Ψάχνουν μινωικό οικισμό στον Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου

Γεωφυσική έρευνα με σκοπό την ανίχνευση και απεικόνιση θαμμένων αρχαιοτήτων και πιθανών σπηλαιώσεων στην περιοχή, με στόχο τον εντοπισμό αρχαίου οικισμού της μινωικής περιόδου, προγραμματίζουν από κοινού, ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Στην ευρύτερη περιοχή του οροπεδίου υπάρχουν αρχαιότητες της μινωικής εποχής, δεδομένου ότι Μινωίτες, το 1100 πΧ, έχοντας προβλήματα με τους Δωριείς,

έφτασαν στην περιοχή, όπου σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία δημιούργησαν έναν οικισμό, ενώ στα μετέπειτα χρόνια μετακινήθηκαν σε όμορες περιοχές του οροπεδίου.

Μάλιστα, στο χωριό Πλάτη υπάρχει οικισμός σε σχήμα μινωικού ρυθμού και στο ύψωμα «Καρφί» βόρεια του Λασιθίου, ανέγειραν ναούς και μάλιστα ιερό του Ασκληπιού, σε μία πόλη η οποία ήταν η τέταρτη μεγαλύτερη της Κρήτης εκείνης της περιόδου.
Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο εκπρόσωπος της τοπικής κοινότητας Πλάτης, Θεοχάρης Γαλιοτζάκης: «Από το 1914 έως και το 1916 υπήρξαν ανασκαφές στην περιοχή, από Βρετανούς οι οποίοι έσκαψαν, ανέδειξαν και μετά σκέπασαν την περιοχή. Άγνωστο αν πήραν κάτι ή όχι. Σήμερα όμως, ο Δήμος μας στέκεται αρωγός στις προσπάθειες του υπουργείου Πολιτισμού, ώστε να ανιχνευθεί η περιοχή και να απεικονιστούν θαμμένες αρχαιότητες».

«Σύντομα θα είμαστε σε θέση να αποκαλύψουμε σε όλο της το μεγαλείο την πραγματική διάσταση της μυθολογικής, αλλά και ιστορικής σπουδαιότητας και προσφοράς του τόπου μας στον παγκόσμιο πολιτισμό, ώστε να ξαναγράψουμε την ιστορία του, υπό το πρίσμα ντοκουμέντων-αποδεικτικών στοιχείων», δηλώνει ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννης Στεφανάκης για τις σημαντικές εξελίξεις που αφορούν την έρευνα-ανάδειξη σπουδαίων θαμμένων αρχαιοτήτων στην περιοχή.

Για το λόγο αυτό μάλιστα, ο Δήμος καλεί τους πολίτες που έχουν γη στην ιδιοκτησία τους, αγροτεμάχια-οικόπεδα στις περιοχές: Πάνω Κεφάλι, Κάτω Κεφάλι, Πέρα Αλώνια, καθώς και νότια του περιφερειακού δρόμου προς Κακάπυλα, με βάση σχετικό νόμο που αφορά στη «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης- Πρόγραμμα Καλλικράτης», να επικοινωνήσουν με τον Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου, το αργότερο έως την Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου 2018

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι μέσα από την συνεργασία των θεσμών, Δήμου, υπουργείου Πολιτισμού, Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και εμπλεκόμενους φορείς, με “εργαλεία”-καθοδήγηση την επιστήμη και την μοναδική πολιτισμική κληρονομιά του Λασιθίου, σε συνδυασμό με συστηματική δουλειά, έρευνα και τεκμηρίωση θα υπάρξουν ντοκουμέντα και αποδεικτικά στοιχεία. Δέσμευση μας είναι ότι συνεχίζουμε ακούραστα να εργαζόμαστε για την ανάδειξη του πολιτισμικού μας αποθέματος-κληρονομιάς προς όφελος της Κρήτης, αλλά και της χώρας ευρύτερα».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα