Πώς την «κοπάνησε» άρον – άρον ο Έλληνας πρέσβης στο Κίεβο

Πολλή συζήτηση γίνεται για την αποχώρηση του Έλληνα Πρέσβη από το Κίεβο, πρωτεύουσα της Ουκρανίας, προκαλώντας ερωτηματικά για το κατά πόσο έγινε μετά από επικοινωνία με το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο είναι το μόνο αρμόδιο να εγκρίνει την μετακίνηση του.

Πάντως στις οχλήσεις του iEidiseis προς τον Εκπρόσωπο Τύπου του ΥΠΕΞ, Αλέξανδρο Παπαϊωάννου, αν δόθηκε έγκριση στον Πρέσβη Μπορνόβα για τη μετακίνησή του, δεν υπήρχε, για άλλη μια φορά ανταπόκριση και απάντηση.

Σε τηλεοπτική του παρουσία, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ είπε ότι ζήτησε έγκριση ο Πρέσβης να εκκενώσει

την πρεσβεία, χωρίς όμως να κάνει σαφές τι εντολή δόθηκε από το ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με τον τρόπο λειτουργείας του ΥΠΕΞ, οποιαδήποτε μετακίνηση ενός πρέσβη στη χώρα που υπηρετεί, πρέπει να έχει την έγκριση της υπηρεσίας, είτε του Υπουργού, είτε του Γενικού Γραμματέα.

Ο Πρέσβης Βασίλειος Μπορνόβας, έμπειρος και καλός διπλωμάτης σύμφωνα με τις πληροφορίες του iEidiseis από διπλωματικούς κύκλους που τον γνωρίζουν καλά, γνωρίζει πολύ καλά όλες τις διαδικασίες.

Όμως, εδώ, εγείρονται κάποια ερωτήματα για την κίνηση αυτή του πρέσβη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πέντε αυτοκίνητα που μισθώθηκαν ή ανήκαν σε μέλη της διπλωματικής αποστολής που αποχώρησε από το Κίεβο, μετέφεραν 13 άτομα, μεταξύ αυτών και δημοσιογράφων. Δηλαδή τα περισσότερα αυτοκίνητα είχαν 2 με 3 άτομα. Άρα υπήρχαν κενές θέσεις για να συμπεριλάβουν κάποια από τα 20-30 άτομα, Έλληνες που ήταν στην Ουκρανική πρωτεύουσα ή να χρησιμοποιήσουν και άλλα μεταφορικά μέσα για τη μεταφορά τους.

Ποιος πήρε την απόφαση για να περάσει τα σύνορα της χώρας ο Πρέσβης και να μην μείνει στην Οδησσό ή την Μαριούπολη, ώστε να συντονίζει αλλά και να έχει επαφές με την ουκρανική διοίκηση;

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ ήταν σε ταξίδι για δουλειές στην Αφρική, ενώ στην Αθήνα ήταν ο Γενικός Γραμματέας Θεμιστοκλής Δεμίρης, όταν ο Έλληνας Πρέσβης εγκατέλειψε την Ουκρανία. Αν θεωρήσουμε ότι δεν μπορούσε να έρθει σε επικοινωνία με τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, με ποιον μίλησε για να φύγει;

Οι πληροφορίες λένε ότι ο Πρέσβης τον Μάιο βγαίνει στη σύνταξη κι ότι αυτός ήταν ένας από τους λόγους της «φυγής» του. Όμως ως έμπειρος στο χώρο δεν θα έκανε αυτοβούλως την κίνηση αυτή, αν δεν είχε κάποια έστω και προφορική έγκριση, αφήνοντας χωρίς πρέσβη την χώρα όπου μένουν δεκάδες χιλιάδες Έλληνες και ελληνικής καταγωγής.

Παρόμοιο φιάσκο συνέβη και κατά την εκκένωση της Καμπούλ από τους ελληνικού ενδιαφέροντος πολίτες που είχαν συνεργαστεί με τις ελληνικές αρχές. Με την άμεση συμμετοχή και ευθύνη τόσο του ΥΠΕΞ όσο και του ΓΓ, που δεν μπόρεσαν να διαχειριστούν την τότε έκτακτη κατάσταση.

Τότε προσπάθησαν να το φορτώσουν στον Πρέσβη που είχε έδρα το Ισλαμαμπάντ. Ενδεχομένως και τώρα να συμβεί το ίδιο.

Δεν είναι κρυφό ότι υπάρχει μια «αποσύνθεση» στο ΥΠΕΞ για την διεκπεραίωση υποθέσεων εκτάκτων αναγκών, για διάφορους λόγους που δεν είναι επί του παρόντος.

Όμως παρόμοιες κινήσεις, το φιάσκο στην Καμπούλ και η «φυγή» του Έλληνα Πρέσβη από την Ουκρανία προκαλούν ανασφάλεια στους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό και υποβαθμίζουν την αξιοπιστία του Υπουργείου.

Όπως κάνουν δύσκολο και το έργο των διπλωματών, όταν αδειάζονται από την ηγεσία του Υπουργείο σε τέτοιες καταστάσεις, με αποτέλεσμα να προσέχουν για να έχουν.

Πηγή: ieidiseis.gr

The post Πώς την «κοπάνησε» άρον – άρον ο Έλληνας πρέσβης στο Κίεβο appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πώς, Έλληνας, Κίεβο,pos, ellinas, kievo