Πώς τα δάση μπορούν να αναγεννηθούν μόνα τους μετά τη φωτιά – Πόσα χρόνια χρειάζονται
Tρίτη 3 Αυγούστου 2021. Οι φλόγες περικυκλώνουν τη Βαρυμπόμπη. Οι κάτοικοι αρχίσουν έντρομοι να βάζουν όπως όπως λιγοστά πράγματα σε μια τσάντα. Φεύγουν με δάκρυα στα μάτια και ξέροντας πως όταν γυρίσουν τίποτα δεν θα είναι ίδιο.
Ακολούθησαν και άλλες εκκενώσεις περιοχών και αρκετά 24ωρα με εκατοντάδες πυρκαγιές να ξεσπούν σε πολλά σημεία της χώρας όπως στη βόρεια Εύβοια που πάλεψε επί ημέρες με τις φλόγες. Ένα εκατομμύριο στρέμματα της Ελλάδας
Θα μπορέσουν άραγε οι απέραντες εκτάσεις των δασών που καταστράφηκαν από τη φωτιά να γίνουν ξανά όπως πριν; Θα αποκτήσουν και πάλι ζωή; Αυτή η μαύρη και αποκρουστική εικόνα θα αλλάζει χρώμα και θα γεμίσει με ζώα;
«Η φύση ξέρει τη δουλειά της και θα κάνει το έργο της… μόνη της, αρκεί να την αφήσουμε στην ησυχία της» επισημαίνει μιλώντας στο Newsbeast ο δασολόγος, πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας και διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Γιώργος Καρέτσος.
Μπορούν τα δάση να αναγεννηθούν μετά από μία τέτοια καταστροφή;
Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, Γιώργος Καρέτσος. «τα δάση που παραδόθηκαν στις φωτιές ήταν ώριμα και είχαν ικανή ποσότητα σπέρματος. Οπότε μπορεί το υλικό αυτό να αποτελέσει το πρώτο έναυσμα για την αναγέννησή τους».
«Δεν ήταν δάση τα οποία είχαν διπλοκαεί ή να είχαν συχνότητα μικρότερη των δέκα χρόνων από πυρκαγιά σε πυρκαγιά, οπότε υπάρχει διαθεσιμότητα σπερμάτων» διευκρινίζει.
Σύμφωνα με τον Γιώργο Καρέτσο η φύση μας λέει ότι σε πέντε χρόνια από τη φωτιά έχουμε την πλήρη σύνθεση της χλωρίδας που προϋπήρχε.
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό, αρκεί να την αφήσουμε στην ησυχία της. Να μην επέμβουμε δηλαδή με βοσκή, με δεύτερη φωτιά ή με άλλες δραστηριότητες στην περιοχή» σημειώνει.
Ο διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ αναφέρει όμως πως «θα πρέπει να περάσουν δύο χρόνια από τώρα για να εκτιμήσουμε αρχικά ποια ήταν η δυνατότητα της φύσης να καλύψει τις αναγεννητικές μας ανάγκες». «Μόλις περάσουν δύο χρόνια θα προβούμε σε λεπτομερή έλεγχο της περιοχής και θα έχουμε πλήρη εικόνα» λέει.
Μπορεί η καταστροφή του 2021 να συγκριθεί με αυτή του 2007;
Οι απώλειες και στις δύο περιπτώσεις ήταν μεγάλες υπογραμμίζει ο Γιώργος Καρέτσος.
«Θα μπορούσε η καταστροφή του 2021 να συγκριθεί με αυτή του 2007 αλλά τότε είχαμε περισσότερη καμένη έκταση. Οι απώλειες φέτος από τις πρόσφατες πυρκαγιές προσεγγίζουν το 1 εκατ. στρέμματα σε όλη τη χώρα. Τα 100.000 στρέμματα βρίσκονται στην Αττική.
Περίπου 70.000 στρέμματα από αυτά αντιστοιχούσαν στην εποπτεία του φορέα μας. Τα 42.000 στρέμματα αφορούν έκταση των πρώην βασιλικών κτημάτων και τα υπόλοιπα εκτάσεις δημόσιες και κοινοτικές» επισημαίνει εξηγώντας πως το 2007 καταστράφηκαν περίπου 1,5 εκατ. στρέμματα.
Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Γιατί παραδόθηκε στις φλόγες τόσο μεγάλη έκταση
«Όταν το κύριο μέτωπο της φωτιάς είχε τεθεί υπό έλεγχο δημιουργήθηκε αναζωπύρωση πίσω, στα μετόπισθεν δηλαδή της γραμμής άμυνας που είχαν κάνει οι πυροσβεστικές δυνάμεις» τονίζει ο Γιώργος Καρέτσος και συμπληρώνει «αυτό ήταν το στοιχείο το οποίο δεν πρόλαβαν εκείνη την ώρα και έλαβε αυτές τις διαστάσεις καίγοντας πολύ μεγαλύτερη έκταση από αυτή που περιμέναμε».
Τι πρέπει να κάνουμε ώστε να μην δούμε ανάλογες καταστροφές;
Απαντώντας στη σχετική ερώτηση του Newsbeast αναφορικά με το πώς είναι εφικτό να αποφευχθούν τέτοιες καταστροφές στον φυσικό πλούτο της χώρας ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας και διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ αναφέρθηκε στην αποκαλούμενη επιτροπή Golddammer που στήθηκε μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι και στα συμπεράσματα τα οποία αυτή είχε καταλήξει.
«Επικεφαλής της ήταν κ. Golddammer και σε αυτή συμμετείχαν επιφανείς επιστήμονες που ασχολούνται με τις πυρκαγιές. Μετά από έρευνες η επιτροπή κατέληξε σε κάποια συμπεράσματα. Μην νομίζετε όμως πως ήταν πολύ διαφορετικά από αυτά που είχαμε πει και στο παρελθόν και από το πόρισμα της διακομματικής επιτροπής του 1993. Σύμφωνα τα συμπεράσματα της επιτροπής υπάρχουν τρεις διαστάσεις της δασοπυρόσβεσης: η πρόσληψη, η καταστολή και η αποκατάσταση» λέει ο Γιώργος Καρέτσος.
«Η πρόληψη είναι ευθύνη της δασικής υπηρεσίας. Η δασική υπηρεσία όμως είναι αποδυναμωμένη και συστηματικά έχει υποστελεχωθεί εδώ και 30 χρόνια περίπου. Η δύναμή της έχει περιοριστεί στο ελάχιστο. Οι πόροι της έχουν εκμηδενιστεί και δεν μπορεί να επιτελέσει το έργο της. Λογικό είναι όλα αυτά τα οικοσυστήματα να έχουν αφεθεί στην τύχη τους, να έχει αναπτυχθεί η βλάστηση σε τόσο έντονο βαθμό, σε ποσότητα και σε δομή που να επιτρέπει πολύ εύκολα την έξαρση τέτοιων φαινομένων πυρκαγιάς» αναφέρει.
«Οι γραμμές άμυνας θα πρέπει να είναι μέσα στο δάσος»
«Σε σχέση με την καταστολή που αποτελεί το δεύτερο συμπέρασμα της επιτροπής αυτή μεταφέρθηκε από το 1998 στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. Υπάρχει όμως μια γραμμή η οποία κατά τη γνώμη μου είναι λαθεμένη. Όταν θεωρείς ότι τη φωτιά πρέπει να την περιμένεις επάνω στα όρια του αστικού ιστού έρχεται με την πλήρη της έξαρση και δύναμη με αποτέλεσμα να μην μπορέσεις να περιφρουρήσεις ούτε και τους οικισμούς. Οι γραμμές άμυνας θα πρέπει να είναι μέσα στο δάσος και στη συνέχεια να φτάσουν οριακά στους οικισμούς» εξηγεί ο Γιώργος Καρέτσος.
«Ξεκινήσαμε με την προοπτική να μην χαθούν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες, το καταλαβαίνω αλλά είναι μία μάχη και πάντα στη μάχη έχουμε και απώλειες και νίκες και ήττες. Αυτό πρέπει να το ξέρουμε κάθε φορά. Για να φτάσουμε όμως να αμυνθούμε αποτελεσματικά πρέπει να κάνουμε όλη τη σχετική προετοιμασία της διαχείρισης. Την πρόληψη δηλαδή για μην θρηνούμε και να μην υποφέρουμε με τόση οδύνη τις καταστροφικές συνέπειες της φωτιάς» σημειώνει ο δασολόγος.
«Το τρίτο σκέλος που είναι η αποκατάσταση είναι και πάλι δουλειά της δασικής υπηρεσίας αλλά εμπλέκονται και άλλες υπηρεσίες γιατί πρόκειται για συνολική ανασυγκρότηση. Δεν είναι μόνο τα καμένα δάση. Έχουμε και καμένες γεωργικές εκτάσεις, καμένες κυψέλες, ποίμνια και πάει λέγοντας.
Όλες οι υπηρεσίες, η τοπική αυτοδιοίκηση, η περιφέρεια, δασικές υπηρεσίες και άλλες τεχνικές υπηρεσίες όπως και η κυβέρνηση θα πρέπει να καθίσουν κάτω και να σχεδιάσουν το κομμάτι της αποκατάστασης» συμπληρώνει ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας.
Τι πρέπει να γίνει και μάλιστα άμεσα στις κατεστραμμένες εκτάσεις των δασών
«Η δασική υπηρεσία οφείλει σε πρώτη φάση να απομακρύνει όλο τον ξυλώδη όγκο. Θα πρέπει να γίνουν άμεσες υλοτομίες. Το ξύλο το οποίο είναι χρήσιμο να πάει στις ξυλοβιομηχανίες για να αξιοποιηθεί» δηλώνει ο διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.
«Μια μεγάλη ποσότητα να χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες των κατοίκων και μία άλλη ποσότητα για την κατασκευή των κορμοσειρών για τη σταθεροποίηση του εδάφους. Προφανώς θα περισσέψει πολύ μεγάλη βιομάζα σε κλαδιά. Θα χρειαστούν μεγάλοι θρυμματιστές για να θρυμματιστούν και να διασκορπιστεί η ποσότητά της θρυμματισμένης ύλης στην ευρύτερη καμένη έκταση καθώς με την αποσύνθεσή της θα αποτελέσει και θρεπτικό υλικό για τα ίδια τα φυτά που θα αναπτυχθούν στις περιοχές» εξηγεί.
newsbeast.gr
The post Πώς τα δάση μπορούν να αναγεννηθούν μόνα τους μετά τη φωτιά – Πόσα χρόνια χρειάζονται appeared first on zarpanews.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Νάσια Κονιτοπούλου: «Οι συγγενείς μου δεν με πήραν τηλέφωνο. Δεν με νοιάζει πια»...
- Μετακίνηση εκτός νομού: Προς αλλαγές για την επιστροφή - Τα έγγραφα
- Εξωγήινοι στη Νέα Μηχανιώνα; – Τουρίστας υποστηρίζει ότι ανακάλυψε την υποβρύχια βάση τους!
- Σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο ο μητροπολίτης Περιστερίου Κλήμης
- Στο Θριάσιο σε σοβαρή κατάσταση ο Μητροπολίτης Περιστερίου Κλήμης
- Απίστευτη ανακάλυψη: Τεράστιο μαιευτήριο καρχαριών εντοπίστηκε στη Μεσόγειο (εικόνα)
- Έρχονται νέα μέτρα μαζί με την επιστροφή από διακοπές
- Ανατριχιαστικό βίντεο: Κοπέλα μοιάζει σαν δαιμονισμένη από ναρκωτικά που της έριξε άγνωστος στο ποτό
- ΔΕΔΔΗΕ: Διακοπή ρεύματος στην Aθήνα
- Μαραντίνης: Η απίστευτη αποκάλυψη για τον μεγάλο του γιο με τη Χρηστίδου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις zarpanews
- Ποιος είναι ο 23χρονος δολοφόνος που περιέγραφε τον εαυτό του ως «πολύ χοντρό και άσχημο» και ποια τα θύματά του
- Η… Πελώνη φταίει για τις πυρκαγιές; – Αντέχει ο Μητσοτάκης να πάει έως τα Χριστούγεννα χωρίς απόδοση ευθυνών;
- Διέρρηξε μια εκκλησία, «άνοιξε» δυο σπίτια και… το έριξε στο φαγοπότι
- Κρήτη | Εξαπάτησαν γυναίκα με πλαστό e-mail τράπεζας – Της πήραν σχεδόν 5.000 ευρώ
- Πώς τα δάση μπορούν να αναγεννηθούν μόνα τους μετά τη φωτιά – Πόσα χρόνια χρειάζονται
- Στην Κρήτη ο διεθνούς φήμης κιθαρίστας και συνθέτης Παναγιώτης Μάργαρης για μία μοναδική συναυλία
- Οι Χανιώτικες εξαγωγές σε τρόφιμα και ποτά επιμένουν ανοδικά – Αισιόδοξα τα στοιχεία του α’ 5μηνου
- Ταξίδι με πλοίο: Πόση ώρα πριν πρέπει να είμαστε στο λιμάνι – Πώς γίνονται οι έλεγχοι
- Κορoνοϊός: Πάνω από 37.000 κρούσματα από τις αρχές Αυγούστου – Μεγαλώνει η πίεση στην Κρήτη
- Τελευταία Νέα zarpanews
- Πώς τα δάση μπορούν να αναγεννηθούν μόνα τους μετά τη φωτιά – Πόσα χρόνια χρειάζονται
- Ταξίδι με πλοίο: Πόση ώρα πριν πρέπει να είμαστε στο λιμάνι – Πώς γίνονται οι έλεγχοι
- Στην Κρήτη ο διεθνούς φήμης κιθαρίστας και συνθέτης Παναγιώτης Μάργαρης για μία μοναδική συναυλία
- Η… Πελώνη φταίει για τις πυρκαγιές; – Αντέχει ο Μητσοτάκης να πάει έως τα Χριστούγεννα χωρίς απόδοση ευθυνών;
- Διέρρηξε μια εκκλησία, «άνοιξε» δυο σπίτια και… το έριξε στο φαγοπότι
- Ποιος είναι ο 23χρονος δολοφόνος που περιέγραφε τον εαυτό του ως «πολύ χοντρό και άσχημο» και ποια τα θύματά του
- Οι Χανιώτικες εξαγωγές σε τρόφιμα και ποτά επιμένουν ανοδικά – Αισιόδοξα τα στοιχεία του α’ 5μηνου
- Κρήτη | Εξαπάτησαν γυναίκα με πλαστό e-mail τράπεζας – Της πήραν σχεδόν 5.000 ευρώ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κύπρος – 47 χρόνια από τον Αττίλα ΙΙ – Οι Τούρκοι βομβαρδίζουν την Αμμόχωστο και «η πόλις εάλω»
- Κορωνοϊός: Ανησυχία για τα νησιά- Προς νέα περιοριστικά μέτρα και υποχρεωτικά rapid test μετά τις διακοπές
- Θλίψη για το χαμό του Τζίνο Στράντα, ιδρυτή της Emergency
- Epomeni Stasi: Κωφoί σερβιτόροι τους ένωσε το μεράκι για ζωή και «σερβίρουν» ανθρωπιά
- ΕΟΔΥ: Πού θα γίνονται σήμερα δωρεάν rapid tests
- Φωτιές – Κύμα εθελοντισμού και αλληλεγγύης για τους πυρόπληκτους
- Τα τέσσερα φιλικά παιχνίδια του Σαββάτου / Τα βλέμματα στο ΓΣΠ
- 25 χρόνια από τη δολοφονία του Σολωμού Σολωμού - Δεν Ξεχνώ (ΒΙΝΤΕΟ)
- Κορωνοϊός: Δεκαπενταύγουστος με ελέγχους σε μπαρ, social media αλλά και εκκλησίες
- Πέθανε ο γνωστός ακτιβιστής Τζίνο Στράντα, ιδρυτής της ΜΚΟ Emergency