Σάλος στην Κίνα με τις αποκαλύψεις για κακομεταχείριση βρεφών

Η ζήτηση νταντάδων αυξάνεται όλο και περισσότερο στην Κίνα από το 2016, έτος όπου τελείωσε η πολιτική του ενός παιδιού.

Ωστόσο η ποιότητα των υπηρεσιών των βρεφοκόμων αμφισβητείται από τις νέες μητέρες μετά και τις αποκαλύψεις που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας περί κακομεταχείρισης και κάθε είδους βιαιοπραγία κατά βρεφών.

Η Μάι Τιάν, υπάλληλος κρατικής επιχείρησης στην πόλη Φοσάν της επαρχίας Γκουανγκτόνγκ στη νότια Κίνα, διηγείται ότι άρχισε να ψάχνει για νταντά, «yuesao» στα κινεζικά, όταν ήταν έξι μηνών έγκυος, ήδη πολύ αργά καθώς, όπως λέει, άλλες έγκυες αναζητούν τροφό όταν διανύουν τους πρώτους μήνες της κύησης. Η αμοιβή των νταντάδων στην Κίνα κυμαίνονται από μερικές χιλιάδες γιουάν μηνιαίως, έως και πάνω από 30.000 γιουάν. Μεγάλη ζήτηση έχουν εκείνες με πλούσια εμπειρία και εκπαίδευση, ειδικά εάν θηλάζουν ή κάνουν μασάζ στο βρέφος. Για τη ανεύρεση μίας καλής νταντάς, οι μέλλουσες μητέρες πρέπει να απευθύνονται σε ειδικά γραφεία τουλάχιστον έξι μήνες νωρίτερα.

Η Μάι προσέλαβε πέρυσι δύο νταντάδες τον πρώτο μήνα μετά τον τοκετό. Η πρώτη θεωρείτο κορυφαία στο είδος της με μηνιαίο μισθό 9.000 γιουάν (1.423 δολάρια ΗΠΑ). Δέκα μέρες όμως αργότερα η Μάι την απέλυσε, επειδή δεν πληρούσε τις προσδοκίες της. «Δεν παρηγορούσε το μωρό μου όταν έκλαιγε. Τις περισσότερες ώρες τις περνούσε κλειδωμένη στο δωμάτιό της μιλώντας συνέχεια στο κινητό. Συχνά ξεχνούσε να μου κόβει φρούτα, κάτι που έπρεπε να το κάνει καθημερινά, γιατί ήμουν λεχώνα», δηλώνει.

Η δεύτερη τροφός βρέθηκε μέσω ενός μεσιτικού γραφείου. Η Μάι πληρωσε 300 γιουάν στον μεσίτη, οπότε θα μπορούσε να ζητήσει μία νέα νταντά εάν χρειαζόταν. Όπως διηγείται, η δεύτερη νταντά ήταν πιο επαγγελματίας και ο μισθός της ήταν 3.000 γιουάν χαμηλότερος σε σχέση με της πρώτης που είχε προσλάβει. «Η ποιότητα της βρεφοκόμου δεν εξασφαλίζεται μόνο με βάση τα πιστοποιητικά της. Πιστεύω ότι όλα είναι θέμα τύχης» λέει.

Το επάγγελμα των νταντάδων έχει όλο και μεγαλύτερη ζήτηση, με συνέπεια να αυξάνονται και τα προβλήματα στον χώρο αυτό που βρίθει χιλιάδων πλαστών πιστοποιητικών και πάσχει από έλλειψη κανονισμών. «Ορισμένες νταντάδες λαμβάνουν επαγγελματική πιστοποίηση μόνο μετά μία εβδομάδα εκπαίδευσης ή χωρίς καμία εκπαίδευση, ενώ άλλες απλώς πληρώνουν για να πάρουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά», λέει μία οικιακή βοηθός που αρνείται να κατονομασθεί.

Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι καταγγελίες για κακομεταχείριση ή τραυματισμούς βρεφών από μη επαγγελματίες νταντάδες. «Στην αγορά επικρατεί χάος. Ενώσεις, οργανισμοί κατάρτισης βρεφοκόμων και μεσιτικά γραφεία έχουν τη δυνατότητα να εκδίδουν ανεπίσημα πιστοποιητικά. Σε ορισμένες περιοχές της Κίνας μπορείς να πάρεις πιστοποιητικό επαγγελματικής κατάρτισης, αρκεί να πληρώσεις», προσθέτει.

Τον Φεβρουάριο του 2016, ο αρμόδιος φορέας στην Κίνα συνέταξε και δημοσιοποίησε τα πρότυπα για τις βρεφοκόμους και τις οικιακές βοηθούς. Πρόκειται για ένα σύστημα ταξινόμησης έξι επιπέδων που κυμαίνεται από ένα έως πέντε αστέρια στο υψηλότερο επίπεδο, που ονομάζεται «χρυσό μετάλλιο». Η νταντά με το «χρυσό μετάλλιο», πρέπει να έχει τουλάχιστον δύο χρόνια εμπειρίας στη φροντίδα μητέρων και βρεφών. Θα πρέπει επίσης να έχει λάβει επαγγελματική κατάρτιση, να έχουν υποβληθεί σε εξετάσεις και να έχει αποκτήσει πιστοποιητικά, για την οικιακή οικονομία, την περιποίηση βρεφών και την σωστή διατροφή. Ωστόσο, είναι δύσκολο να εφαρμοστούν αυστηρά αυτά τα πρότυπα, οπότε δεν είναι εγγυημένη η ποιότητα των υπηρεσιών.

«Το ανοσοποιητικό σύστημα του νεογέννητου είναι πολύ ευαίσθητο, οπότε οποιαδήποτε μη επαγγελματική συμπεριφορά μπορεί να αποβεί μοιραία. Οι νταντάδες, ειδικά εκείνες που έχουν την πιστοποίηση «χρυσό μετάλλιο», θα πρέπει να είναι εξαιρετικές επαγγελματίες», λέει ο Σονγκ Γιάν νεογνολόγος στην Γυναικολογική Κλινική του Τσενγκντού.

Από την πλευρά του ο Κου Γι, δικηγόρος με έδρα το Τσενγκτού, προτείνει οι αρμόδιες υπηρεσίες να βελτιώσουν τους κανονισμούς και να δημιουργήσουν έναν μηχανισμό αξιολόγησης που θα επιτρέπει στους ενδιαφερόμενους να δίνουν πληροφορίες για τις υπηρεσίες των «yuesao».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα