Πόσα μικρόβια κρύβει το κινητό σου και πώς να τα ξεφορτωθείς

Τα κινητά τηλέφωνα κουβαλούν περισσότερα μικρόβια από όσα ενδεχομένως νομίζαμε. Και όσο περισσότερα μικρόβια συγκεντρώνουν, τόσο περισσότερα αγγίζουμε σε καθημερινή βάση.

Η πανδημία Covid-19 ήταν μάλλον αυτή που μας έμαθε να απολυμαίνουμε το κινητό μας τηλέφωνο. Ιδιαίτερα στο πρώτο lockdown, τότε που η αποστείρωση μας είχε χτυπήσει την πόρτα και απολυμαίναμε μέχρι και τα φρούτα απ’ τον μανάβη, το κινητό ήταν αυτονόητο ότι έπρεπε να απολυμανθεί.

Έρευνες δείχνουν ότι τα κινητά τηλέφωνα είναι πολύ πιο βρώμικα από όσο ενδεχομένως

νομίζουν οι περισσότεροι άνθρωποι. «Επειδή οι άνθρωποι έχουν πάντα μαζί τους τα κινητά τους τηλέφωνα, ακόμη και σε καταστάσεις όπου κανονικά θα έπλεναν τα χέρια τους πριν κάνουν οτιδήποτε, τα κινητά τηλέφωνα τείνουν να γίνονται αρκετά αηδιαστικά», λέει η Emily Martin, επίκουρη καθηγήτρια επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου του Michigan.

Όπως αναφέρει ο Δρ Lotti Tajouri, επίκουρος καθηγητής μοριακής βιολογίας και γονιδιωματικής στο πανεπιστήμιο Bond της Αυστραλίας, «τα κινητά τηλέφωνα είναι πλατφόρμες που φιλοξενούν ένα τεράστιο φάσμα μικροοργανισμών που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους».

Πόσα μικρόβια κουβαλάει το κινητό σου

Στο ερώτημα πόσα μικρόβια έχει το smartphone του μέσου χρήστη, οι έρευνες ποικίλλουν. Μια μελέτη βρήκε περισσότερα από 17.000 αντίγραφα βακτηριακών γονιδίων στα τηλέφωνα μαθητών γυμνασίου. Επιστήμονες του πανεπιστημίου της Αριζόνα διαπίστωσαν ότι τα κινητά τηλέφωνα φέρουν 10 φορές περισσότερα βακτήρια από τα περισσότερα καθίσματα τουαλέτας.

Όπως λέει η Martin, το ανθρώπινο δέρμα είναι καλυμμένο με μικρόβια που συνήθως δεν έχουν αρνητικές συνέπειες για την υγεία. Αυτά τα φυσικά βακτήρια, μεταδίδονται στο τηλέφωνό μας κάθε φορά που ελέγχουμε ένα μήνυμα ή ένα email.

«Από αυτό προκύπτει ότι οι περισσότεροι από τους οργανισμούς που βρίσκονται στα τηλέφωνα δεν είναι παθογόνοι που θα σας αρρωστήσουν», λέει η Martin. Μπορεί να υπάρχει, για παράδειγμα, σταφυλόκοκκος, αλλά συνήθως δεν είναι το είδος που θα σας προκαλέσει μόλυνση από σταφυλόκοκκο.

Ωστόσο, ορισμένα βακτήρια ίσως θα πρέπει να μας ανησυχήσουν. Μελέτες έχουν βρει σοβαρούς παθογόνους μικροοργανισμούς στα κινητά τηλέφωνα, όπως στρεπτόκοκκο και E. coli, που αποδεικνύει κοπρανώδη μόλυνση. Σε έρευνες που έχει κάνει για τα μικρόβια στις επιφάνειες των κινητών τηλεφώνων, ο Δρ Tajouri, έχει βρει βακτήρια όπως η e.coli, η pseudomonas aeruginosa (ψευδομονάδα αεριογόνος), σαλμονέλα, ακόμη και λιστέρια. Ανακάλυψε, επίσης, παράσιτα και πρωτόζωα, όπως η entamoeba histolytica.

Η Susan Whittier, διευθύντρια κλινικής μικροβιολογίας στο ιατρικό κέντρο New York-Presbyterian και στο ιατρικό κέντρο του πανεπιστημίου Κολούμπια αναφέρει ότι «το να έχετε απλώς αυτά τα μικρόβια στο τηλέφωνό σας δεν θα σας αρρωστήσει αυτόματα αλλά και πάλι δεν θέλετε να τα αφήσετε να εισέλθουν στον οργανισμό σας».

Πώς να τα απομακρύνεις

Τόσο η Martin όσο και η Whittier συμφωνούν ότι ένα από τα χειρότερα μέρη για να χρησιμοποιεί κανείς το κινητό του είναι το μπάνιο. Και αυτό γιατί όταν τραβάμε το καζανάκι, τα μικρόβια εξαπλώνονται παντού, με αποτέλεσμα τα τηλέφωνα να καταλήγουν με βακτήρια κοπράνων, όπως το E. coli. Όπως σημειώνει η Martin, «το να παίρνεις ένα κινητό τηλέφωνο στο μπάνιο και μετά να φεύγεις με αυτό είναι σαν να μπαίνεις μέσα, να μην πλένεις τα χέρια σου και μετά να βγαίνεις. Πρόκειται για το ίδιο επίπεδο ανησυχίας».

Για τον καθαρισμό του τηλεφώνου, κάποιοι απλώς χρησιμοποιούν ένα μαλακό πανί μικροϊνών, το οποίο μπορεί να αφαιρέσει πολλά από τα μικρόβια. Ο Δρ Tajouri συνιστά να μην καθαρίζουμε ποτέ το τηλέφωνό μας όταν είναι ενεργοποιημένο, αλλά πρώτα πάντα να το απενεργοποιούμε. «Και η άλλη συμβουλή που θα σας έλεγα είναι να ανατρέξετε στις συστάσεις του κατασκευαστή του τηλεφώνου σας, σχετικά με το πώς μπορείτε να καθαρίσετε καλύτερα το τηλέφωνό σας», συμπλήρωσε.

Σε κάθε περίπτωση, μην χρησιμοποιείτε καθαριστικά σε υγρή μορφή ή σπρέι, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στο τηλέφωνό σας. Ωστόσο, η καλύτερη συμβουλή είναι ίσως μία και αφορά εμάς: πλένουμε τα χέρια μας αρκετές φορές την ημέρα και πιθανότατα δεν θα έχουμε θέμα.

ow.gr

The post Πόσα μικρόβια κρύβει το κινητό σου και πώς να τα ξεφορτωθείς appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πόσα,posa