Πώς τα πας με τα πεθερικά σου;

Καλοί, χρυσοί και άγιοι, αλλά μήπως υπάρχουν στη ζωή σου λίγο περισσότερο από ότι αντέχεις;

Δεν είσαι τυχερή. Δεν ανήκεις σε εκείνη την ωραία κατηγορία που οι γονείς του σε εγκρίνουν, σε αγαπάνε, σε λατρεύουν και είναι διακριτικοί. Δεν βοηθάνε τη σχέση σας. Το αντίθετο θα μπορούσες να πεις. Οι γονείς του ή τα πεθερικά σου -αν είσαι παντρεμένη, δημιουργούν πρόβλημα και δεν είναι η ιδέα σου.

“Οι ισορροπίες είναι λεπτές και οι σχέσεις νέου ζευγαριού – πεθερικών και ιδιαίτερα νύφης – πεθεράς, χρειάζονται ιδιαίτερους χειρισμούς και από τις δύο πλευρές” σημειώνει η ψυχολόγος Ντόρα Μίνου.

Τι

θα μπορούσε να “δυναμιτίσει” τη σχέση;

Η συμβίωση και η συγκατοίκηση με τα πεθερικά. “Σ’ αυτή την περίπτωση είναι πολύ πιθανό η νύφη να νιώθει «ξένη», μπαίνοντας σε μία νοοτροπία όπου όλοι η άλλοι είναι εξοικειωμένοι -εφόσον ακολουθούν τις αντιλήψεις της πατρικής οικογένειας-, χάνει την αυτονομία της, την ανεξαρτησία της, πολλές φορές δέχεται την κριτική, τη σύγκριση αλλά και υποβιβάζεται από τις παρεμβάσεις και τις κατευθύνσεις της πεθεράς. Είναι πιθανό ο σύζυγος να καλείται να παρέμβει και πολλές φορές η σχέση θα μπορούσε να κινδυνεύσει από την οριστική ρήξη” επισημαίνει η ψυχολόγος.

Η οικονομική βοήθεια. “Οι μεγάλοι γονείς πολλές φορές βλέποντας τα παιδιά τους να δυσκολεύονται οικονομικά είτε επειδή τους ζητήθηκε από το ίδιο τους το παιδί, είτε επειδή το θεωρούν χρέος τους, προσφέρουν οικονομική βοήθεια με αντάλλαγμα τον έλεγχο της οικογενειακής ζωής του ζευγαριού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το ζευγάρι να χάνει την ανεξαρτησία του και να είναι αυτό η πηγή προστριβών ανάμεσα στις δύο γενιές”.

Η προκατάληψη.“Συχνά μέσα στο γάμο συναντάμε από την πλευρά της νύφης αλλά και της πεθεράς την ανταγωνιστική διάθεση της συζύγου και της μητέρας αντίστοιχα στην επιρροή του συζύγου, γιου. Αυτό πολλές φορές μπορεί να είναι η αρνητική προδιάθεση και η αγωνία της νέας γυναίκας που μπαίνει στο γάμο”.

Τι να κάνεις…

Πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι σημαντικό ρόλο παίζει “το κοινωνικό, μορφωτικό, οικονομικό επίπεδο, η ηλικία, τα ενδιαφέροντα, η προσωπική ζωή, τα βιώματα από την πατρική οικογένεια, αλλά και η δομή της προσωπικότητας του κάθε ατόμου, προκειμένου να σταθεί στο δικό του ρόλο ο καθένας και να κρατήσεις τις αποστάσεις του από τους υπόλοιπους” τονίζει η ψυχολόγος. “Για τους γονείς μεγάλη σημασία έχει ο βαθμός του συνδέσμου που έχουν με το παιδί τους και η ύπαρξη άλλων παιδιών. Πιο παρεμβατικοί φαίνονται οι γονείς των μοναχοπαιδιών”.

Βάλτε τα όριά σας: Είναι αναγκαίο το ζευγάρι να βάζει από νωρίς και ξεκάθαρα τα όριά του. Η ωριμότητα στους συντρόφους είναι ο σημαντικότερος παράγοντας ώστε να λειτουργήσει το ζευγάρι στους νέους ρόλους -τους συζυγικούς.

Καλή διάθεση: Οι σχέσεις πεθερικών και νέου ζευγαριού χρειάζονται και από τις δύο πλευρές κατανόηση, αναπροσαρμογή των ρόλων τους έγκαιρα και ανάληψη των ευθυνών τους ο καθένας μέσα από το ρόλο του, προκειμένου να υπάρξει σωστή επικοινωνία και επαφή.

tlife.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα