Πότε έρχονται τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα – Η διαδικασία και όλες οι λεπτομέρειες

Αμέσως μετά το Πάσχα, το αργότερο έως τις αρχές Μαΐου, χιλιάδες ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και δικύκλων που έχουν προχωρήσει σε ηλεκτρονική άρση ακινησίας το προηγούμενο διάστημα θα μπορούν να πάρουν πίσω τις πινακίδες τους πληρώνοντας τα τέλη κυκλοφορίας

αναλογικά για κάθε μήνα που θα κινούν τα οχήματά τους.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της Realnews, ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος βρίσκεται στην τελική ευθεία της σύνταξης νομοθετικής διάταξης που θα επιτρέψει σε χιλιάδες οδηγούς να επανεκκινήσουν τα οχήματά τους, όπως ακριβώς το έκαναν και πέρυσι, χωρίς δηλαδή να πληρώσουν κάποιο πρόστιμο.

Τη δυνατότητα αυτή θα την έχουν όχι μόνο όσοι κατέθεσαν τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο ηλεκτρονικά τις πινακίδες των οχημάτων τους το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, αλλά και όσοι κατέθεσαν τις πινακίδες τους στις εφορίες τα προηγούμενα χρόνια.

Έτσι, αν κάποιος θέλει να κινήσει το αυτοκίνητό του για έναν μήνα, θα πληρώσει το 1/12 των τελών κυκλοφορίας, για δύο μήνες τα 2/12, για τρεις μήνες τα 3/12 και ούτω καθεξής. Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει ένα αυτοκίνητο 2.000 κ.ε. και έχει ταξινομηθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2020, το συνολικό κόστος των τελών κυκλοφορίας ανέρχεται στα 615 ευρώ. Εάν κάνει άρση ακινησίας για 4 μήνες, θα καταβάλει 205 ευρώ, ενώ για 7 μήνες θα πληρώσει 358,75 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι έως και το 2019, αν ήθελε κάποιος να πάρει τις πινακίδες που είχε καταθέσει στην εφορία, θα έπρεπε να πληρώσει πρόστιμο ίσο με το 1/12 ή με τα 2/12 των ετήσιων τελών. Πλέον οι οδηγοί από το τέλος Απριλίου, το αργότερο στις αρχές Μαΐου, θα έχουν τη δυνατότητα να κινήσουν τα οχήματά τους για όσο χρονικό διάστημα επιθυμούν.

Με αυτόν τον τρόπο, το οικονομικό επιτελείο διευκολύνει τους οδηγούς να επανεκκινήσουν τα οχήματά τους και ταυτόχρονα ενισχύει τα δημόσια έσοδα.

Η διαδικασία
Οι ιδιοκτήτες οχημάτων που θέλουν να κάνουν ψηφιακή άρση ακινησίας θα πρέπει να επισκεφθούν την πλατφόρμα MyCAR της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), προκειμένου να πληρώσουν αναλογικά τα τέλη κυκλοφορίας και να κινήσουν το αυτοκίνητο ή το δίκυκλό τους για το διάστημα που θα επιλέξουν.

Όσοι, όμως, πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να γνωρίζουν ότι το δικαίωμα άρσης ακινησίας (ψηφιακής ή εκούσιας στη ΔΟΥ) χορηγείται μόνο μία φορά εντός του έτους. Όταν λήξει το διάστημα κίνησης για το οποίο έχουν καταβληθεί αναλογικά τέλη κυκλοφορίας, το όχημα θα πρέπει να τεθεί άμεσα σε ψηφιακή ακινησία.

Για παράδειγμα, στην περίπτωση που ένας οδηγός πληρώσει για δύο μήνες τέλη κυκλοφορίας, θα πρέπει να γνωρίζει ότι μπορεί να επιλέξει οποιοδήποτε χρονικό διάστημα επιθυμεί προκειμένου να κάνει άρση ακινησίας.

Όμως, τμήμα μηνός, ακόμα και μία ημέρα, λογίζεται ως ολόκληρος μήνας. Δηλαδή, αν θέσει κάποιος το όχημά του σε κίνηση στις 25 Ιουνίου, έχει δικαίωμα να το κυκλοφορήσει το υπόλοιπο του Ιουνίου και ολόκληρο τον Ιούλιο, ενώ, αν κάποιος θέσει το όχημά του σε κίνηση την 1η Ιουνίου, μπορεί να το κυκλοφορεί ολόκληρο τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Εννοείται ότι δεν μπορεί να τεθεί όχημα σε κίνηση την 1η Δεκεμβρίου 2022 για δύο μήνες, αφού πρόκειται για έναν και μόνο μήνα.

Για τον λόγο αυτό όταν θα λειτουργήσει η πλατφόρμα και ζητηθεί η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας για δύο μήνες, στο ειδοποιητήριο πληρωμής θα εμφανιστεί προθεσμία πληρωμής μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2022, καθώς, αν πληρώσει την 1η/12/2021, πρέπει να καταβάλει μόνο το 1/12 των τελών κυκλοφορίας και όχι τα 2/12.

Στην περίπτωση που κάποιος θέλει να κάνει άρση της ψηφιακής ακινησίας, θα πρέπει αρχικά να έχει θέσει και ψηφιακά σε ακινησία το όχημά του.

Στη συνέχεια θα πρέπει να μπει με τους κωδικούς Taxis στην πλατφόρμα MyCAR της ΑΑΔΕ,
να επιλέξει το όχημα που είναι σε ψηφιακή ακινησία και να πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας του τρέχοντος έτους.

Ωστόσο, πριν επανεκκινηθεί το όχημα, θα προηγηθεί online έλεγχος για να διαπιστωθεί ότι είναι ασφαλισμένο κατά την ημερομηνία και ώρα συμπλήρωσης της σχετικής αίτησης
και στη συνέχεια να γίνει η υποβολή του αιτήματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι έχουν καταθέσει τις πινακίδες του οχήματός τους στην
εφορία θα πρέπει να απευθυνθούν στην αρμόδια ΔΟΥ προκειμένου να υποβάλουν το αίτημα
άρσης και να παραλάβουν τις πινακίδες τους, καθώς ψηφιακή άρση της ακινησίας γίνεται μόνο όταν το όχημα έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία.

Η πληρωμή ετήσιων τελών κυκλοφορίας απαιτείται για τη μεταβίβαση του οχήματος, την οριστική διαγραφή του από το μητρώο οχημάτων, την εξαγωγή του από την Ελλάδα, καθώς και για την επαναταξινόμησή του. Για να αρθεί η ακινησία ενός οχήματος σε περίπτωση
που υπάρχει συνιδιοκτήτης, θα πρέπει να είναι σύμφωνοι όλοι οι συνιδιοκτήτες, οι οποίοι ενημερώνονται μέσω της προσωποποιημένης πληροφόρησης ή με e-mail και, εφόσον συμφωνούν, πρέπει να εγκρίνουν το αίτημα.

enikos.gr

The post Πότε έρχονται τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα – Η διαδικασία και όλες οι λεπτομέρειες appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα