ΠΑΣΟΚ θα λένε και θα κλαίνε: το «κόμμα της Φώφης» αυτοκατεδαφίζεται

Πλησιάζει ώρα να μετανιώσει η Φώφη Γεννηματά που άκουσε όσους της επέβαλαν να διαλύσει το ΠΑΣΟΚ για να βάλει ένα προσωπικό της κόμμα στη θέση του. Περισσότερο θα μετανιώσουν όσοι το επέτρεπαν. Χωρίς ΠΑΣΟΚ – τα σύμβολα, το όνομά του και τον ιδρυτικό ριζοσπαστισμό του -αυτό που πάει να δημιουργηθεί είναι περισσότερο πρωτοβάθμιο σωματείο παρά πολιτικός φορέας. Και πάλι χωλαίνει…

Το «Κίνημα Αλλαγής» δεν είναι ούτε «κίνημα»,

ούτε «αλλαγής». Η φραστική έπαρση με την οποία η Γεννηματά υπόσχονταν να γίνει «καταλύτης των εξελίξεων» χάνεται μέσα στις εξελίξεις . Το «συνέδριο» που ετοιμάζεται για τα μέσα Μαρτίου θα μείνει στην ιστορία: πρώτα θα βγάλουν τα όργανα και μετά θα ψηφίσουν γι’ αυτά΄. Ο Θεοδωράκης μάλιστα πρότεινε να μην γίνει καν ψηφοφορία και πάντως δεν θα συμμετάσχει- προφανώς ελλείψει δυνάμεων.

Τα δύο τρίτα των συνέδρων θα… διοριστούν. Και με διάφορες μεθοδεύσεις τα τρία τέταρτα των θα… ξαναδιοριστούν από τη Φώφη Γεννηματά. Έτσι διαμορφώνει με εμφανώς αλαζονικές συμπεριφορές ένα «προσωπικό κόμμα». Ακόμη και οι πιο καλοπροαίρετοι διαπιστώνουν ότι πρόκειται για φιάσκο. Αυτό το ..σωματείο δύσκολα θα μπει την επομένη Βουλή. Το «νέο κόμμα» αυτό-κατεδαφίζεται πριν υπάρξει . «ΠΑΣΟΚ θα λένε και θα κλαίνε» σχολίαζε παλιό στέλεχος.

Η πολιτική αδυναμία του «συστήματος Γεννηματά» φάνηκε μόλις ήλθαν αντιμέτωποι με κρίσιμα θέματα πραγματικής πολιτικής. Χωρίς ιδεολογική πυξίδα και πολιτική γραμμή στο Μακεδονικό και στη Novartis, πήγαν στη λάθος κατεύθυνση. Η Γεννηματά έχασε την μπάλα καθώς πάλι πήγε να σταθεί απέναντι στον Τσίπρα.

Ενώ ο Πρωθυπουργός θα γράψει ιστορία, αν λύσει το Σκοπιανό και αν προχωρήσει η Δικαιοσύνη την κάθαρση, το Κόμμα της Φώφης έμπλεξε ανάμεσα στον Βενιζέλο και τον Λοβέρδο από τη μια πλευρά και τον Γεωργιάδη και Σαμαρά από τη άλλη. Ανακάλυψε «νέο 1989» καλύπτοντας τις επιθέσεις κατά της Δικαιοσύνης και υιοθετώντας την απίστευτη θεωρία «και σκάνδαλο και σκευωρία».

Ωστόσο τα πρώτα – πρώτα ρήγματα ήταν εσωτερικά. Το μήνυμα της αποδιάρθρωσης ήλθαν από τον βασικό εταίρο της. «Τι δουλειά έχουμε εμείς με τη Novartis και τους εθνικιστές των δηλητηρίων του Σαμαρά στο Μακεδονικό;» έλεγαν στο Ποτάμι. Ο Σταύρος Θεοδωράκης απάντησε: «Δεν έχουμε».

Διαφοροποιήθηκε και στα δυο μέτωπα. Χωρίς να κρύβει τη δυσφορία του για τις τοποθετήσεις της Φώφης, πήρε αποστάσεις- έστω και αν συντάχθηκε μαζί της στο θέμα της ψηφοφορίας στη Βουλή. Την ίδια στιγμή ανοίγει δρόμους εξόδου. Π.χ. ανέβασε στο Τουίτερ:

«Μπήκα στην πολιτική για να ασκήσω εξουσία. Όχι όμως με οποιαδήποτε κυβέρνηση. Με αυτήν που θα καταργήσει το κομματικό κράτος που έχτισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ξέσπασε θύελλα εναντίον του. Τα συμπτώματα της διάλυσης του «Κινήματος Αλλαγή» είναι πλέον ορατά. Πάντως θα ήταν αυτοκτονικό για ένα νέο κόμμα να ταυτιστεί με το παρελθόν της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, είτε στο θέμα των Σκοπίων, είτε στο θέμα της Novartis. Ειδικά όταν τους αφαιρούν διαρκώς βουλευτές.

Τα συμπτώματα της διάλυσης του «Κινήματος Αλλαγής» είναι πλέον ορατά. Έτσι ο μικρομεγαλισμός της «ιδρύτριας» κόμματος Φώφης οδηγείται σε ναυάγιο. Τα ρήγματα είναι πολλά. Ανάμεσα στην ίδια τον Θεοδωράκη- που διαπιστώνει ότι πάει να τον καταπιεί- και τον Γ. Παπανδρέου που έχει γίνει εξαπτέρυγό της για μπει στη Βουλή, οι ισορροπίες γίνονται όλο και πιο δύσκολες. Απλώς προς το παρόν προέχει να αντιμετωπίσουν τον Νίκο Ανδρουλάκη που είναι ο βασικός εσωκομματικός τους αντίπαλος, βάσει της κάλπης στη οποία πήρε 45%.

Από τους υπολοίπους ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος αντιστέκεται στις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις, αλλά δεν έχει δυνάμεις για να τις αποτρέψει. Ο Γ. Καμίνης -που ανακοίνωσε την ίδρυση δίκης του «τάσης»-επιδιώκει απλώς να εκλεγεί βουλευτής. Επιπλέον δεν έχει εμπειρία από ενδοκομματικές ίντριγκες.

Την ίδια στιγμή ο Ραγκούσης, παρότι καταποντίστηκε στις εκλογές εμφανίζεται τώρα σε ευθεία αναμέτρηση με τους υπόλοιπους, διαφοροποιούμενος στο θέμα του σκανδάλου και αρχίζοντας κλεφτοπόλεμο με τον Γεωργιάδη για να διατηρείται στην επικαιρότητα.

Οι τελευταίες πράξεις του δράματος θα παιχτούν στις 11 Μαρτίου όταν θα στηθούν κάλπες για την εκλογή του ενός τρίτου των συνέδρων. Οι προβλέψεις για την προσέλευση είναι απογοητευτικές. Εν συνεχεία στο «συνέδριο» θα γίνουν ακόμη περίπλοκα τα πράγματα με ορισμένες πλευρές να απειλούν ήδη ότι θα αποχωρήσουν.

Έτσι κι αλλιώς ακόμη και οι φίλιες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο περίφημος «νέος φορέας» δεν συγκινεί. Άλλωστε οι περισσότεροι από όσους μετέχουν έχουν ήδη αποδοκιμασθεί από την κοινωνία.

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Keywords
Τυχαία Θέματα