Σπίρτζης: «Τρέχουν» οι διαδικασίες για έναν ολοκληρωμένο ΒΟΑΚ

μεταφορά της αρμοδιότητας για την διενέργεια του διαγωνισμού για το ΒΟΑΚ από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης, στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

Τις διαδικασίες που επιλέχθηκαν για την κατασκευή του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης παρουσίασε στη Βουλή ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης,

απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Πλακιωτάκη.

Όπως είπε ο κ. Σπίρτζης, είναι πολύ πιο συμφέρον για την Κρήτη και για τον τόπο, να «τρέξουμε» το μέρος του Βόρειου Οδικού Άξονα που ενώνει τους τέσσερις νομούς της Κρήτης συμπεριλαμβανομένης και της πόλης του Άγιου Νικόλαου που έχουν μελέτες βιωσιμότητας, και μπορούμε να προχωρήσουμε το έργο, προφανώς όχι στη χάραξη του 1960. Κατά συνέπεια -σημείωσε – είναι μέσα και το Λασίθι.

Υπάρχουν σημεία, ανέφερε ο Υπουργός, που δεν συμφέρει με τις δραστηριότητες που έχουν αναπτυχθεί να πας να γκρεμίσεις ξενοδοχεία και να τα απαλλοτριώσεις. Σε αυτά τα σημεία θα πρέπει, σημειακά, να βελτιωθεί η χάραξη που υπήρχε. Παράλληλα, να τρέξει και η μελέτη στρατηγικού σχεδιασμού που περιλαμβάνει και μετά τον Άγιο Νικόλαο, μέχρι τη Σητεία και τους κάθετους άξονες στην Ιεράπετρα, και άλλους κάθετους άξονες, καθώς και τις επιπτώσεις στην ανάπτυξη της Κρήτης που θα έχουν και οι κάθετοι άξονες και όλα τα υπόλοιπα.

Όπως τόνισε ο υπουργός, στις 26 Ιουλίου 2017 έγινε η προγραμματική σύμβαση με τον ΟΑΚ για τη μελέτη του στρατηγικού σχεδιασμού του Βόρειου Οδικού άξονα. Αν δείτε τα στάδια που έχουμε, είπε, έχουμε μέσα -εκτός από το πρώτο στάδιο που είναι το Χανιά – Άγιος Νικόλαος για να μπει μέσα στο έργο – την κυκλοφοριακή μελέτη για όλο τον ΒΟΑΚ, όχι μόνο για το τμήμα Χανιά-Άγιος Νικόλαος, και μετά τον Άγιο Νικόλαο και μετά τα Χανιά, για το Καστέλι Χανίων και για τους κάθετους άξονες.

Εμείς λέμε ότι θα κάνουμε έναν ολοκληρωμένο ΒΟΑΚ, τόνισε ο Υπουργός Υποδομών και πρόσθεσε:

«Εμείς βρήκαμε δυστυχώς μία Κρήτη που την είχατε αφήσει στη μέση της Αφρικής. Εκεί την είχατε αφήσει. Στη Σαχάρα την είχατε αφήσει από άποψη υποδομών.

Εμείς βγάλαμε το αεροδρόμιο του Καστελίου μετά από δεκαπέντε χρόνια, βγάζουμε τον ΒΟΑΚ, κάνουμε τα εγγειοβελτιωτικά έργα που χρειάζονται για τα έργα ύδρευσης-άρδευσης, αλλά δεν είμαστε Χουντίνι. Με μαγικό ραβδί δεν γίνονται αυτά. Τα είπαμε στον λαό της Κρήτης».

Από την πλευρά του, ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε την ανάγκη να ολοκηρωθεί ο βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης μέχρι τη Σητεία. Επέμεινε ότι ο νομός Λασιθίου αποκλείστηκε και κάλεσε την κυβέρνηση να αντιμετωπίζει την Κρήτη ενιαία και αδιαίρετα. Παράλληλα ζήτησε από το υπουργείο, τις μελέτες που είναι σε εξέλιξη αυτήν τη στιγμή στον Νομό Λασιθίου, να τις χρηματοδοτήσει, όπως είναι η μελέτη του Καλού Χωριού-Γέφυρα Φρουζή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα