Σαρηγιάννης: “Πρόωρο το άνοιγμα της εστίασης, κίνδυνος να καταστραφεί το καλοκαίρι”

Η κυβέρνηση, με τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής των επιστημόνων, έδωσε χθες Τετάρτη (21/4) “πράσινο φως” για το σταδιακό άνοιγμα σειράς δραστηριοτήτων που σηματοδοτούν ουσιαστικά την αρχή του τέλους του πολύμηνου lockdown. Πώς σχολιάζουν οι επιστήμονες τα μέτρα που ανακοινώθηκαν.

Τα μέτρα που μας βγάζουν βαθμιαία από τον βασανιστικό και παρατεταμένο “πάγο” της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, περιλαμβάνουν -μεταξύ άλλων- παράταση στην ώρα απαγόρευσης της βραδινής κυκλοφορίας, επαναλειτουργία της εστίασης στις 3 Μαΐου,

αλλά και του συνόλου των εκπαιδευτικών βαθμίδων στις 10 Μαΐου.

Μιλώντας στο iatropedia.gr, ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, αναλύει και σχολιάζει τα επιδημιολογικά δεδομένα σχετικά με τα νέα μέτρα χαλάρωσης.

“Τα μέτρα στα σχολεία και στον τουρισμό περίπου τα ξέραμε. Ήθελε η κυβέρνηση τα σχολεία να τα ανοίξουν μετά το Πάσχα, επειδή οι επιστήμονες είπαν να μην τα ανοίξουν στις αρχές Απριλίου. Αυτό μου φαίνεται λογικό. Από την άλλη ο τουρισμός είναι πιο πλατύ θέμα και οι όροι που ανοίγουμε τον τουρισμό δεν είναι κακοί, οπότε η ημερομηνία που δηλώθηκε έχει μια λογική”.

Τι συμβαίνει, όμως, με την εστίαση, που αιφνιδιαστικά η κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξει νωρίτερα από τις ημερομηνίες που ανέμεναν όλοι; Για τον Καθηγητή κ. Σαρηγιάννη, το άνοιγμα αυτό έπρεπε να γίνει 10 ημέρες αργότερα και με μεγαλύτερη ασφάλεια, καθώς όπως υποστηρίζει, η πρόωρη λειτουργίας της θα βάλει φρένο στην αποκλιμάκωση που επιδιώκουμε για να μην βάλουμε σε κίνδυνο το καλοκαίρι.

Συγκεκριμένα εξηγεί: “Το άνοιγμα της εστίασης στις 3 Μαΐου, αντί για τις 14 Μαΐου που ανοίγει και ο τουρισμός, εγώ πιστεύω ότι θα έχει μια αυξητική ώθηση. Και δυστυχώς θα την έχει σε μια στιγμή χρονικά που θέλουμε να φτάσουμε με ασφάλεια στο καλοκαίρι. Είναι 10 μέρες πρόωρα. Και θα πει κανείς, πόση διαφορά μπορεί να κάνουν οι 10 μέρες; Το θέμα είναι ότι στις 10 μέρες εσύ ελπίζεις, μη επιτρέποντας τις μετακινήσεις το Πάσχα, να έχεις μια αποκλιμάκωση των κρουσμάτων σημαντική, τέτοια ώστε να ανοίξεις με ασφάλεια τον τουρισμό μαζί με την εστίαση και τα σχολεία μεταξύ στις 10 και 14 Μαΐου”, σημειώνει ο Καθηγητής.

Ο διπλασιασμός των εμβολιασμών μπορεί να αλλάξει την όλη εικόνα

Το σενάριο της “δεύτερης κορυφής του τρίτου κύματος” που βλέπει ο Καθηγητής να συμβαίνει με το άνοιγμα της εστίασης μπορεί να μη συμβεί, όπως λέει, εάν όντως επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί, με την παραλαβή τουλάχιστον 7.130.000 δόσεων εμβολίων έως και τον Ιούνιο.

Όπως ανακοινώθηκε μάλιστα οι εμβολιασμοί θα «τρέξουν’ και στις νεαρότερες ομάδες του πληθυσμού, στις οποίες παρατηρούνται τα περισσότερα κρούσματα, αλλά και νοσηλείες στα νοσοκομεία. Πρόκειται για την ηλικιακή ομάδα 30-39 ετών που ξεκινούν άμεσα στους εμβολιασμούς με AstraZenece, αλλά και τους 40-49 που θα αρχίσουν να εμβολιάζονται από τις αρχές Μαΐου με όλα τα εμβόλια.

“Ελπίζω ότι η αύξηση των εμβολιασμών -εάν πράγματι υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη επιτάχυνση και διπλασιασμός των εμβολιασμών όπως λέγεται- διαφοροποιεί προς το καλύτερο αυτές τις αναλύσεις, αλλά θέλω να το δω να συμβαίνει αυτό στην πράξη”, σημειώνει ο Καθηγητής κ. Σαρηγιάννης.

Χωρίς το πρόωρο άνοιγμα της εστίασης, τα σχολεία δεν θα επιβάρυναν

Εάν κρατούσαμε δέκα ημέρες παραπάνω κλειστή την εστίαση, θα καταφέρναμε με τη βοήθεια των self test μεγαλύτερη αποκλιμάκωση, και τα σχολεία στις 10 Μαΐου θα άνοιγαν με λιγότερο επιβαρυμένους τους δείκτες της πανδημίας, σύμφωνα με τον ειδικό. Με την πανδημία “ψηλά” το άνοιγμα των δημοτικών θα φέρει αύξηση κρουσμάτων, όπως λέει.

Η θεωρία αυτή στηρίζεται στο δεδομένο ότι, όταν υπάρχει μεγάλη διασπορά στην κοινότητα τα σχολεία λειτουργούν ως πολλαπλασιαστές των κρουσμάτων, εξηγεί χαρακτηριστικά:

“Ανοίγοντας την εστίαση στις 3 Μαΐου ρισκάρουμε, γιατί μετά από αυτό ανοίγουμε κι άλλα πράγματα: σχολεία, τουρισμό κλπ και ουσιαστικά επιβραδύνουμε την αποκλιμακωτική πορεία και τότε τα σχολεία θα παίξουν πιο επιβαρυντικό ρόλο, με μεγάλη αύξηση στην κοινότητα. Γιατί τα σχολεία είναι ένας πολλαπλασιαστής της διασποράς στην κοινότητα. Τα δημοτικά επειδή αυξάνουν την κινητικότητα οι γονείς, που πηγαίνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, αλλά και τα λύκεια που έχουν τη δική τους επίδραση, γιατί τα παιδιά έχουν κοινωνική κινητικότητα, κάνουν παρέες κλπ. Αυτά τα έχουμε δει ήδη στην Ελλάδα και απορώ που λένε κάποιοι επιδημιολόγοι ότι τα παιδιά δεν επιβαρύνουν”, τονίζει ο κ. Σαρηγιάννης.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, το άθροισμα των δραστηριοτήτων που θα ανοίξουν το επόμενο διάστημα θα δώσουν και πάλι μια αυξητική τάση, που θα αποτυπωθεί σε κρούσματα και νοσηλείες:

“Αυτό που φοβάμαι είναι μια δεύτερη κορυφή του τρίτου κύματος, παρόμοια με την προηγούμενη στις 7 του Απριλίου, δηλαδή να φτάσουμε στα 3.100 κρούσματα στον εβδομαδιαίο κυλιόμενο μέσο όρο κρουσμάτων, που τώρα βρίσκεται περίπου στα 2.700. Αλλά το θέμα είναι ότι αυτή η κατάσταση για να αρχίσει να πέφτει, θα μας πάει γύρω στα μέσα Ιουνίου κι αυτό καταστρέφει το καλοκαίρι”, καταλήγει ο Καθηγητής.

Πηγή: iatropedia.gr

The post Σαρηγιάννης: “Πρόωρο το άνοιγμα της εστίασης, κίνδυνος να καταστραφεί το καλοκαίρι” appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα