Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Τι αλλάζει για επιχειρήσεις και εργαζομένους

Τις αλλαγές που φέρνει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο και όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ψηφιακή κάρτα εργασίας αναλύει στο enikonomia.gr η δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω, Κατερίνα Φραγκάκη.

Πώς θα λειτουργεί η ψηφιακή κάρτα εργασίας και τι ακριβώς θα αναφέρεται στο σύστημα;
Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας θα ενημερώνεται όταν ο εργαζόμενος ξεκινά και όταν τελειώνει την εργασία του. Θα είναι εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνο ή στον υπολογιστή. Επίσης για όσες επιχειρήσεις ήδη εφαρμόζουν το μέτρο, θα χρησιμοποιείται η υφιστάμενη

κάρτα εργασίας. Με την ψηφιακή κάρτα εργασίας, το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ II θα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για το ωράριο εργασίας των εργαζομένων και θα καταγράφεται κάθε ώρα εργασίας, ως κανονικό ωράριο, υπερεργασία, υπερωρία, επίσης θα προκύπτουν τα διαλείμματα, οι ώρες και ημέρες απουσίας και οι άδειες.

Πότε θα ξεκινήσει η ψηφιακή κάρτα εργασίας;
Το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ θα αποκτήσει από το τέλος Ιουνίου νέο προφίλ για να φιλοξενήσει την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Η εφαρμογή του μέτρου θα ξεκινήσει από τις τράπεζες και τις μεγάλες βιομηχανίες και στη συνέχεια θα επεκταθεί και σε άλλους κλάδους.

Η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας θα είναι υποχρεωτική για όλες τις επιχειρήσεις;
Η εφαρμογή του μέτρου θα είναι υποχρεωτική, αλλά θα γίνει σταδιακά, θα εφαρμοστεί αρχικά στις μεγάλες επιχειρήσεις, που διαθέτουν ήδη σύστημα μέτρησης του χρόνου εργασίας και θα επεκταθεί με βάση χρονοδιάγραμμα στις μεσαίες και μικρές. Για τις επιχειρήσεις που υιοθετούν την ψηφιακή κάρτα θα συμπληρώνεται αυτόματα η Αναλυτική Περιοδική Δήλωση και θα καταργηθεί το Ειδικό Βιβλίο Υπερωριών.

Τι θα ισχύσει για όσους κάνουν τηλεργασία;
Η εφαρμογή του μέτρου θα ισχύσει και στους εργαζόμενους που κάνουν τηλεργασία. Ο εργαζόμενος θα πρέπει να συνδεθεί με την ψηφιακή κάρτα, μέσω του κινητού τηλέφωνου του ή του υπολογιστή. Θα έχει δικαίωμα σύνδεσης και αποσύνδεσης στην τηλεργασία, για να μπορεί να κάνει διάλειμμα και να μην φαίνεται συνέχεια συνδεδεμένος.

Τι πρόστιμα θα επιβάλλονται σε όσες επιχειρήσεις δεν εφαρμόσουν το μέτρο;
Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας θα αποτελέσει εργαλείο της Επιθεώρησης Εργασίας για τον έλεγχο της αδήλωτης εργασίας και της τήρησης του ωραρίου των επιχειρήσεων. Στην περίπτωση που σε έλεγχο στην επιχείρηση διαπιστωθεί ότι η ψηφιακή κάρτα εργαζομένου δεν είναι ενεργοποιημένη, θα επιβάλλεται στον εργοδότη πρόστιμο 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο που δεν έχει ενεργοποιημένη ψηφιακή κάρτα. Σε περίπτωση που σε τρεις ελέγχους, εντός χρονικού διαστήματος 12 μηνών, διαπιστωθεί η εν λόγω παράβαση, θα επιβάλλεται προσωρινή διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης για χρονικό διάστημα 15 ημερών.

Τι έργο θα κάνει η νέα Επιθεώρηση Εργασίας;
Η Ανεξάρτητη Αρχή που διαδέχεται το ΣΕΠΕ θα λειτουργεί κατά τα πρότυπα της ΑΑΔΕ και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. Η επιβολή των προστίμων θα γίνεται πλέον ταχύτατα, χωρίς ακρόαση του εργοδότη. Το πόρισμα της Επιθεώρησης Εργασίας επί διαφορών που στοιχειοθετούνται από την ψηφιακή κάρτα εργασίας, θα έχει δεσμευτικότητα και θα χρησιμοποιείται άμεσα για να βγει γρήγορη απόφαση από το δικαστήριο και ειδικότερα διαταγή πληρωμής.

enikonomia.gr

The post Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Τι αλλάζει για επιχειρήσεις και εργαζομένους appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα