Προς αναβολή τα μέτρα στην εστίαση – Τι θα αλλάξει στους κλειστούς χώρους

Σε αναγκαστική «στροφή» οδηγείται, όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση, στο θέμα των μέτρων που θα ισχύσουν στην εστίαση, εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού, λόγω της μετάλλαξης Δέλτα.

Λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις, η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να επανεξετάσει το πλαίσιο των μέτρων για την εστίαση και τη διασκέδαση, καθώς η δεύτερη – όπως αποδεικνύεται από τις συνέπειες των κορονοπάρτι – φαίνεται να οδηγεί τη διασπορά, κάτι που επιβεβαιώνουν και οι ειδικοί.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα, ο οποίος, μιλώντας στο «ΜEGA Σαββατοκύριακο»,

είπε ότι επανεξετάζεται το πλαίσιο λειτουργίας της εστίασης.

«Επειδή θέλουμε να χτίσουμε το τείχος ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι, η λέξη που πρέπει να συνοδεύει αυτό το διάστημα είναι η προσαρμογή. Τα μέτρα, τα προσαρμόζουμε με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα», εξήγησε ο κ. Πέτσας.

Και προσέθεσε ότι «εξετάζεται ξανά όλο το πλαίσιο για τη λειτουργία της εστίασης – αυτά που είχαν ανακοινωθεί για αμιγείς και μικτούς», τονίζοντας ότι είναι «άλλο πράγμα ένα εστιατόριο, άλλο ένα κέντρο διασκέδασης και άλλο ένα μπαρ σε μια τουριστική περιοχή».

«Έχουν εξαγγελθεί συγκεκριμένα μέτρα για τις 15 Ιουλίου. Αν χρειαστεί να προσαρμοστούν, θα προσαρμοστούν», κατέληξε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.

Στο τραπέζι οι κλειστοί χώροι αποκλειστικά για εμβολιασμένους

Την ίδια στιγμή και ενώ καταβάλλονται προσπάθειες να πειστούν όλο και περισσότεροι πολίτες, προκειμένου να εμβολιαστούν, με την κυβέρνηση να «μοιράζει» διευκολύνσεις και «προνόμια», αλλά και με τη ζωή των ανεμβολίαστων να γίνεται δυσκολότερη, εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο, πλέον, οι κλειστοί χώροι να λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ, η κυβέρνηση επεξεργάζεται πλέον τρία σενάρια:

Το ένα είναι να μετατεθεί η ημερομηνία έναρξης των μέτρων, από τις 15 Ιουλίου στις 22 Ιουλίου.

Το δεύτερο σενάριο, που πλέον τίθεται ανοικτά στο τραπέζι, είναι η δημιουργία μίας κατηγορίας κλειστών χώρων. Αυτό ουσιαστικά θα σημαίνει ότι οι κλειστοί χώροι καταστημάτων διασκέδασης και εστίασης θα αφορούν μόνο στους εμβολιασμένους. Σε αυτή την περίπτωση, εξετάζεται να δοθεί ένα επιπλέον κίνητρο στους καταστηματάρχες, με αύξηση της πληρότητας.

Το τρίτο σενάριο, που έχει ήδη διατυπωθεί, αφορά στη δημιουργία δύο ειδών χώρων, των αμιγών (για εμβολιασμένους ή ανθρώπους που έχουν νοσήσει) και των μικτών (για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, αρκεί οι δεύτεροι να έχουν στα χέρια τους ένα αρνητικό rapid test).

Πρόστιμα που καίνε

Σε περίπτωση τελικά που προχωρήσουμε με τον σχεδιασμό που έχει διατυπωθεί για αμιγείς και μικτούς χώρους, τότε οι επιχειρήσεις οφείλουν να δηλώσουν στην ΕΡΓΑΝΗ την επιλογή τους, η οποία θα είναι ορατή και στο gov.gr, όπου οι πολίτες θα ενημερώνονται εάν το μαγαζί που θέλουν να επισκεφθούν είναι αμιγώς για εμβολιασμένους ή μικτής λειτουργίας.

Παράλληλα, οι επιχειρήσεις πρέπει υποχρεωτικά να βάλουν ειδική σήμανση στην είσοδο, που ενημερώνει τους πελάτες εάν πρόκειται για χώρο αμιγή ή μικτό, με το πρόστιμο να είναι ιδιαίτερα τσουχτερό για τους παραβάτες, καθώς θα ανέρχεται στα 500 ευρώ.

Το πρόστιμο, ωστόσο, για την ταμπέλα που θα δηλώνει αν το κατάστημα δέχεται ή όχι ανεμβολίαστους είναι το μικρότερο που προβλέπεται.

Στην περίπτωση που οι επιχειρήσεις δεν δηλώσουν στην ΕΡΓΑΝΗ εάν θα λειτουργήσουν τους χώρους τους ως αμιγείς ή μικτούς, προβλέπεται η επιβολή προστίμου ύψους 3.000 ευρώ.

Ακόμη πιο βαριά είναι η καμπάνα για ανυπακοή στα μέτρα που αφορούν στην πληρότητα, η οποία συνδέεται άρρηκτα με το αν το κατάστημα λειτουργεί ως αμιγής ή μικτός χώρος. Τα πρόστιμα που περιμένουν όσους κάνουν παράβαση είναι από 3.000 ευρώ έως και 10.000 ευρώ.

Επίσης προβλέπεται αναστολή λειτουργίας από 7 έως 15 ημέρες, ανάλογα με τα τετραγωνικά των επιχειρήσεων.

Σε περίπτωση δεύτερης παράβασης, θα μπαίνει λουκέτο με αφαίρεση αδείας της επιχείρησης.

Οι έλεγχοι θα γίνονται από διάφορες υπηρεσίες και συγκεκριμένα την αστυνομία, τη δημοτική αστυνομία, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, το ΣΕΠΕ, τη γ.γ. Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή και την Πολιτική Προστασία.

Χρηματική τιμωρία και για τους πελάτες

Εάν κάποιος πελάτης βρίσκεται σε χώρο που απευθύνεται μόνο σε εμβολιασμένους, ενώ δεν έχει τα απαραίτητα έγγραφα θα του επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ.

Εάν, όμως, φέρει πλαστό έγγραφο, τότε το πρόστιμο δεκαπλασιάζεται και ανέρχεται σε 3.000 ευρώ.

in.gr

The post Προς αναβολή τα μέτρα στην εστίαση – Τι θα αλλάξει στους κλειστούς χώρους appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα