«Πράσινο φως» για τις έρευνες υδρογονανθράκων στα νότια της Κρήτης

Σε άλλη βάση περνά πλέον το μεγάλο κεφάλαιο που λέγεται «υδρογονάνθρακες της Κρήτης», καθώς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας άναψε χθες το «πράσινο φως» στην κοινοπραξία των πετρελαϊκών κολοσσών Total-ExxonMobil με τα ΕΛ.ΠΕ. για τα δικαιώματα έρευνας σε νέες θαλάσσιες περιοχές.

Ανάλογο «πράσινο φως» δόθηκε από το ΥΠ.ΕΝ. σε άλλη εταιρεία, συγκεκριμένα την Energean Oil & Gas, σε σχέση με νέες θαλάσσιες περιοχές στο Ιόνιο Πέλαγος… Με τις εγκρίσεις των σχετικών

αιτημάτων των επενδυτών γίνεται ένα πρώτο βήμα.

Ουσιαστικά, δηλαδή, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανοίγει διαδικασία για να παραχωρηθούν νέες θαλάσσιες περιοχές για έρευνα υδρογονανθράκων μετά από το αίτημα των ενδιαφερόμενων εταιρειών, ενώ οι δύο διακηρύξεις του σχετικού διαγωνισμού αναμένεται να δημοσιευτούν μέσα στις προσεχείς εβδομάδες στην ελληνική Εφημερίδα της Κυβέρνησης και στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναλυτικότερα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, ενέκρινε τις αιτήσεις της κοινοπραξίας Total-ExxonMobil-ΕΛ.ΠΕ. καθώς και της Energean Oil & Gas, για παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε νέες θαλάσσιες περιοχές. Σχετική θετική γνωμοδότηση προς τον υπουργό Ενέργειας είχε υποβάλει η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων Α.Ε. (ΕΔΕΥ). Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΥΠ.ΕΝ., η κοινοπραξία Total-ExxonMobil-ΕΛ.ΠΕ. ενδιαφέρεται για τις θαλάσσιες περιοχές νοτιοδυτικά και δυτικά της Κρήτης, ενώ η Energean Oil & Gas για θαλάσσια περιοχή στη δυτική Ελλάδα (Ιόνιο).

Βεβαίως το πρώτο αίτημα, εκείνο της κοινοπραξίας Total-ExxonMobil-ΕΛ.ΠΕ. για τις δικές μας εδώ θαλάσσιες περιοχές νοτιοδυτικά και δυτικά της Κρήτης ήταν ευρέως γνωστό. Στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη» το ζήτημα είχε αναδειχτεί μέσα από διαδοχικά σχετικά δημοσιεύματα. Εκείνο που δεν ήταν ευρέως γνωστό ήταν το επίσημο αίτημα εκ μέρους της Energean για τη διεξαγωγή ερευνών υδρογονανθράκων στην περιοχή του Ιονίου.

Μετά την έγκριση του ΥΠ.ΕΝ., η ΕΔΕΥ θα προχωρήσει σε δύο νέες διακηρύξεις, τις οποίες θα εγκρίνει ο υπουργός. Οι δύο διακηρύξεις θα δημοσιευτούν ως τα τέλη Ιουλίου, ταυτόχρονα στην ελληνική Εφημερίδα της Κυβέρνησης και στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θυμίζουμε ότι, σε περίπτωση που υπάρξουν εναλλακτικές προσφορές στους διαγωνισμούς, τότε η διαδικασία θα συνεχιστεί με την αξιολόγησή τους, ενώ, σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή η προσφορά των ανωτέρω εταιρειών είναι η μοναδική, τότε θα γίνει διαπραγμάτευση μαζί τους.

Μετά το κλείσιμο των διαπραγματεύσεων, οι εκτάσεις ενδιαφέροντος στα νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, όπως και στο Ιόνιο αντίστοιχα, θα παραχωρηθούν στα επενδυτικά σχήματα που έχουν καταθέσει αιτήσεις, κάτι που σημαίνει, εδώ για το νησί μας, ότι στις αρχές του 2018 θα καταστεί δυνατό να ξεκινήσουν οι πρώτες σεισμικές έρευνες.

Το μεγάλο κόστος και η μοιρασιά
Για να έχουμε πάντως και μια αίσθηση για το τι εγχείρημα μιλάμε και για το τι σημασία έχει να εκφράζουν «ζεστό» επενδυτικό ενδιαφέρον μεγάλοι πετρελαϊκοί κολοσσοί, όπως συμβαίνει στην περίπτωση των κοιτασμάτων της Κρήτης, αρκεί να αναλογιστούμε το εξής: Επειδή πρόκειται για βαθιά νερά, το κόστος κάθε γεώτρησης μπορεί και να φτάσει τα 100 εκατομμύρια δολάρια! Το αξιοσημείωτο κόστος έπαιξε σημαντικό ρόλο και στη μοιρασιά της επενδυτικής συμμετοχής στην κοινοπραξία των τριών εταιρειών που διεκδικούν έρευνες και εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων εδώ στην Κρήτη.

Οι περιοχές ενδιαφέροντος, σύμφωνα με πληροφορίες, εντοπίζονται στο βόρειο Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης, μέχρι την περιοχή της Γαύδου. Καθώς μάλιστα πρόκειται για θαλάσσιες περιοχές σε μεγάλα θαλάσσια βάθη, στόχος των ΕΛ.ΠΕ. ήταν να υπάρξει μια λογικήκατανομή ποσοστών και ρίσκου στην κοινοπραξία που θα δημιουργηθεί. Έτσι συμφωνήθηκε μια μοιρασιά 40-40-20%. Από 40% αναμένεται να πάρουν οι δύο ξένοι κολοσσοί, ExxonMobil και Total, και 20% τα ΕΛ.ΠΕ.

Τα ιδιαίτερα μάλιστα δεδομένα σε ό,τι αφορά το νησί μας, το ότι δηλαδή οι περιοχές ενδιαφέροντος βρίσκονται σε μεγάλο βάθος στη θάλασσα, ήταν και ένας από τους βασικούς λόγους που επελέγη η ExxonMobil, η οποία διαθέτει μεγάλη εμπειρία αλλά και το οικονομικό μέγεθος ώστε να αντεπεξέλθει σε τέτοιου είδους απαιτητικές τεχνικά και οικονομικά έρευνες. Παράλληλα με τις τρεις εταιρείες, τη δική της προετοιμασία κάνει και η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων, η οποία σχεδιάζει νέες σεισμικές έρευνες σε πιο πυκνές γραμμές στο κεντρικό Ιόνιο, στην περιοχή ανάμεσα στην Πελοπόννησο και τη δυτική Κρήτη, καθώς και στο Νότιο Κρητικό Πέλαγος, με στόχο την προσέλκυση ενδιαφέροντος για έρευνες.

Πηγή: neakriti.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα