Πρεμιέρα με «μαύρη» εργασία στον τουρισμό – Τα πρώτα πρόστιμα στην Κρήτη

Πριν καλά-καλά ξεκινήσει η νέα τουριστική χρονιά, οι καταγγελίες για «μαύρη» εργασία πέφτουν «βροχή» στην Κρήτη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη» ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Ηρακλείου Νίκος Κοκολάκης, μόλις την περασμένη Παρασκευή, μετά από έλεγχο σε ξενοδοχειακή μονάδα της πόλης, βρέθηκαν 9 εργαζόμενοι που δούλευαν ανασφάλιστοι!

Ο κ. Κοκολάκης, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως οι καταγγελίες

και η συνεπακόλουθη «μαύρη» εργασία θα έχει ως άμεσο αποτέλεσμα ο συγκεκριμένος ξενοδόχος να πληρώσει ένα ποσό της τάξης άνω των 100.000 ευρώ, καθώς η υφιστάμενη νομοθεσία προβλέπει 10,500 ευρώ για τον ξενοδόχο εκείνο που έχει στην εργασία του ένα άτομο χωρίς να έχει προβεί σε πρόσληψη.

Όπως υποστήριξε ο κ. Κοκολάκης, η «μαύρη» εργασία είχε σχεδόν εξαλειφθεί τα προηγούμενα χρόνια από το κρητικό τουριστικό τοπίο, ωστόσο φέτος οι καταγγελίες είναι ήδη εμφανείς, καθώς αρκετοί εργαζόμενοι είτε δουλεύουν χωρίς ασφάλιση, είτε ο συνολικός αριθμός ωρών εργασίας δεν αποτυπώνεται στην υγειονομική και συνταξιοδοτική ασφάλιση. Η εκ νέου ανάδειξη της “μαύρης” εργασίας ως υπαρκτό πρόβλημα στο τουριστικό περιβάλλον σχετίζεται σε σημαντικό βαθμό με την υποστελέχωση της Επιθεώρησης Εργασίας, όπως αναφέρει ο κ. Κοκολάκης. Μάλιστα, προκαλεί αντίφαση το γεγονός πως, παρά τις πιέσεις προς τα αρμόδια όργανα για επιπλέον στελέχωση της Επιθεώρησης Εργασίας, η υποστελέχωση τη δεδομένη συγκυρία είναι τόσο εμφανής, με τον αριθμό των εργαζομένων της να αγγίζει τους τέσσερις.

«Φέτος το πρόβλημα θα είναι η “μαύρη” και ανασφάλιστη εργασία που ήρθε εκ νέου στο προσκήνιο. Ήδη με το Περιφερειακό και Ελεγκτικό Κέντρο Ασφαλισμένων Κρήτης έχουμε προβεί σε ελέγχους. Έχουμε ήδη ανασφάλιστους στα ξενοδοχεία. Την Παρασκευή 8 Απριλίου πήγαμε σε μια ξενοδοχειακή μονάδα, όπου συναντήσαμε 9 ανασφάλιστους. Το φαινόμενο αυτό μας προκάλεσε ανησυχία, καθώς επιστρέφουμε σε μαύρες μέρες του τουρισμού, τότε που η “μαύρη” και ανασφάλιστη εργασία ήταν εκθετικά αυξημένη», υποστήριξε ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Ηρακλείου.

100.000 ευρώ το πρόστιμο

Ο κ. Κοκολάκης, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως το χρηματικό ποσό που θα πληρώσει ο εν λόγω ξενοδόχος θα ξεπεράσει τις 100.000 ευρώ, όπως τον ενημέρωσε ο ελεγκτικός μηχανισμός.

«Είχα επικοινωνία με τον ελεγκτικό μηχανισμό και πληροφορήθηκα πως ο συγκεκριμένος ξενοδόχος θα πληρώσει ένα ποσό άνω των 100.000 ευρώ. Η νομοθεσία προβλέπει πως, σε περίπτωση που η Επιθεώρηση Εργασίας πάει σ’ έναν χώρο εργασίας όπως τα ξενοδοχεία και βρει άτομα που εργάζονται σε καθεστώς «μαύρης» εργασίας, το πρόστιμο ανέρχεται στα 10.500 ευρώ ανά άτομο. Σε περίπτωση που ο ξενοδόχος προβεί σε άμεση πρόσληψη μετά την καταγραφή της «μαύρης» εργασίας, τότε το ποσό πάει στο 50%, δηλαδή σχεδόν στις 5.000 ευρώ. Όπως πληροφορήθηκα και είχα ενημέρωση, ο ξενοδόχος θα πληρώσει πάνω από 100.000 ευρώ», υποστήριξε.

Ωράριο – «λάστιχο» και αμοιβές – «ψίχουλα»

Παρά τη συγκρατημένη αισιοδοξία, τα προβλήματα από την πλευρά των εργαζομένων στα ξενοδοχεία είναι πολλά. Η υπερεντατικοποίηση της εργασίας από την πλευρά των εργαζομένων είναι μόνιμο πρόβλημα. Και το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο όταν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι δε λαμβάνουν τα ίδια χρήματα με τον αριθμό ωρών που εργάζονται. Πολύ απλά, το πρόβλημα γίνεται πιο έντονο και ορατό όταν υπάρχει αναντιστοιχία της ποσότητας και της ποιότητας εργασίας με τον μισθό που λαμβάνει ο εργαζόμενος. Εάν υπάρχουν φαινόμενα όπως μη ασφάλισης των εργαζομένων, τότε έχουμε να κάνουμε με το φαινόμενο της “μαύρης” εργασίας, όπου ο εργαζόμενος εργάζεται χωρίς να λαμβάνει συνταξιοδοτική μέριμνα και υγειονομική περίθαλψη.

Ήταν ένα φαινόμενο που είχε εκλείψει τα τελευταία χρόνια, αλλά επιστρέφει δυναμικά, καθώς, όπως τονίζει ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Ηρακλείου Νίκος Κοκολάκης, υπάρχουν καταγγελίες για «μαύρη» εργασία από ξενοδόχους σε μια περίοδο που καλά-καλά δεν έχει ξεκινήσει η τουριστική σεζόν. Όπως είπε, το φαινόμενο δεν υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια, ενώ τώρα είναι έντονο.

Αισιοδοξία παρά τις προκλήσεις

Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, οι προβλέψεις για τη φετινή τουριστική χρονιά ήταν ριψοκίνδυνες, με την έννοια πως οι τουριστικοί παράγοντες της Κρήτης και της υπόλοιπης Ελλάδας είχαν να αντιμετωπίσουν πολλές προκλήσεις. Πέραν της υγειονομικής κρίσης που συνεχίζει και αποτελεί «αγκάθι» για μεγάλη μερίδα ξένων επισκεπτών, φέτος υπήρξαν άλλες δύο προκλήσεις που σχεδόν έχουν παγιωθεί: ο αυξημένος πληθωρισμός και ο πόλεμος που διεξάγεται στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης.

Παρά τις προκλήσεις, οι τουριστικοί παράγοντες του νησιού, όπως έχει αναδείξει η «Νέα Κρήτη», συνεχίζουν να είναι αισιόδοξοι, πιστεύοντας πως φέτος ο τουρισμός θα κινηθεί σε αρκετά ανοδικά επίπεδα σε σχέση με πέρυσι, φτάνοντας στο 85-90% της τουριστικής περιόδου του 2019, που ήταν η τελευταία χρονιά πριν την εμφάνιση της υγειονομικής κρίσης. Ο κ. Κοκολάκης έσπευσε να εκφράσει την αισιοδοξία του, καθώς φέτος προμηνύεται μια αρκετά καλή χρονιά σε αφίξεις.

Η «Νέα Κρήτη» έχει αναδείξει μέσω ρεπορτάζ τις αφίξεις τουριστών, με τη Βρετανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία να πρωταγωνιστούν φέτος σε αριθμό αφίξεων στη χώρα μας. Την ίδια στιγμή, ο κ. Κοκολάκης υποστήριξε πως μέχρι τη δεδομένη στιγμή απασχολείται μόνο το 30% των ξενοδοχοϋπαλλήλων του νομού Ηρακλείου, ενώ τέλη του Απρίλη θα επιστρέψουν οι μισοί εργαζόμενοι.

«Αισθανόμαστε αισιόδοξοι γιατί ήδη έχουμε περισσότερες αφίξεις. Από ’κει και πέρα, υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία εξαιτίας των εκτιμήσεων πως σταδιακά θα αποκλιμακωθεί η πολεμική σύρραξη Ουκρανίας-Ρωσίας. Ευελπιστούμε πως θα είναι μια καλή χρονιά, που ενδεχομένως ανταγωνιστεί το 2019. Σταδιακά ανοίγουν νέες ξενοδοχειακές μονάδες και πιστεύουμε ότι μέχρι τη δεδομένη στιγμή απασχολείται το 30% των εργαζομένων στα ξενοδοχεία. Μέχρι τέλος του Απρίλη θα έχει φτάσει άνω του 50% των εργαζομένων», κατέληξε ο κ. Κοκολάκης.

Μόλις τέσσερις εργαζόμενοι – «Πληγή» η υποστελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών

«Δυστυχώς, οι ξενοδόχοι, βλέποντας πως δεν υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί στελεχωμένοι με ανθρώπινο δυναμικό, ασελγούν εις βάρος των εργαζομένων. Θα είμαστε καθ’ όλη τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου με την Επιθεώρηση Εργασίας και τον περιφερειακό ελεγκτικό μηχανισμό, ώστε να βοηθήσουμε τον κάθε εργαζόμενο», υποστήριξε χαρακτηριστικά ο κ. Κοκολάκης.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως την παρούσα χρονική συγκυρία υπάρχουν καταγγελίες, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στην Ελεγκτική Επιθεώρηση, που κύρια αποστολή της είναι ο συστηματικός έλεγχος των παραβάσεων των ξενοδοχείων. Όπως είπε, την τωρινή συγκυρία υπάρχουν μόνο τέσσερις ελεγκτές, πράγμα που διαμορφώνει άσχημες συνθήκες, ώστε να κάνει το έργο της όσο γίνεται πιο σωστά.

«Την παρούσα χρονική συγκυρία υπάρχουν καταγγελίες για “μαύρη” εργασία, με αποτέλεσμα το Περιφερειακό και Ελεγκτικό Κέντρο Ανασφάλιστων είναι αποδεκατισμένο από ελεγκτές. Πριν από 3 χρόνια υπήρχαν 8 ελεγκτές και τη δεδομένη στιγμή υπάρχουν μόνο 4. Υπάρχει πρόβλημα. Δουλεύουν 24 ώρες το 24ωρο. Γι’ αυτό προειδοποιούμε τους εργοδότες πως, σε περίπτωση που θέλουν να προσλάβουν τους εργαζόμενους, να τους κάνουν αμέσως πρόσληψη, διότι τα πρόστιμα είναι τσουχτερά», σημείωσε.

neakriti.gr

The post Πρεμιέρα με «μαύρη» εργασία στον τουρισμό – Τα πρώτα πρόστιμα στην Κρήτη appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα