Πέντε συμβουλές από τον «πιο ευτυχισμένο άνθρωπο στον κόσμο»

«Ευτυχία δεν είναι η επιδίωξη μιας ατελείωτης σειράς ευχάριστων εμπειριών. Αυτή είναι η συνταγή για την εξάντληση, όχι για την ευτυχία.»

Αυτά είναι τα λόγια του Μάθιου Ρικάρντ, βουδιστή μοναχού, φωτογράφου, συγγραφέα και ανθρωπιστή.

Ο Ρικάρντ κατέχει διδακτορικό τίτλο στην κυτταρική γενετική και τα τελευταία 45 χρόνια ζει μόνιμα στα Ιμαλάια. Έχει παραστεί σε φόρουμ των Ηνωμένων Εθνών και σε συνέδρια της TED και τα ενδιαφέροντά του συνδυάζουν με τρόπο μοναδικό

την αρχαία σοφία με τη σύγχρονη επιστήμη.

Ο Ρικάρντ έχει χαρακτηριστεί ως ο «πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στον κόσμο» και για τον λόγο αυτόν μοιράζεται πέντε συμβουλές ευτυχίας που μπορούμε όλοι να υιοθετήσουμε.

1. Ξεκινάμε ορίζοντας την ευτυχία

«Η ευτυχία είναι τρόπος ζωής. Είναι η βέλτιστη και ιδιαίτερα υγιής ψυχική κατάσταση που μας δίνει τους εσωτερικούς πόρους που χρειαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε τα σκαμπανεβάσματα της ζωής.»

2. Έχουμε υπομονή

«Δεν πρέπει να κάνουμε σαν μικρά παιδιά και να λέμε “Θέλω να είμαι ευτυχισμένος τώρα”, γιατί αυτό δεν λειτουργεί. Με υπομονή ωριμάζει το φρούτο για να γίνει νόστιμο και να μπορούμε να φτιάξουμε από αυτό μια νόστιμη μαρμελάδα. Με άγουρο φρούτο αυτό δεν γίνεται. Χρειάζεται χρόνος για να καλλιεργήσουμε όλα τα θεμελιώδη ανθρώπινα χαρακτηριστικά που δημιουργούν την ευημερία.»

3. Γνωρίζουμε ότι μπορούμε να εκπαιδεύσουμε το μυαλό μας

«Οτιδήποτε κάνουμε αλλάζει τον εγκέφαλό μας. Αν μάθουμε να κάνουμε ζογκλερικά, κατάδυση ή σκι ο εγκέφαλός μας θα αλλάξει. Ομοίως, αν εκπαιδεύσουμε την εστιασμένη προσοχή μας, αν εκπαιδευτούμε ώστε να είμαστε πιο συμπονετικοί, αν εκπαιδευτούμε ώστε να είμαστε πιο αλτρουιστές, ο εγκέφαλός μας θα αλλάξει και θα είμαστε διαφορετικοί. Μπορούμε να μάθουμε όλες αυτές τις δεξιότητες ακριβώς όπως μαθαίνουμε να παίζουμε πιάνο ή σκάκι.»

4. Εξασκούμαστε λίγο και συχνά

«Είναι σαν να ποτίζουμε τα φυτά στο μπαλκόνι μας. Πρέπει να ρίχνουμε κάθε μέρα από λίγο νερό. Αν ρίχνουμε έναν κουβά μία φορά τον μήνα το φυτό θα πεθάνει. Είναι καλύτερο να κάνουμε σύντομες συνεδρίες διαλογισμού αλλά επαναλαμβανόμενες από μια μεγάλης διάρκειας συνεδρία πιο σπάνια γιατί έτσι δεν ενεργοποιείται ούτε διατηρείται η νευροπλαστικότητα [σημ.: η ικανότητα του εγκεφάλου να αυτο-αναδιοργανώνεται μέσω της δημιουργίας νέων νευρικών συνδέσεων κατά τη διάρκεια της ζωής].»

5. Δεν αφήνουμε τη βαρεμάρα να μας αποθαρρύνει

«Πρέπει να επιμένουμε, γιατί μερικές φορές μέσα από τη βαρεμάρα επέρχεται η αλλαγή. Η κανονικότητα είναι μία από τις καλύτερες συμβουλές στον διαλογισμό και στην εκπαίδευση του μυαλού για να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, πιο ευτυχισμένοι και πιο αλτρουιστές.»
Πηγή: onmed.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα