνωστη ζωγραφιά της Τζωρτζίνας που μπαίνει στο μικροσκόπιο – Οι 8 λέξεις που έγραψε στη μητέρα της(vid)
- Νεκρά παιδιά στην Πάτρα: Στο μικροσκόπιο των Αρχών οι 8 λέξεις που έγραψε η Τζωρτζίνα για τη μητέρα της
- Έρχεται νόμος για τα καταπατημένα, δεν… έρχονται οι νέες ταυτότητες, η Εθνική Τράπεζα και το ψυγείο, το κόκκινο δάνειο-γίγας, το fund και η δίκη
- Οι καύσωνες απειλούν εκατομμύρια ζωές – Η περίπτωση της Ινδίας και η ανησυχία για την Ελλάδα
- Μπλίνκεν: Να επισπεύσουμε τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία – Διαφορετικά θα στραφεί στη Ρωσία
- Γιάννης Βογιατζής: Η γυναίκα μου πέθανε στα χέρια μου – Υπήρξε ανεπανάληπτη και τώρα που θα πάω να τη βρω της προσφέρω την καριέρα μου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις zarpanews
- Ντόναλντ Τραμπ is back: Tο πρώτο του μήνυμα στη νέα του πλατφόρμα Truth Social
- «Καίει» τα νοικοκυριά η ρήτρα αναπροσαρμογής – Σε ακρόαση οι προμηθευτές ρεύματος από τη ΡΑΕ
- Το ηλεκτρικό ρεύμα δεν είναι “προϊόν”: Είναι δικαίωμα
- Φόβοι για θερμό καλοκαίρι – Σε αυξημένη ετοιμότητα ο στρατός στα νησιά
- Τσίπρας: Στις 15 Μαΐου ψηφίζουμε όλοι, τους στέλνουμε πίσω το λογαριασμό
- Δήλωση Τσιτσιπά για μισθό: «Είναι η δωροδοκία που σου δίνουν για να ξεχνάς τις προσδοκίες σου»
- Η Ιωάννα Παλιοσπύρου χωρίς τη μάσκα: «Τους πρώτους μήνες δεν ήθελα καν να με ακουμπάω»
- Πανελλαδικές: Τα 3 «κλειδιά» για τις εξετάσεις
- Τελευταία Νέα zarpanews
- Πανελλαδικές: Τα 3 «κλειδιά» για τις εξετάσεις
- Δήλωση Τσιτσιπά για μισθό: «Είναι η δωροδοκία που σου δίνουν για να ξεχνάς τις προσδοκίες σου»
- Ντόναλντ Τραμπ is back: Tο πρώτο του μήνυμα στη νέα του πλατφόρμα Truth Social
- Το ηλεκτρικό ρεύμα δεν είναι “προϊόν”: Είναι δικαίωμα
- Η Ιωάννα Παλιοσπύρου χωρίς τη μάσκα: «Τους πρώτους μήνες δεν ήθελα καν να με ακουμπάω»
- Τσίπρας: Στις 15 Μαΐου ψηφίζουμε όλοι, τους στέλνουμε πίσω το λογαριασμό
- «Καίει» τα νοικοκυριά η ρήτρα αναπροσαρμογής – Σε ακρόαση οι προμηθευτές ρεύματος από τη ΡΑΕ
- Φόβοι για θερμό καλοκαίρι – Σε αυξημένη ετοιμότητα ο στρατός στα νησιά
- Χανιά | Σεισμός 3,5 Ρίχτερ ταρακούνησε την Κίσσαμο
- Ο καιρός στην Κρήτη την Παρασκευή
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κορωνοϊός – Νοσηλεία: Η «ελαφριά» μετάλλαξη που μειώνει κατά 36% τον κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο
- Καιρός: Συννεφιά, τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες – Αναλυτική πρόγνωση ΕΜΥ
- Toots Thielemans: H Google τιμά τα 100 χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου τζαζίστα
- Θοδωρής Κουλουμπής: Αντικειμενικός γνώστης της σύγχρονης Ιστορίας
- Τον Τσάρλι Τσάπλιν θα υποδυθεί ο Τόμπι Μαγκουάιρ
- Νεκρός από υπερβολική δόση ο γιος του συγγραφέα Πολ Όστερ – Είχε κατηγορηθεί για τον θάνατο της 10 μηνών κόρης του λόγω οξείας δηλητηρίασης από ναρκωτικά
- Νίκος Παρασκευόπουλος: Δικαιοσύνη και αλλαγή πολιτικής
- Πού γίνονται δωρεάν rapid tests σήμερα Παρασκευή
- Toots Thielemans: Το Google Doodle τιμά τον σπουδαίο τζαζίστα με τη φυσαρμόνικα (videos)