Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Σε ποιους κλάδους θα εφαρμοστεί σε πρώτη φάση

Προ των πυλών η ψηφιακή κάρτα εργασίας. Θα εφαρμοστεί σε πρώτη φάση στις τράπεζες, τα σούπερ μάρκετ και σε υπηρεσίες που διατηρούν ήδη ηλεκτρονικά καταστήματα.

Το νέο «εργαλείο» του υπουργείου Εργασίας, με το οποίο επιχειρείται το «λοκάρισμα» των εργοδοτών που είναι επιρρεπείς στις παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, θα ξεκινήσει το πρώτο εξάμηνο του 2022 και θα διαμορφώσει μια νέα πραγματικότητα για 2 εκατομμύρια εργαζομένους

του ιδιωτικού τομέα.

Με την ψηφιακή κάρτα εργασίας, η οποία θα συνδέεται απευθείας με το online σύστημα του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, θα καταγράφεται αμέσως και σε πραγματικό χρόνο η απασχόληση του εργαζομένου, η υπέρβαση του νομίμου ωραρίου, οι υπερεργασίες και οι υπερωρίες του κι έτσι θα επέρχονται άμεσα οι σχετικές συνέπειες (αξιώσεις για επιπλέον αμοιβή από τον εργαζόμενο και κυρώσεις στον εργοδότη, εάν η υπέρβαση του ωραρίου είναι παράνομη).

Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας μέσω εφαρμογής στον υπολογιστή ή στο κινητό;
Η κάρτα μπορεί να λειτουργεί μέσω μιας εφαρμογής στον υπολογιστή ή στο κινητό τηλέφωνο του κάθε μισθωτού. Μάλιστα, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να ενεργοποιούν υποχρεωτικά τις κάρτες των εργαζομένων, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνουν πρόστιμο 10.500 ανά εργαζόμενο για τη μη ενεργοποίηση της ψηφιακής κάρτας και λουκέτο 15 ημερών για υποτροπή μετά από τρεις ελέγχους της επιχείρησης.

Το νέο σύστημα που θα παρουσιαστεί σύντομα από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θα επιτρέπει και στα δύο μέρη, εργαζόμενους και εργοδότες, να «φιλτράρουν», στην πραγματικότητα να ελέγχουν, όλα τα στοιχεία που θα δηλώνονται στην «ΕΡΓΑΝΗ».
Θα υπάρχει δηλαδή αμοιβαίος έλεγχος της δήλωσης του ωραρίου, της υπερεργασίας, των υπερωριών κ.λπ., ενώ θα υπάρχουν «κόφτες» που θα αποκλείουν τις παράτυπες δηλώσεις. Με αυτό τον τρόπο, όπως ισχυρίζεται το υπουργείο Εργασίας θα αποφεύγεται το ενδεχόμενο κατάχρησης από τη μια πλευρά και της υποδήλωσης της εργασίας από την άλλη.

4 σημεία – κλειδιά για την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας

Αξίζει να σημειωθεί ότι:

1. Το σύστημα θα διαθέτει απεικόνιση όλων των νόμιμων ορίων υπερωριών, ημερήσιου χρόνου ανάπαυσης κ.λπ., όπως προβλέπονται από τη νομοθεσία, ώστε να δημιουργείται ασφάλεια σε εργαζόμενους και εργοδότες.

2. Το σύστημα θα διαθέτει κόφτες ώστε να εμποδίζονται οι παράτυπες δηλώσεις.

3. Ο μισθός θα απεικονίζεται και σε επίπεδο ώρας.

4. Θα υπάρχουν προβλέψεις σε τεχνικό επίπεδο για όλες τις ειδικές συνθήκες, όπως ενδεικτικά εργασίες εκτελούμενες έξω από την έδρα της επιχείρησης, επαγγελματικά ταξίδια, έκτακτη απουσία του εργαζόμενου για προσωπικούς λόγους κ.λπ.

Ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει πώς θα είναι η ψηφιακή κάρτα εργασίας, καθώς σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας δεν θα είναι απαραίτητο να έχει φυσική μορφή. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι μπορεί να είναι μια ηλεκτρονική εφαρμογή που ενεργοποιείται σε κινητά και ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Εξάλλου, η ψηφιακή μορφή του νέου πλαισίου είναι αυτή που του δίνει τη δυνατότητα να κάνει τους ελέγχους πιο γρήγορους και φυσικά πιο αποτελεσματικούς.

Εξάλλου, τα φυσικά τα συστήματα ωρομέτρησης όπου υπάρχουν θα διατηρηθούν και θα διασυνδεθούν με το νέο σύστημα, προκειμένου να λειτουργήσουν με ψηφιακό τρόπο.

Πηγή: enikos.gr

The post Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Σε ποιους κλάδους θα εφαρμοστεί σε πρώτη φάση appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα