Πωλείται ο ΔΕΣΦΑ, ποιοι είναι οι υποψήφιοι αγοραστές

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ, καθώς την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου εκπνέει η ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την απόκτηση του ποσοστού πλειοψηφίας του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου.

Η «μάχη» για τη διεκδίκηση του ΔΕΣΦΑ θα δοθεί ανάμεσα σε δύο επενδυτικά σχήματα που έχουν περάσει στη

δεύτερη φάση του διαγωνισμού.

Πρόκειται για την ευρωπαϊκή κοινοπραξία τεσσάρων εταιρειών, η οποία με επικεφαλής την ιταλική Snam SpA, απαρτίζεται από την ισπανική Enagás Internacional S.L.U., τη βελγική Fluxys και την ολλανδική N.V. Nederlandse Gasunie από τη μια πλευρά, και για το κοινό σχήμα που αποτελείται από την ισπανική Regasificadora del Noroeste S.A – Reganosa και τη ρουμανική Transgaz από την άλλη.

Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, η συγκριτική αξιολόγηση των δύο σχημάτων φανερώνει ότι η κοινοπραξία, με επικεφαλής την Snam, αποτελείται από κορυφαίες εταιρείες στον κλάδο του φυσικού αερίου της Ευρώπης που διαθέτουν ισχυρότερη διεθνή εμπειρία και πιο συμπαγή χρηματοοικονομική διάρθρωση, σε σχέση με το ρουμανικό σχήμα. Η συμπαγής δομή του ευρωπαϊκού κονσόρτσιουμ εγγυάται την απόλυτη σταθερότητά του ακόμη και σε περίπτωση που θα ανέκυπταν δυσκολίες.

Ακόμη, η κοινοπραξία με επικεφαλής την Snam έχει απολύτως βιομηχανική διάρθρωση, διαθέτοντας μακροπρόθεσμο ορίζοντα δέσμευσης. Σκοπός της είναι να συνεργαστεί και να μοιραστεί τις βέλτιστες πρακτικές με τους Έλληνες εταίρους και μετόχους προκειμένου να αναπτύξει περαιτέρω τις υποδομές φυσικού αερίου στην Ελλάδα, με τη χώρα να έχει την προοπτική να μετατραπεί σε σημαντικό ευρωπαϊκό hub.

Όσον αφορά τη ρουμανική κοινοπραξία, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, μοιάζει να στερείται αποδεδειγμένης διεθνούς εμπειρίας. Ερωτήματα δημιουργεί η ευρωστία της χρηματοοικονομικής διάρθρωσής της, όπως και η ικανότητά της ως προς τη διαχείριση και συντονισμό έργων. Την ίδια στιγμή, η άμεση συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) στην Transgaz, που είναι αρκετά ασυνήθιστη δεδομένου του θεσμικού ρόλου της, δεν θα μπορούσε να έχει μακροπρόθεσμη διάρκεια.

Τα μεγέθη των εταιρειών των κοινοπραξιών

-Η Reganosa δεν αποτελεί εισηγμένη εταιρεία σε κάποιο Χρηματιστήριο Αξιών. Ελέγχει 130 χιλιόμετρα αγωγών φυσικού αερίου στην Ισπανία και δύο σταθμούς LNG σε Ισπανία και Μάλτα. Το 2016 εμφάνισε έσοδα ύψους 58,5 εκατ. ευρώ (44,6 εκατ. ευρώ κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων-Ebitda και 14,9 εκατ. ευρώ καθαρή κερδοφορία).

-Η Transgaz διαθέτει κεφαλαιοποίηση της τάξης του 1 δισ. ευρώ και το 2016 είχε έσοδα περίπου 363 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 120 εκατ. ευρώ.

-Η ιταλική Snam διαθέτει κεφαλαιοποίηση ύψους 13 δισ. ευρώ, ελέγχει 40.000 χλμ. αγωγών, δύο σταθμούς LNG και έχει αποθηκευμένα 19 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Η εταιρεία έχει παρουσία στην Ιταλία, την Αυστρία, την Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία, με τον κύκλο εργασιών και τα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται σε 2,5 δισ. ευρώ και 860 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

-Η Fluxys δραστηριοποιείται στο Βέλγιο, την Ελβετία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Μεγάλη Βρετανία και το Λουξεμβούργο, διαθέτοντας κεφαλαιοποίηση ύψους 2 δισ. ευρώ. Η Enagas, που εμφανίζει κεφαλαιοποίηση 5 δισ. ευρώ, έχει παρουσία στην Ευρώπη και την Λατινική Αμερική.

Πηγή: news247.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα