Προβληματίζει η αύξηση περιστατικών καρκίνου στους νέους στα Χανιά – Ο σημαντικός ρόλος του Νοσοκομείου | Video

Αυξάνεται τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των ανθρώπων που νοσούν από καρκίνο και στα Χανιά.

Το θλιβερό γεγονός, επιβεβαιώνεται μέσα από τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Νοσοκομείου | VideoΧανίων, τα οποία αναφέρουν αναλυτικά τον αριθμό των καρκινοπαθών που νοσηλεύτηκαν τα έτη 2020-2021.

Συγκλονιστικό είναι το γεγονός, ότι το 2020 επισκέφθηκαν το Νοσοκομείο Χανίων 3.435 ασθενείς προκειμένου να υποβληθούν σε χημειοθεραπείες ενώ το 2021 ο αριθμός έφτασε τους 3.403.

Την ίδια ώρα, θλίψη

προκαλεί το γεγονός, ότι καταγράφεται σημαντική αύξηση του καρκίνου στους νέους.

Οι πιο συχνοί τύποι καρκίνου είναι του πνεύμονα, του μαστού στις γυναίκες, του προστάτη στους άνδρες και ακολουθούν του παχέος εντέρου και του στομάχου. 

Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι αυξάνεται η συχνότητα στο μελάνωμα, λόγω της έκθεσης στον ήλιο.

«Θερίζει» ο καρκίνος του πνεύμονα στους νέους

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος καρκίνου και προσβάλλει πολλούς νέους, κυρίως λόγω του καπνίσματος. Αυτό επεσήμανε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, η Διευθύντρια της Ογκολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, Ηλιάδα Μπομπολάκη. Η κ. Μπομπολάκη είπε πως «υποτιμούμε τον κίνδυνο. Γιατί το να βλέπει κανείς ένα νέο άνθρωπο να καπνίζει, δεν έχει σχέση με τις προηγούμενες εποχές που ήταν μόδα, τώρα αυτός που καπνίζει δεν είναι έξυπνος. Είναι κι άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο, όπως το περιβάλλον και η διατροφή.»Παρά το γεγονός ότι όλοι γνωρίζουν ότι ο καρκίνος είναι μια θανατηφόρα ασθένεια, εντούτοις το κάπνισμα εξακολουθεί να υπάρχει, συμπλήρωσε η κ. Μπομπολάκη.

Ο ρόλος της κληρονομικότητας

Η κληρονομικότητα παίζει ρόλο σε σημαντικό βαθμό. Σύμφωνα με την κ. Μπομπολάκη, «Σε κάποιους καρκίνους μπορεί να υπάρχει κληρονομική βάση. Τα τελευταία χρόνια που υπάρχει ραγδαία εξέλιξη στο να βρίσκουμε και να αναγνωρίζουμε το γονιδιακό προφίλ των όγκων, πολλές φορές βρίσκουμε μορφές καρκίνου που έχουν κληρονομική βάση, μεταλλάξεις σε διάφορα γονίδια. Και σε αυτή την περίπτωση, αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα, γιατί ψάχνεται και η οικογένεια του ατόμου, όταν υπάρχει γενετική προδιάθεση στον καρκίνο και είναι ένα βήμα θετικό, γιατί υπάρχουν πλέον και φάρμακα που στοχεύουν σε τέτοιες περιπτώσεις και αυτό κάνει τη διαφορά.»

«Οι άνθρωποι θα πρέπει να μάθουν να ακούν το σώμα τους και τα συμπτώματά τους»

Πλέον υπάρχουν εξειδικευμένες εξετάσεις, μέσα από τις οποίες όποιος επιθυμεί, μπορεί να  διαπιστώσει εάν έχει πιθανότητα ή κληρονομικότητα να εμφανίσει καρκίνο. Αυτό συστήνεται κυρίως στην οικογένεια του ασθενούς που θα διαπιστωθεί ότι έχει γενετική προδιάθεση και και όχι σε απόλυτα υγιείς ανθρώπους. «Πλέον εφαρμόζεται σε πολλούς όγκους αυτό. Δυστυχώς δεν αποζημιώνεται απόλυτα από τον ΕΟΠΥΥ, γιατί είναι υψηλού κόστους εξετάσεις αυτές. Εξετάζεται μεγάλη ομάδα γονιδίων.»

Επίσης, η κ. Μπομπολάκη αναφέρθηκε στο ρόλο που παίζει η διατροφή στην πρόληψη του καρκίνου, λέγοντας γενικότερα πως θα πρέπει όλοι να ακολουθούμε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής.

Στο μεταξύ, η κ.Μπομπολάκη μίλησε για το ρόλο της οικογένειας όταν κάποιο από τα μέλη νοσεί με καρκίνο: «Ο φροντιστής του ατόμου που νοσεί με καρκίνο έχει πολύ σημαντικό ρόλο.»

Αδικημένα τα Χανιά – Μεγάλο μειονέκτημα η απουσία ακτινοθεραπευτικού τμήματος

Τραγικό είναι το γεγονός, ότι για να θεραπευτεί ένας ασθενής με καρκίνο, πρέπει να «ξεσπιτωθεί», μιας και τα Χανιά στερούνται ακτινοθεραπευτικού τμήματος. Πολλοί είναι οι ασθενείς οι οποίοι αναγκάζονται να ταξιδέψουν και να διαμείνουν στο Ηράκλειο ή στην Αθήνα, προκειμένου να προχωρήσουν στις απαραίτητες θεραπείες με ακτινοβολία.

«Δυστυχώς αυτό είναι το μεγάλο μας μειονέκτημα. Μας λείπει το κομμάτι της ακτινοθεραπείας. Πραγματικά, η δυσκολία που αντιμετωπίζουμε είναι ότι για να θεραπευτούν οι ασθενείς πρέπει να ξεσπιτωθούν με την οικογένειά τους για να υποβληθούν σε ακτινοβολίες σε άλλο νομό. Το να υπήρχε εδώ η δυνατότητα ο ασθενής να ακτινοβολείται,  είναι απόλυτα αναγκαίο. Δυστυχώς αυτό δεν είναι πολύ εύκολο να τακτοποιηθεί, χρειάζεται πολύ μεγάλη οργάνωση με πολύ υψηλού κόστους μηχανήματα και εξοπλισμό χώρου αλλά και προσωπικό», είπε η κ. Μπομπολάκη. Την ίδια ώρα, πρόβλημα παραμένει η έλλειψη ογκολόγου γιατρού στην ογκολογική κλινική του νοσοκομείου. Μόλις δυο είναι οι ογκολόγοι σήμερα, οι οποίοι προσπαθούν, δίνοντας ψυχή και σώμα, να καλύψουν τις ανάγκες του νοσηλευτικού ιδρύματος. Εδώ και δυο χρόνια άλλη μια θέση ογκολόγου παραμένει κενή. Το 2019 έφυγε ένας γιατρός λόγω ασθένειας και δεν ήρθε κανείς στη θέση του.

«Είμαστε δυο ογκολόγοι και ένα κομμάτι της δουλειάς που κάνουμε δε μπορεί να γίνει από κάποια άλλη ειδικότητα για να μας βοηθήσει.

Ογκολογική κλινική

Παρά τις συνεχείς προσπάθειες της διοίκησης του νοσοκομείου να στελεχωθεί το τμήμα με έναν ακόμη ογκολόγο, αυτό δεν κατέστη δυνατό, αφού δεν εκδηλώνεται ενδιαφέρον στις σχετικές προκηρύξεις.

«Δεν είναι εύκολο να πει κανείς το προσδόκιμο ζωής» – «Οι ασθενείς έρχονται διαβασμένοι»

Οι περισσότεροι άνθρωποι τρομάζουν στο άκουσμα της είδησης ότι πάσχουν από νεοπλασματικές ασθένειες, δηλαδή καρκίνο. Στην αρχή παθαίνουν σοκ, άλλοι στη συνέχεια παίρνουν δύναμη και το διαχειρίζονται και άλλοι πέφτουν ακόμα και σε κατάθλιψη.

Αξίζει να αναφερθεί πως τα παλιά χρόνια, η λέξη «καρκίνος» αποτελούσε ταμπού για πολλούς, οι οποίοι την αντικαθιστούσαν με άλλες λέξεις, όπως «παλιαρρώστια», ή «το κακό». Πλέον αυτό στις μέρες μας έχει αλλάξει και αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι υπάρχει ενημέρωση γύρω από την ασθένεια.

Οι γιατροί πλέον ρίχνουν το βάρος στην ποιότητα ζωής του ασθενούς και όχι στο προσδόκιμο ζωής. 

Ο ασθενής πρέπει να γνωρίζει πράγματα για την ασθένειά του επισημαίνει η κ. Μπομπολάκη, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι οι καρκινοπαθείς θέλουν μεγάλη στήριξη: «Οφείλουμε να καλλιεργήσουμε την ψυχραιμία του, έτσι ώστε να μπορεί να συνεργαστεί. να μην έχει αυτοκαταστροφικές τάσεις και να μη ζει δυστυχισμένος.»

Εμβολιασμός κατά του κορονοϊού

Στο μεταξύ, η κ. Μπομπολάκη τόνισε πως ο εμβολιασμός των καρκινοπαθών θα πρέπει να γίνεται κατά προτεραιότητα και επεσήμανε τη σημασία του εμβολιασμού και για τον ιό ανθρωπίνων θηλωμάτων.

Το μηχάνημα που επεξεργάζεται τα φάρμακα για τις χημειοθεραπείεςΕιδικά κράνη για τη διατήρηση των μαλλιών μετά τη χημειοθεραπεία, δωρεά του Συλλόγου «Ορίζοντας»Θάλαμος βραχείας νοσηλείας – Εδώ γίνονται οι χημειοθεραπείες

Κέντρο Ημέρας Ψυχολογικής Υποστήριξης Ατόμων με ογκολογικά προβλήματα – Πώς λειτουργεί 

Οι καρκινοπαθείς και οι οικογένειές τους χρειάζονται μεγάλη ψυχολογική υποστήριξη. Πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν είναι μόνοι τους και ότι μπορούν να βοηθηθούν με πολλούς τρόπους. Ένας από αυτούς είναι και η βοήθεια που παρέχει μέσα από τις υπηρεσίες του, το Κέντρο Ημέρας Ψυχολογικής Υποστήριξης ατόμων με ογκολογικά νοσήματα του Νοσοκομείου Χανίων.

Ο ρόλος του σημαντικός και αδιαπραγμάτευτος. Πρόκειται για μια υπηρεσία του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, η οποία στεγάζεται σε κτήριο του πρώην ΠΕΔΥ που έχει παραχωρηθεί από την 7η ΥΠΕ Κρήτης στην πόλη των Χανίων. Σε αυτό αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, Γιώργος Μπέας:

“Το Κέντρο Ψυχολογικής Υποστήριξης δέχεται προγραμματισμένα και έκτακτα ραντεβού και έχει επιστημονική διασύνδεση με την ογκολογική κλινική του νοσοκομείου, για την ψυχολογική στήριξη ατόμων με ογκολογικά προβλήματα. (Εργάζονται 2 ψυχίατροι μερικής απασχόλησης για 4 ημέρες την εβδομάδα,– (τις υπόλοιπες μέρες βρίσκεται στο ΚΨΥ)-, 1 ψυχολόγος, 1 κοινωνική λειτουργός). Διευθύντρια του Κ.Ψ.Υ είναι η Ψυχίατρος κ.Κατερίνα Ζουμαδάκη.

Δυο φορές την εβδομάδα το προσωπικό της μονάδας, με ειδικό πρωτόκολλο συνεργασίας με την ογκολογική κλινική, παρέχει ψυχολογική στήριξη στην βραχεία θεραπεία (χημειοθεραπεία).

Σήμερα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, και αποτελεί το τρίτο κατά σειρά επίσημο κέντρο που λειτουργεί στην χώρα μας (1 ΝΠΙΔ & 1 στο Ειδικό Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Μεταξά).

Λειτουργεί ως μονάδα ημερήσιας θεραπευτικής φροντίδας και ενίσχυσης της ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, υποστήριξης και ψυχοθεραπευτικής παρέμβασης ασθενών με ογκολογικά νοσήματα, ενώ έμφαση δίνεται και στην ψυχοκοινωνική στήριξη των μελών της οικογένειας.

Βασικοί στόχοι του Κέντρου Ημέρας είναι:

-Η παροχή ψυχολογικής στήριξης στους ασθενείς και τους οικείους τους.

-Η στήριξη και εποπτεία σε επαγγελματίες υγείας που εργάζονται σε ογκολογικά τμήματα

-Η ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση της ευρύτερης κοινότητας σε ό,τι αφορά τις ψυχικές ανάγκες των ασθενών με καρκίνο.

Η συνεργασία και διασύνδεση με φορείς, υπηρεσίες και συλλόγους για την διαχείριση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο ασθενής με καρκίνο και οι οικογένειές τους, και προώθηση από κοινού αιτημάτων.

Η έρευνα και η οργάνωση επιστημονικών εκπαιδευτικών σεμιναρίων για τους επαγγελματίες υγείας στο χώρο της (ψυχο)ογκολογίας.

Το 2021 έγιναν 1821 (Στοιχεία Νοε 2021) επαφές-στήριξης και κατά την διάρκεια της πανδημίας Covid 19 μειώθηκαν οι παρεχόμενες υπηρεσίες κατά 12%, και τηρήθηκαν τα πρωτόκολλα ασφάλειας σύμφωνα με τις υποδείξεις του Υπουργείου Υγείας. Υπήρξε τακτική τηλεφωνική επικοινωνία με όλους , υπήρξε τακτική τηλεφωνική επικοινωνία με όλους τους χρήστες ψυχικής υγείας για την πορεία της υγεία τους και την ψυχολογική τους υποστήριξη.

zarpanews.gr -Άννα Παπακωνσταντίνου

The post Προβληματίζει η αύξηση περιστατικών καρκίνου στους νέους στα Χανιά – Ο σημαντικός ρόλος του Νοσοκομείου | Video appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα