«Πρωταθλητές» οι Έλληνες στη σπατάλη τροφίμων – Στα σκουπίδια προϊόντα 142 κιλών ετησίως

Σε υποχρεωτική καταγραφή των επιπέδων σπατάλης τροφίμων οδηγεί η Ευρωπαϊκή Ένωση τα κράτη-μέλη, με την Ελλάδα να εκκινεί στη συγκεκριμένη μάχη από τη θέση της… πρωταθλήτριας. Και, αυτό γιατί, την ώρα που ο παγκόσμιος κατά κεφαλήν μέσος όρος σπατάλης τροφίμων υπολογίζεται από τον ΟΗΕ στα 74 κιλά ετησίως, στην Ελλάδα ο κάθε πολίτης σπαταλά κατά μέσο όρο 142 κιλά τροφίμων κάθε χρόνο.

Όπως

προκύπτει από απάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Γεωργαντά, η οποία διαβιβάστηκε στη Βουλή ως απάντηση σχετικής ερώτησης του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Θεόδωρου Καράογλου, εντός του Ιουνίου η χώρα θα συμμετάσχει στην πρώτη πανευρωπαϊκή καταγραφή των επιπέδων σπατάλης τροφίμων, με την Ε.Ε. να θεσπίζει νομικά δεσμευτικούς κανόνες.

Το ήδη τεράστιο παγκόσμιο πρόβλημα έχει επιταθεί έπειτα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με τον κίνδυνο επισιτιστικής κρίσης να μην αφήνει περιθώρια για άλλη σπατάλη.

«Είναι γεγονός ότι οι απώλειες και η σπατάλη τροφίμων αποτελούν παγκόσμιο πρόβλημα. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), περίπου το ένα τρίτο του συνόλου των τροφίμων που παράγονται σε όλο τον κόσμο χάνεται ή σπαταλιέται στην πορεία από το αγρόκτημα μέχρι το πιάτο», αναφέρει χαρακτηριστικά στην απάντησή του ο Γ. Γεωργαντάς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, τα τρόφιμα που «χάνονται» ανέρχονται σε 1,3 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως, στοιχίζουν στην παγκόσμια οικονομία περίπου 990 δισ. δολάρια τον χρόνο, ενώ επιτείνουν την επισιτιστική ανασφάλεια και τον υποσιτισμό.

Προκειμένου να καταδειχθεί σχηματικά το μέγεθος της απώλειας, ο ΟΗΕ υπολόγισε ότι τα τρόφιμα τα οποία σπαταλώνται αντιστοιχούν περίπου στο 1/4 της συνολικής ποσότητας νερού που χρησιμοποιεί ο πρωτογενής τομέας, απαιτούν καλλιεργήσιμη έκταση ίση με την Κίνα, ενώ ευθύνονται για το 8% των αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως.

Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη στην Ευρώπη. Με βάση πρόσφατη εκτίμηση του προγράμματος FUSIONS, η Ευρωπαϊκή Ενωση παράγει ετησίως περίπου 88 εκατομμύρια τόνους τροφίμων, οι οποίοι ουδέποτε καταναλώνονται, με τη συνολικά εκτιμώμενη αξία τους να ανέρχεται σε 143 δισ. ευρώ.

Οι ίδιες εκτιμήσεις επισημαίνουν ότι το 70% των σπαταλώμενων τροφίμων στην Ε.Ε. προέρχεται από τα νοικοκυριά, την εστίαση και το λιανεμπόριο, ενώ το 30% από τους τομείς της παραγωγής και της μεταποίησης.

Όπως επισημαίνει στην απάντησή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, η Ε.Ε., προκειμένου να αντιμετωπίσει την υπάρχουσα κατάσταση, θέτει τη μείωση της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων ως έναν από τους κύριους στόχους της, με τη δέσμευση να μειώσει στο μισό την κατά κεφαλήν σπατάλη τροφίμων σε επίπεδο λιανικής πώλησης και καταναλωτή έως το 2030.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Επιτροπή θα προτείνει νομικά δεσμευτικούς στόχους για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων σε ολόκληρη την Ε.Ε. έως το τέλος του 2023, οι οποίοι θα οριστούν ως βάση για τα επίπεδα σπατάλης τροφίμων της Ε.Ε. μετά την πρώτη πανευρωπαϊκή παρακολούθηση των επιπέδων σπατάλης μέσω μετρήσεων στα απόβλητα τον Ιούνιο του 2022, στην οποία θα συμμετέχει και η Ελλάδα.

Μεταξύ των υποχρεώσεων που αναλαμβάνει η χώρα μας περιλαμβάνονται η προετοιμασία προγραμμάτων πρόληψης της σπατάλης τροφίμων, η ενθάρρυνση της δωρεάς τροφίμων, με προτεραιότητα στη χρήση από τον άνθρωπο έναντι των ζωοτροφών και στην επανεπεξεργασία σε μη εδώδιμα προϊόντα και, τέλος, η παροχή κινήτρων για την εφαρμογή της ιεράρχησης των αποβλήτων, όπως η διευκόλυνση της δωρεάς τροφίμων.

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews.

The post «Πρωταθλητές» οι Έλληνες στη σπατάλη τροφίμων – Στα σκουπίδια προϊόντα 142 κιλών ετησίως appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πρωταθλητές, Έλληνες, 142,protathlites, ellines, 142