Παράταση των μέτρων ή μερική χαλάρωση; Τι φοβίζει τους ειδικούς, τι σχεδιάζει η κυβέρνηση

Μπορεί στην Ελλάδα η συζήτηση για τη μετάλλαξη Ομικρον να έχει φουντώσει εδώ και λίγα 24ωρα, αναφορικά με το ενδεχόμενο χαλάρωσης των μέτρων ή παράτασης των υφιστάμενων μετά τις 16/1, ωστόσο μία είδηση από την Αμερική έρχεται να δείξει το μέγεθος του διχασμού που πλέον επικρατεί και σε μεγάλο βαθμό αποτυπώνει και την κατάσταση στη χώρα μας.

Πλέον ο διχασμός δείναι μόνο ανάμεσα σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Οι εμβολιασμένοι φαίνεται να είναι χωρισμένοι σε δύο στρατόπεδα.

Από τη μία πλευρά βρίσκονται εκείνοι

που θεωρούν πως τα χειρότερα είναι πια πίσω μας. Για αυτούς το εμβόλιο είναι αυτό το οποίο επιτρέπει ελεύθερες μετακινήσεις και ελεύθερη κινητικότητα. «Δεν έκανα το εμβόλιο για να μένω στο σπίτι». Αυτή είναι η ατάκα που αναπαράγουν πολλά από τα μέλη του εν λόγω «στρατοπέδου» που έχουν κουραστεί από τις απαγορεύσεις. Ατάκα που συχνά ακούς και στην Ελλάδα.

Από την άλλη πλευρά βρίσκονται εκείνοι που θεωρούν πως ακόμη τίποτα δεν έχει τελειώσει. Πως τα χειρότερα ίσως και να έπονται. Για αυτούς το εμβόλιο υπάρχει απλώς ως μέσο για να μπορέσει να κρατηθεί κανείς εκτός ΜΕΘ.

«Για περισσότερο από ένα χρόνο, έκανα όλα όσα μου είπαν οι αρχές δημόσιας υγείας. Φορούσα μάσκες. Ακύρωσα διακοπές. Έκανα θυσίες. Εμβολιαζόμουν. Είμαι χαρούμενος που εμβολιάζομαι ξανά. Αλλά αυτός ο ιός δεν σταματά.

Χρόνο με το χρόνο, οι λοιμώξεις δεν μειώνονται. Αντίθετα, η μολυσματικότητα για ανθρώπους σαν εμένα μειώνεται, είτε επειδή ο ιός αλλάζει, είτε λόγω της αυξανόμενης ανοσίας του πληθυσμού ή και των δύο.

Οι Αμερικανοί θα πρέπει να σταματήσουν να ενοχοποιούνται χωρίς νόημα για όλες αυτές τις υποθέσεις. Την περασμένη εβδομάδα, τα ημερήσια επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID κατά κεφαλήν ήταν υψηλότερα από τις ΗΠΑ στην Ιρλανδία, την Ελλάδα, την Ισλανδία, τη Δανία, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία, την Ελβετία και ακόμη και την Αυστραλία, μια από τις πιο επιφυλακτικές χώρες για τον COVID στον κόσμο. Ο COVID μετατρέπεται σε κάτι σαν την εποχική γρίπη για τους περισσότερους ανθρώπους που κάνουν τα εμβόλιά τους, οπότε είμαι έτοιμος να το αντιμετωπίσω όπως αντιμετώπισα τη γρίπη: βασικά να μην ανησυχώ γι ‘αυτό και να ζήσω τη ζωή μου κανονικά».

Αυτή είναι η λογική τους ενός στρατοπέδου των εμβολιασμένων.

Η μετάλλαξη Όμικρον, με την ανησυχητικά μεγάλη μεταδοτικότητα και τα ήπια (και ως εκ τούτου όχι και τόσο «ανησυχητικά») συμπτώματα, έρχεται πλέον να καταστήσει πολύ πιο λεπτές τις ισορροπίες, οξύνοντας τα πνεύματα ακόμη και στις τάξεις των εμβολιασμένων που πλέον δεν διαφωνούν για το εμβόλιο αλλά για όσα θα έπρεπε κατά την άποψή τους να τους εξασφαλίζει αυτό.

Οι (εμβολιασμένοι) Δημοκρατικοί του 2022 ακούγονται πλέον σαν τους (ανεμβολίαστους) Ρεπουμπλικάνους του 2020, που τότε υποβάθμιζαν τους κινδύνους από τον κορονοϊό, σημειώνει χαρακτηριστικά σε δημοσίευμά του το αμερικανικό Atlantic, με το βλέμμα στραμμένο στις ΗΠΑ και τους εμβολιασμένους Δημοκρατικούς (ή τουλάχιστον μερίδα αυτών) στο ρόλο πλέον εκείνων που υποβαθμίζουν όχι τον κορονοϊό συνολικά αλλά τη μετάλλαξη Όμικρον συγκεκριμένα, ζητώντας να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία κ.ά.

Η συζήτηση στην Ελλάδα

Η κουβέντα στην Ελλάδα έχει φουντώσει για τα νέα μέτρα, την παράταση ή την άρση των μέτρων με επιστροφή της μουσικής στην εστίαση, αλλά με παραμονή για το ωράριο. Άλλωστε όλα τα νέα μέτρα που έχουν ληφθεί περιορίζουν τη ζωή των εμβολιασμένων και αυτές οι συζητήσεις που γίνονται στην Αμερική, θα μπορούσαν άνετα να γίνουν οπουδήποτε και στην Ελλάδα.

Την Τετάρτη συνεδριάζει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων και στο τραπέζι βρίσκεται η πιθανότητα χαλάρωσης μέτρων, τουλάχιστον στην εστίαση. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτήν την στιγμή δεν φαίνεται πιθανό τα μέτρα να αυστηροποιηθούν αλλά θεωρείται πρόωρο να συζητάμε για αλλαγές καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα αξιολογούνται καθημερινά.

Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα συνεδριάσει τη Τετάρτη 12/01 για την αξιολόγηση των τελευταίων επιδημιολογικών και στη συζήτηση φαίνεται πως μπαίνει το ενδεχόμενο χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό, καθώς τα υφιστάμενα ισχύουν μέχρι την Κυριακή 16/01 είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Στο «τραπέζι» της κυβέρνησης φέρονται να βρίσκονται δύο βήματα – σενάρια χαλάρωσης:

Επαναφορά της μουσικής στην εστίαση και στη διασκέδαση, αλλά με όλους τους πελάτες καθιστούς και κλείσιμο των καταστημάτων τα μεσάνυχτα.Αύξηση της πληρότητας στα γήπεδα, από το σημερινό 10% με ανώτατο αριθμό τα 1000 άτομα, σε 20% και ανώτατο αριθμό τους 2.000 θεατές.

Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μερίδα των ειδικών προκρίνει παράταση των υφιστάμενων μέτρων για μια ακόμα εβδομάδα, δηλαδή έως τις 23 Ιανουαρίου.

Την ίδια ώρα, στο τραπέζι παραμένει η επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών από 50 ετών και πάνω.

Παράλληλα θεωρείται δεδομένο το πρόστιμο των 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών μετά τις 16 Ιανουαρίου και η απόλυση των ανεμβολίαστων υγειονομικών στις 31 Μαρτίου.

Τα μέτρα που ισχύουν σήμερα

Τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης λειτουργούν έως τις 12 τα μεσάνυχτα χωρίς μουσική, 6 άτομα ανά τραπέζι, όχι όρθιοι και μετρική απόσταση στα τραπεζοκαθίσματα.Μέσα στις απαγορεύσεις είναι και η απαγόρευση διενέργειας εκδήλωσης πάρτι σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο, για να αποφευχθεί η μεταφορά της διασκέδασης σε άλλους χώρους.Η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95) ή διπλής στα σούπερ μάρκετ, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως και από τους εργαζόμενους στην εστίαση, είναι υποχρεωτική.Εφαρμογή τηλεργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έως 50% και κυλιόμενο ωράριο, ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας.
Επισκεπτήριο μόνο με PCR 48 ωρών σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και νοσοκομεία, ενώ στα νοσηλευτικά ιδρύματα απαγορεύεται η είσοδος σε ιατρικούς επισκέπτες.Στα γήπεδα η πληρότητα εμβολιασμένων θεατών είναι έως το 10% της χωρητικότητάς τους, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα, οι αγώνες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.

The post Παράταση των μέτρων ή μερική χαλάρωση; Τι φοβίζει τους ειδικούς, τι σχεδιάζει η κυβέρνηση appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα