Σε αδιέξοδο οι Κρητικοί με την ΔΕΗ | 100 εκατ. ευρώ οι οφειλές τους

Συνεχίζεται, καθώς φαίνεται, η εξαθλίωση του Έλληνα φορολογούμενου πολίτη, καθώς μετά από οκτώ χρόνια κρίσης, ένα στα δύο νοικοκυριά δεν είναι ακόμα σε θέση να αντεπεξέλθει στα έξοδα του ενοικίου, αλλά και στους λογαριασμούς ΔΕΚΟ, σύμφωνα με έρευνα. Πρόκειται για μια οικονομική αδυναμία και ένα πρόβλημα το οποίο παρατηρείται τόσο στην Κρήτη και σε περιοχές της υπόλοιπης επαρχίας, όσο και στις μεγαλουπόλεις.

Συγκεκριμένα, το ένα στα δύο νοικοκυριά αντιμετωπίζει

δυσκολίες στην έγκαιρη εξόφληση λογαριασμών ρεύματος, τηλεφώνου, νερού, κοινοχρήστων ή ενοικίου. Στην κατηγορία των ανέργων, το ποσοστό των οικονομικών δυσκολιών, με συνέπεια να μην μπορούν να πληρώσουν έγκαιρα λογαριασμούς, ανέρχεται στο 60% έναντι 44% των εργαζομένων. Το 43% δήλωσε πως δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να εξασφαλίσει ικανοποιητική θέρμανση στο σπίτι του. Αδυναμία εξασφάλισης ικανοποιητικής θέρμανσης ανέφερε το 60% των ανέργων και το 34% των εργαζόμενων του ιδιωτικού τομέα.

Στην Κρήτη

Σε επίπεδο Κρήτης, αναφορικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όχι μόνο τα νοικοκυριά, αλλά και οι επαγγελματίες στο να πληρώσουν λογαριασμούς σε ΔΕΚΟ και ιδιαίτερα τη ΔΕΗ, όπως τονίζει το μέλος του Δ.Σ. της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ Γιάννης Βρέντζος, «όντως υπάρχουν δεκάδες περιπτώσεις πολιτών που δεν μπορούν να αποπληρώσουν λογαριασμούς. Με τη ΔΕΗ έχουν γίνει πολλοί διακανονισμοί, παρ’ όλα αυτά σε επίπεδο Κρήτης τα οφειλόμενα ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια. Την ίδια στιγμή, σε επίπεδο επικράτειας τα χρέη προς τη ΔΕΗ ξεπερνούν τα 2,5 δισ. Τα νούμερα αυτά αποδεικνύουν ότι έχουμε ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα.

Η ΔΕΗ, ως Επιχείρηση, κατανοώντας τη δεινή θέση του Έλληνα, κάνει μεγάλες προσπάθειες να βοηθήσει. Μια από αυτές είναι οι διακανονισμοί έως και 36 δόσεις για την αποπληρωμή μιας οφειλής. Πρέπει βέβαια να πούμε πως μπορεί να βλέπει ο καταναλωτής “φουσκωμένο” το λογαριασμό της ΔΕΗ, όμως στην ουσία η κατανάλωση του ρεύματος είναι το μικρότερο ποσό που αντιστοιχεί στον εκάστοτε λογαριασμό, ο οποίος αυξάνεται με την επιβολή άλλων φόρων που προστίθεται σε αυτόν για να γίνει το συνολικό άθροισμα».

Ο κ. Βρέντζος παράλληλα υπογράμμισε την εξαιρετικής σημασίας συμβολή του κοινωνικού τιμολογίου, στο οποίο μπορεί να ενταχθεί ο καταναλωτής εφόσον πληροί τα κριτήρια που απαιτούνται, αλλά και τις πολλές εκπτώσεις που παρέχει η Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, θέλοντας να βοηθήσει τον Έλληνα καταναλωτή.

Πάντως, σε αυτό το σημείο αξίζει να τονιστεί πως οι οφειλέτες διαιρούνται σε κατηγορίες. Μία εξ αυτών είναι οι «κατ’ εξακολούθηση κακοπληρωτές», εκείνοι δηλαδή που έχουν-δεν έχουν λεφτά στην τσέπη συνηθίζουν να μην πληρώνουν. Άλλοι πάλι είναι εκείνοι που, λόγω οικονομικής στενότητας, δεν μπορούν εκ των πραγμάτων να πληρώσουν το λογαριασμό, ενώ μέχρι πρότινος ήταν συνεπείς, και εκείνοι που επίσης λόγω οικονομικών δυσκολιών έρχονται αντιμέτωποι με το δίλημμα «τι επείγει να πληρωθεί και τι μπορεί να περιμένει». Όπως η περίπτωση γονέα, όπως μας είπε ο κ. Βρέντζος, που με τα χρήματα να μην επαρκούν για να καλύψει όλες τις υποχρεώσεις του, επέλεξε να πληρώσει το ενοίκιο και το λογαριασμό ρεύματος του γιου του, που σπουδάσει μακριά, κινδυνεύοντας να μείνει ο ίδιος στο σπίτι του χωρίς ρεύμα. Πάντως, όπως επισήμανε ο κ. Βρέντζος, οι καταναλωτές θα αρχίσουν να βλέπουν μειώσεις στους λογαριασμούς.

Έξαρση της μερικής απασχόλησης

Την ίδια ώρα, ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας με έξαρση της μερικής απασχόλησης (57% των νέων προσλήψεων) και την ισχυρή τάση απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων ανέδειξαν τα στοιχεία της έρευνας, αφού πάνω από τις μισές προσλήψεις του τελευταίου χρόνου έγιναν με καθεστώς μερικής απασχόλησης. Οι επτά στους δέκα μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα δήλωσαν πως εργάζονται με πλήρες ωράριο, ενώ το 30% εργάζονται με μερική απασχόληση (λιγότερες ώρες ή ημέρες). Έξι στους 10 που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν πως παραμένουν σε καθεστώς ανεργίας περισσότερο από δύο χρόνια, ενώ το επίδομα λαμβάνει μόνο ένας στους δέκα ανέργους.
Οι 6 στους 10 άνεργους (62,1%) αναζητούν μια οποιαδήποτε εργασία, ενώ μόλις ένας στους τέσσερις αναζητά συγκεκριμένη εργασία στο αντικείμενό του. Όσο αυξάνεται ο χρόνος ανεργίας αλλά και η ηλικιακή κατηγορία των ανέργων, τόσο αυξάνεται και το ποσοστό όσων αναζητούν μια οποιαδήποτε εργασία με μειωμένες απαιτήσεις.

Πηγή : Νέα Κρήτη

Keywords
Τυχαία Θέματα