Χανιά | Πολύ μπροστά το Καστέλι… Παγκόσμια πρωτοτυπία με αληθινή αρχαιολογική ανασκαφή για πιτσιρίκια! Photos

Αρχαιολόγους ετών… τεσσάρων, μπορεί να συναντήσει κανείς στην αρχαιολογική ανασκαφή στο Καστέλι, μια προσομοίωση πραγματικής ανασκαφής που αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία και υπόκειται σε κατοχύρωση πνευματικών δικαιωμάτων.

Στο archaeolab, η μάθηση γίνεται παιχνίδι που συνδυάζει γνώση, εμπειρία και μια ιστορία χιλιάδων χρόνων που αποκαλύπτεται με βιωματικό τρόπο στα μάτια των μικρών αρχαιολόγων, οι οποίοι καλούνται να «ξεθάψουν» τις αρχαιότητες χρησιμοποιώντας τα εργαλεία και τις μεθόδους των αρχαιολόγων και στη συνέχεια να τις ερμηνεύσουν.

«Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα προσομοίωσης

ανασκαφής έχει βιωματικό χαρακτήρα και δίνει στα παιδιά την ευκαιρία να γνωρίσουν την επιστημονική διαδικασία ανασκαφής, τεκμηρίωσης και διαχείρισης των αρχαιολογικών ευρημάτων και να κατανοήσουν πώς οι αρχαιολόγοι σταδιακά ανασυνθέτουν το παρελθόν βάση των ευρημάτων και των συναφειών τους» λέει στο zarpanews.gr η υπεύθυνη αρχαιολόγος, Κούλα Μπορμπουδάκη.

Από το 2016, στον χώρο λειτουργεί μία υπαίθρια προσομοίωση μινωικής οικίας σε φυσικό μέγεθος, με επιμέρους αποθηκευτικούς, οικιστικούς και εργαστηριακούς χώρους. Τα παιδιά καλούνται να αποκαλύψουν μεταξύ άλλων αρχιτεκτονικά στοιχεία (κατάλοιπα τοιχοποιίας/δάπεδο), αποθηκευτικούς πίθους και το περιεχόμενο τους, κατασκευές και σκεύη προετοιμασίας και παραγωγής της τροφής (κουζίνα), ένα μινωικό πατητήρι για την παρασκευή κρασιού, κατάλοιπα αργαλειού, το μινωικό αρχείο κρύπτες θησαυρού κλπ. Κατά την διαδικασία της ανασκαφής, τα παιδιά εξασκούν ποικίλες όψεις της σύγχρονης ανασκαφικής πρακτικής (τεχνικές αφαίρεσης χώματος, ξεροκόσκινο, πλύσιμο κεραμικής κλπ). Ακολουθεί διαλογή και ταξινόμηση των ευρημάτων, όπου τα ίδια τα ευρήματα δίνουν το έναυσμα για συζήτηση σχετικά με την χρήση τους και τον μινωικό τρόπο ζωής.

Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα προσομοίωσης ανασκαφής μπορούν να συμμετέχουν παιδιά από 4-14 ετών ενώ από το φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη επισκέπτονται το εργαστήριο σχολεία από όλη την δυτική Κρήτη (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια).

«Κατά την διαδικασία της ανασκαφής, τα παιδιά εξασκούν ποικίλες όψεις της σύγχρονης ανασκαφικής πρακτικής (τεχνικές αφαίρεσης επίχωσης, ξεροκόσκινο, διαλογή/ταξινόμηση ευρημάτων κλπ) και καθώς τα σύνολα των ευρημάτων αποκαλύπτονται, η διαδικασία της ανασκαφής μοιάζει με την σταδιακή επίλυση ενός μυστηρίου» εξηγεί η κα Μπορμπουδάκη.

Και για ενήλικες

Τα εργαστήρια πειραματικής αρχαιολογίας για ενήλικες γίνονται στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα. Στόχος των εργαστηρίων αυτών είναι η γνωριμία με συγκεκριμένα αρχαιολογικά πεδία και η κατανόηση τους μέσα από την βιωματική διαδικασία. Στο εργαστήριο μινωικής κουζίνας οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την μινωική διατροφή και να παρασκευάσουν οι ίδιοι γεύματα σε μινωικά πήλινα σκεύη, σε ανοιχτή φωτιά, εκτελώντας συνταγές βασισμένες σε αρχαιολογικά στοιχεία.

Στο εργαστήριο του ψηφιδωτού, οι συμμετέχοντες διδάσκονται βασικά στοιχεία της ιστορίας της τέχνης του ψηφιδωτού, ενώ εξασκούν την τέχνη κατασκευάζοντας ένα απόσπασμα από αρχαίο ψηφιδωτό, με πέτρες από γρανίτη και μάρμαρο, το οποίο παίρνουν σαν αναμνηστικό.

Το τρίτο εργαστήριο ενηλίκων αφορά στοιχεία του μυκηναϊκού πολιτισμού και δίνει έμφαση στην παλαιογραφία και την γραμμική Β΄, συλλαβική γραφή των Μυκηναίων. Οι συμμετέχοντες θα μάθουν να αποκρυπτογραφούν την γραμμική Β΄ και να γράφουν με συλλαβογράμματα και ιδεογράμματα, με τον… μυκηναϊκό τρόπο!

Μάλιστα, πολύ σύντομα πρόκειται να λειτουργήσουν δύο ακόμα εργαστήρια archaeolab, στην Πάτρα και τη Θεσσαλονίκη και προσδοκούμε και στις υπόλοιπες πόλεις τη Ελλάδας!

zarpanews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα