Σκάνδαλο Κατάρ: Για ένα χρόνο τους παρακολουθούσαν η βελγική «CIA» και άλλες 5 μυστικές υπηρεσίες

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο σκάνδαλο διαφθοράς του Κατάρ, στο οποίο εμπλέκεται η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή.

Η δικαστική έρευνα για την υπόθεση ξεκίνησε μετά από πολύμηνη έρευνα της Κρατικής Ασφάλειας του Βελγίου. Τα διεθνή ΜΜΕ Knack και Le Soir πληροφορήθηκαν για το θέμα από καλά ενημερωμένες πηγές και επιβεβαιώθηκε από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Vincent Van Quickenborne (Open VLD).

Σύμφωνα με τις

παραπάνω ιστοσελίδες, η Κρατική Ασφάλεια πραγματοποίησε έρευνα και στο σπίτι του Ιταλού Αντόνιο Πανζέρι, του φερόμενου ως «αρχηγού» πίσω από το λεγόμενο «QatarGate».

Από την περασμένη Παρασκευή (9/12), το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υφίσταται πολιτικό «σεισμό», μετά την έρευνα του ομοσπονδιακού εισαγγελέα για διαφθορά, εγκληματική οργάνωση και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Διερευνάται επίσης, εάν το Κατάρ και το Μαρόκο προσπάθησαν να επηρεάσουν θέσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τρόπο που υπερβαίνει το «παραδοσιακό» λόμπι.

Πώς όμως ξεκίνησε στην πραγματικότητα να ξετυλίγεται το κουβάρι; Υπήρξε πληροφοριοδότης εκ των έσω; Η μήπως το Βέλγιο ενημερώθηκε από άλλη χώρα;

Επικαλούμενα πολλές καλά ενημερωμένες πηγές, οι Knack και Le Soir αποκαλύπτουν τώρα τι προηγήθηκε της αποτελεσματικής έρευνας της Κεντρικής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Διαφθοράς της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας.

Από το 2021 οι έρευνες για «παρέμβαση ξένης δύναμης»
Η Κρατική Ασφάλεια δεν λειτουργεί για πολιτικά κόμματα ή πολιτικούς παράγοντες, αλλά όταν πρόκειται για απειλές. Το πιο σημαντικό καθήκον της βελγικής «CIA» της είναι να συλλέγει πληροφορίες σχετικά με δραστηριότητες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για την ασφάλεια του κράτους, όπως η «παρέμβαση στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων».

Μάλιστα, ήδη από το 2021, η Κρατική Ασφάλεια ξεκίνησε έρευνα πληροφοριών για «παρέμβαση ξένης δύναμης». Αυτό οδήγησε στη σημερινή πανωλεθρία του Ευρωκοινοβουλίου, συμπεριλαμβανομένης και της καθαίρεσης της Εύας Καϊλή.

Η βελγική εφημερίδα De Standaard, ανέφερε ήδη το πρωί της Τετάρτης (14/12) ότι μια έκθεση των υπηρεσιών πληροφοριών, η οποία συντάχθηκε πριν από λίγους μήνες, αποτελεί τη βάση της δικαστικής έρευνας.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι δεν είναι ασυνήθιστο για την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας του Βελγίου, να χρησιμοποιεί τις λεγόμενες Ειδικές Μεθόδους Πληροφοριών (BIM) σε τέτοιες περιπτώσεις – όπως είναι, για παράδειγμα, οι τηλεφωνικές υποκλοπές ή οι «σκιώδεις επιχειρήσεις». Τέτοιες μέθοδοι πρέπει να έχουν εγκριθεί εκ των προτέρων από επιτροπή τριών δικαστών.

Με άλλα λόγια, πολύ πριν αρχίσουν οι εργασίες της εισαγγελίας και της αστυνομίας για τη φερόμενη εγκληματική οργάνωση εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ορισμένοι αναλυτές και τοπικές υπηρεσίες της Εθνικής Ασφαλείας ήταν ήδη εξοικειωμένοι με το ζήτημα.

Σύμφωνα μάλιστα με τις πληροφορίες, η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας του Βελγίου συνεργάστηκε με πέντε αντίστοιχες υπηρεσίες πέντε ευρωπαϊκών χωρών για το εν λόγω σκάνδαλο.

Τι βρέθηκε στο σπίτι του Παντσέρι – Ερευνάται και το Μαρόκο
Ένα κρίσιμο βήμα στην έρευνα ήταν η έφοδος, δηλαδή το BIM στο σπίτι του πρώην Ιταλού ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος είναι ο ένας εκ των τεσσάρων συλληφθέντων, μαζί με την Εύα Καϊλή, τον σύντροφό της Φραντσέσκο Τζόρτζι και ακόμα ένα άτομο.

Όσον αφορά το τέταρτο άτομο – χωρίς ωστόσο να έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής – φέρεται να είναι ο γενικός γραμματέας της ΜΚΟ No Peace Without Justice, Νικολό Ταλαμάνκα.

Σύμφωνα με τα δύο διεθνή ΜΜΕ, στο σπίτι του Παντσέρι βρέθηκαν και καταχέθηκαν περίπου 700.000 ευρώ σε μετρητά, προσφέροντας τα απαραίτητα στοιχεία για τα φερόμενα ποινικά αδικήματα. Ως αποτέλεσμα, τμήματα του φακέλου πληροφοριών της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας αποχαρακτηρίστηκαν και μεταφέρθηκαν στην εισαγγελία στις 12 Ιουλίου 2022.

Τότε ξεκίνησε και η νέα διαδικασία, με την αστυνομία και τον εισαγγελέα να καλούνται πλέον να συλλέξουν στοιχεία για να προσάγουν τους υπόπτους στο δικαστήριο, το οποίο δεν είναι αρμοδιότητα της Υπηρεσίας Ασφαλείας.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από το Κατάρ, στο στόχαστρο των ανακριτών βρίσκεται και το Μαρόκο, κάτι που είχε αποκαλυφθεί παλαιότερα από ιταλικά μέσα ενημέρωσης και δημοσιεύθηκε ξανά την Τετάρτη από τις De Standaard και De Morgen.

ieidiseis.gr

The post Σκάνδαλο Κατάρ: Για ένα χρόνο τους παρακολουθούσαν η βελγική «CIA» και άλλες 5 μυστικές υπηρεσίες appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα