Ποια εποχή του χρόνου ανεβαίνει η διάθεσή μας κατακόρυφα και γιατί

Η Λάνα Ντελ Ρέι μπορεί να τραγουδούσε πριν ορισμένα χρόνια για την καλοκαιρινή στενοχώρια με το «Summertime Sadness», όμως ερευνητές από τη Νέα Υόρκη ίσως διαφωνήσουν μαζί της και με αποδείξεις: τα αρνητικά συναισθήματα και η ψυχολογική δυσφορία τείνουν να είναι λιγότερο έντονα το καλοκαίρι σε σύγκριση με το φθινόπωρο, σύμφωνα με νέα

έρευνα από το Πανεπιστήμιο Binghamton της Νέας Υόρκης.

Τα αποτελέσματα μάλλον δεν μας εκπλήσουν καθώς έχουν μια βάση, όπως σημειώνει η δρ Lina Begdache, επίκουρη καθηγήτρια Υγείας και Ευεξίας στο Πανεπιστήμιο Binghamton: «Τα αποτελέσματά μας αποδεικνύουν ότι το καλοκαίρι σχετίζεται με την καλύτερη ποιότητα διατροφής, μεγαλύτερη συχνότητα άσκησης αλλά και βελτιωμένη διάθεση. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την εποχή μετά τον κορωνοϊό, που η ψυχική μας υγεία κλονίστηκε».

Η δρ Lina Begdache τα τελευταία χρόνια μελετά τις ψυχικές διαταραχές, την άσκηση και τις διατροφικές  επιλογές  και αυτή τη φορά, μαζί με την ερευνητική της ομάδα, θέλησε να διερευνήσει πώς συσχετίζεται η ποιότητα της διατροφής, του ύπνου, της άσκησης και οι εποχικές αλλαγές με την ψυχολογική δυσφορία ανδρών και γυναικών με βάση τις ηλικιακές ομάδες και ενδεχομένως τον περίπλοκο ρόλο τους στα αρνητικά αυτά συναισθήματα.

«Συνολικά, τα αποτελέσματά μας επιβεβαίωσαν την υπόθεση ότι οι μεταβλητές είναι δυναμικές, με την έννοια ότι η βελτίωση ενός παράγοντα μπορεί να επηρεάσει θετικά όλους τους άλλους. Για παράδειγμα, εάν είναι δύσκολο να βελτιώσουμε τη διατροφή ή τη συχνότητα της άσκησης, ξεκινώντας να ρυθμίζουμε τον ύπνο μας, μπορεί εν τέλει να βελτιωθεί και η συχνότητα της άσκησης και η διατροφή μας. Αυτό το «ντόμινο» θα οδηγήσει τελικά στη βελτίωση της ψυχικής ευεξίας» εξηγεί.

Για τη συλλογή των δεδομένων, οι ερευνητές παρακολούθησαν συμμετέχοντες διαφορετικών ηλικιών για τέσσερις βδομάδες το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, καταγράφοντας καθημερινά τη διατροφή τους, τον ύπνο τους, την ευεξία τους, την άσκηση και την ψυχική τους υγεία. Ο λόγος για την εποχική αλλαγή ήταν για να ληφθούν υπόψη και οι μεταβολές στον κιρκαδικό ρυθμό.

Αυτό που ανακάλυψαν είναι ότι η καλή διατροφή και η καλή ποιότητα του ύπνου συσχετίζεται με την ψυχική ευεξία, καθώς και με την υψηλότερη ποιότητα διατροφής και τη συχνότητα άσκησης. Όσον αφορά τις εποχιακές αλλαγές, αυτές είχαν αντίκτυπο στην ποιότητα της διατροφής και στην ψυχική υγεία. Το καλοκαίρι μάλιστα, η ψυχολογική δυσφορία τείνει να είναι χαμηλότερη, ενώ οι εποχιακές αλλαγές συσχετίστηκαν με αλλαγές στην ποιότητα της διατροφής και την ψυχική ευεξία των συμμετεχόντων.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα, η Lina Begdache τονίζει τη σημασία της σύνδεσης όλων αυτών των παραγόντων τονίζοντας ότι η κατανοήσή τους είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους επαγγελματίες υγείας για τη βελτίστοποίηση των θεραπευτικών διαθέσιμων προσεγγίσεων.

Πηγή: ygeiamou.gr

The post Ποια εποχή του χρόνου ανεβαίνει η διάθεσή μας κατακόρυφα και γιατί appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ποια,poia