Ρέθυμνο: Παρέμβαση εισαγγελέα στο υπό κατά κατάληψη Δασαρχείο – Συνελήφθησαν δύο αγρότες

Νωρίς σήμερα το πρωί υπάλληλοι του δασαρχείου επιχείρησαν να μπουν στο χώρο της εργασίας τους το οποίο τελεί υπό κατάληψη ωστόσο, αγροτοκτηνοτρόφοι Ρεθύμνου δεν τους επέτρεψαν την είσοδο και με παρέμβαση εισαγγελέα έχουν πραγματοποιηθεί δύο συλλήψεις ατόμων, οι οποίοι σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες αναμένεται να δικαστούν με τη διαδικασία του αυτοφώρου.

Υπενθυμίζεται ότι αγροτοκτηνοτρόφοι και θεσμικοί του Ν. Ρεθύμνου, συζήτησαν το πρωί της Τρίτης 30 Νοεμβρίου τα νέα

δεδομένα για την επίλυση του προβλήματος που προκαλούν οι δασικοί χάρτες και τα οποία βασίζονται στα πρόσφατα νομοθετήματα, αλλά και στις δικαστικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης, αγροτοκτηνοτρόφοι, Ενώσεις, αυτοδιοικητικοί και στελέχη των εμπλεκομένων υπηρεσιών, εξέφρασαν την ανάγκη να ξεκαθαρίσει άμεσα η κυβέρνηση το θέμα των δασικών χαρτών, ούτως ώστε να μην χαθούν περιουσίες και το ιδιοκτησιακό καθεστώς στην Κρήτη να είναι απόλυτα διαφανές.

«Ζητάμε τα χωράφια να παραμείνουν σε εμάς, να μην μπαίνει ο κόσμος στη διαδικασία να προσβάλει με ενστάσεις το ιδιοκτησιακό καθεστώς, όταν με δύο μάρτυρες και τα σχετικά έγγραφα που απαιτούνται, όπως η δήλωση στον ΟΣΔΕ και το Ε9 μπορεί να κατοχυρωθεί. Δεν έχει καμία δικαιοδοσία το ελληνικό Δημόσιο», τόνισε χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Γιώργος Βενιεράκης.

Οι πρώτες αντιδράσεις στην Κρήτη μετά την απόφαση του ΣτΕ

Συγκρατημένη αισιοδοξία για απελευθέρωση των αγροτοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων από τους δασικούς χάρτες εξέφρασαν στην Κρήτη, μετά τη δημοσιοποίηση της ιδιαίτερα σημαντικής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, εκπρόσωποι των αγροτοκτηνοτρόφων αλλά και των γεωτεχνικών. Όπως αναφέρθηκε την Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου, το ανώτατο συνταγματικό δικαστήριο, με μια απόφαση που μπορεί να χαρακτηριστεί ακόμη και ιστορική, ανατρέπει το σκηνικό που είχε στηθεί με την κατάρτιση των δασικών χαρτών βάσει παλιών (και συχνότατα παρωχημένων) αεροφωτογραφιών, υποχρεώνοντας τις Αρχές να λάβουν υπόψη και άλλους παράγοντες. Αποτελεί, δηλαδή, ουσιαστικά δικαίωση για χιλιάδες αγρότες, κτηνοτρόφους και γεωπόνους, που κινδύνευαν από το πουθενά να χάσουν πατρογονικές εκτάσεις.

Η εξέλιξη αυτή ήρθε με τον πιο επίσημο τρόπο, δηλαδή με απόφαση του ΣτΕ, η οποία συνιστά εντολή, και η οποία εκδόθηκε πριν ένα μήνα περίπου, όμως περιήλθε πρόσφατα με λεπτομέρεια σε γνώση των γεωπονικών Συλλόγων Μαγνησίας, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Φθιώτιδας Ευρυτανίας, οι οποίοι και πήγαν αντίθετα σε ΓΕΩΤΕΕ, ΠΕΔΔΥ και λοιπές οργανώσεις.

«Το Συμβούλιο της Επικρατείας έρχεται και κάνει δεκτό τον νόμο Χατζηδάκη, απορρίπτοντας τις προσφυγές των περιβαλλοντικών οργανώσεων», σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου Γρύλλο Παπαδάκη, που εκφράζει τώρα συγκρατημένη αισιοδοξία για τη σταδιακή επίλυση των προβλημάτων που είχαν ανακύψει με τους δασικούς χάρτες.

Αυτό που απομένει τώρα είναι και η νομοθετική τακτοποίηση της υπόθεσης, με βάση πάντα την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, αναφέρει στην «ΝΚ».

Η απόφαση του ΣτΕ για τους Δασικούς Χάρτες

Όπως αναφέρει το ενημερωτικό σημείωμα των γεωπονικών Συλλόγων κεντρικής Ελλάδας, «συνοπτικά, με τις αποφάσεις της, η μείζονα Ολομέλεια του ΣτΕ αναγνωρίζει τη συνταγματικότητα των προαναφερθεισών διατάξεων και τη στοχευμένη προσπάθεια ορθής αναμόρφωσης των εσφαλμένων δασικών χαρτών βάσει του άρθρου 48 του Ν. 4685/2020:

Τονίζει πως οι εκτάσεις, οι οποίες έχουν αφιερωθεί με πολιτειακές πράξεις στην αγροτική χρήση πριν από το Σύνταγμα του 1975, αποσυνδέονται από τη δασική νομοθεσία, εφόσον εξακολουθούν να καλλιεργούνται, όχι μόνο από τους διαδόχους όσων είχαν αποκατασταθεί, αλλά και από τους διαδόχους των τότε ιδιοκτητών. Εντάσσει στη διαδικασία ελέγχου της διατήρησης της αγροτικής χρήσης τη λήψη υπόψη του χαρτογραφικού ψηφιακού υποβάθρου του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Εξαιρεί από τη δασική νομοθεσία περιοχές όπου έχουν εγκατασταθεί βιομηχανικές εγκαταστάσεις, ακόμη και μετά το Σύνταγμα του 1975, εφόσον η ίδρυσή τους έχει επιτραπεί βάσει διοικητικών πράξεων.

Ρυθμίζει τα ζητήματα των περιοχών που καταλαμβάνονται από εγκεκριμένα σχέδια πόλεων ή περιλαμβάνονται εντός οικισμών, τα όρια των οποίων έχουν καθοριστεί με διοικητικές πράξεις, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, έστω και μετά την ισχύ του Συντάγματος του 1975.

Τέλος, το δικαστήριο ομοφώνως επιβεβαιώνει την ισχύουσα νομολογία του περί χρονικής προτεραιότητας του Δασολογίου έναντι του Κτηματολογίου, υπό την έννοια ότι η κτηματογράφηση πρέπει να στηρίζεται σε αξιόπιστους δασικούς χάρτες».

neakriti.gr 

The post Ρέθυμνο: Παρέμβαση εισαγγελέα στο υπό κατά κατάληψη Δασαρχείο – Συνελήφθησαν δύο αγρότες appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα