Πρόκληση στα Κατεχόμενα: Γιορτάζουν το βομβαρδισμό της Τηλλυρίας

Την ενοχλησή του εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών για την απόφαση της τουρκοκυπριακής ηγεσίας και μάλιστα του ίδιου του Μουσταφά Ακιντζί να γιορτάσει τη χρήση χημικών όπλων και τη ρίψη βομβών ναπάλμ από την πολεμική αεροπορία της Τουρκίας στη χερσόνησο της Τηλλυρίας.

Επρόκειτο, όπως λέει το υπουργείο εξωτερικών, για την πρώτη χρήση των απαγορευμένων χημικών όπλων στην ιστορία του πλανήτη μας.

«Όταν σήμερα όλος ο πλανήτης υποκλίνεται στα θύματα των πολέμων και τέτοιων επιθετικών πράξεων, η διοργάνωση και η συμμετοχή

σε παρόμοιους εορτασμούς αποτελούν πρόκληση απέναντι στο διεθνές δίκαιο, στη μνήμη των πεσόντων και σε όλη την ανθρωπότητα» γράφει στην ανακοίνωση.

Η τουρκική ηγεσία «γιόρτασε» σήμερα στον θύλακα των Κοκκίνων, την 53η επέτειο των βάρβαρων βομβαρδισμών της ακριτικής Τυλληρίας τον Αύγουστο του 1964. Τα τουρκικά αεροπλάνα δεν δίστασαν τότε να πλήξουν με βόμβες ναπάλμ κατοικημένες περιοχές ακόμα και σε νοσοκομείο.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ νωρίτερα με τηλεγράφημα του ανταπροκριτή του στην Κύπρο, περίπου 1.000 Τουρκοκύπριοι και έποικοι εκ Τουρκίας πήγαν σήμερα στον κατεχόμενο θύλακα των Κοκκίνων, στη χερσόνησο της Τηλλυρίας, όπου πανηγύρισαν για τους βομβαρδισμούς της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, με βόμβες ναπάλμ, τον Αύγουστο του 1964.

Η μετάβαση οδικώς το πρωί προς τον θύλακα ήταν επεισοδιακή, λόγω της επιμονής των αρχών του ψευδοκράτους να περάσουν στις ελεύθερες περιοχές 75 λεωφορεία, αντί των 46 που είχε εγκρίνει η κυπριακή κυβέρνηση. Στο θύλακα των Κοκκίνων πήγε με ελικόπτερο ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί.

Η ιστορία της Τηλλυρίας

Στις 8 Αυγούστου του 1964 η τουρκική αεροπορία βομβάρδισε με βόμβες Ναπάλμ την περιοχή Τηλλυρίας στη Κύπρο

Από τους βομβαρδισμούς και τις μάχες στην περιοχή έχασαν την ζωή τους 55 Ελληνες, μεταξύ των οποίων 28 πολίτες και τραυματίστηκαν 125, 69 στρατιώτες και 56 πολίτες.

Στις 8 και 9 Αυγούστου του 1964 η Κύπρος είχε αντιμετωπίσει άμεσο κίνδυνο τουρκικής εισβολής. Ο βομβαρδισμός της Τηλλυρίας ήταν το αποκορύφωμα των πολεμικών επιχειρήσεων, που είχαν ξεσπάσει στην περιοχή μεταξύ της Εθνικής Φρουράς και της τουρκοκυπριακής παραστρατιωτικής οργάνωσης ΤΜΤ. Οι Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι από τις αρχές του 1964 συγκεντρώθηκαν σε θυλάκους, βρίσκονταν υπό την απόλυτο έλεγχο της Τουρκίας και ειδικά του τουρκικού στρατού.

Η Τηλλυρία είναι ορεινή χερσόνησος της Κύπρου στο βορειοδυτικό μέρος του νησιού ανάμεσα στον Kόλπο Χρυσοχούς και τον Kόλπο του Μόρφου. Έχει μήκος 6 χιλιόμετρα και πλάτος 30, μοιράζεται ανάμεσα στις επαρχίες Πάφου και Λευκωσίας. Από το 1974 μέρος της βρίσκεται υπό κατοχή από τον Τουρκικό στρατό. Στην περιοχή της Τηλλυρίας βρίσκεται και το χωριό των Κοκκίνων η μόνη κατεχόμενη περιοχή, που είναι περίκλειστη από εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τα Κόκκινα ήταν τουρκοκυπριακός θύλακας και οι Τουρκοκύπριοι τα χρησιμοποιούσαν για λαθραίες εισαγωγές όπλων και στρατιωτών στην Κύπρο από την Τουρκία. Μέχρι το 2003 στα Κόκκινα τέτοια μέρα πήγαιναν μόνο λίγοι Τουρκοκύπριοι, αφού η πρόσβαση γινόταν από θαλάσσης.

Μετά το άνοιγμα των οδοφραγμάτων η Κυπριακή Δημοκρατία επιτρέπει την μετάβαση με λεωφορεία μέσω του οδοφράγματος του Λιμνίτη. Σήμερα πέρασαν από το οδόφραγμα 46 λεωφορεία με 841 άτομα. Οι υπόλοιποι πήγαν διά θαλάσσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα