Στην αντεπίθεση οι ΗΠΑ: Κατέρριψαν βαλλιστικό πύραυλο όμοιο με της Β. Κορέας

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι κατέρριψαν έναν βαλλιστικό πύραυλο μεσαίας ακτίνας δράσης, αντίστοιχου με εκείνου που διαθέτει η Βόρεια Κορέα, στην τελευταία επιχειρησιακή δοκιμή του αντιπυραυλικού συστήματος (Terminal High Altitude Area Defense -THAAD).

Το αναφερόμενο σύστημα έχει σχεδιαστεί για την προστασία της αμερικανικής επικράτειας κατά ενδεχόμενων πυραυλικών απειλών από τρίτες χώρες. Η δοκιμαστική κατάρριψη του πυραύλου-στόχου πραγματοποιήθηκε

πάνω από τον Ειρηνικό ωκεανό, σε μία περίοδο κλιμάκωσης της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο, καθώς η Βόρεια Κορέα αναπτύσσει ταχύτατα το πυραυλικό της πρόγραμμα.

Το αντιπυραυλικό σύστημα THAAD
Το THAAD είναι αμερικάνικο αντιπυραυλικό σύστημα που είναι σχεδιασμένο να αναχαιτίζει βαλλιστικούς πυραύλους μικρής, μεσαίας και μεγάλης ακτίνας δράσης. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1991 έπειτα από τις επιθέσεις πυραύλων SCUD κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Κόλπου. Το σύστημα δεν περιλαμβάνει πολεμική κεφαλή, αλλά βασίζεται στην κινητική ενέργεια πρόσκρουσης ώστε να καταστρέψει εχθρικό πύραυλο.

Τον Φεβρουάριο του 1991, ένας πύραυλος σοβιετικής τεχονλογίας, που διέθεταν οι ιρακινές δυνάμεις του Σαντάμ, χτύπησε αμερικανικό στρατόπεδο στο περσικό Κόλπο σκοτώνοντας 27 Αμερικανούς στρατιώτες και τραυματίζοντας ακόμη 98. Από τις μαρτυρίες και τα δημοσιεύματα της εποχής, εικάζεται πως πύραυλος Πάτριοτ, χρησιμοποιήθηκε από τις αμερικανικές δυνάμεις προκειμένου να αναχαιτίσει την επίθεση, χωρίς όμως απόλυτη επιτυχία. Παράλληλα, οι ένοπλες δυνάμεις ισχυρίζονταν πως ο πύραυλος των ιρακινών παρουσίασε βλάβη στον αέρα, κάτι που πιθανώς μείωσε την αποτελεσματικότητά του. Σε κάθε περίπτωση το περιστατικό αυτό ήταν που οδήγησε τις ΗΠΑ στην χρηματοδότηση ενός νέου αντιπυραυλικού προγράμματος.

Η εκτόξευση πυραύλου και η απειλή της Πιονγιάνγκ
Την Παρασκευή, ο ηγέτης της Βορείου Κορέας, αφού επιβεβαίωσε την δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου, ανέφερε στη δημόσια τηλεόραση πως η χώρα του διαθέτη πλέον τα μέσα ώστε να βάλει κατά της αμερικανικής επικράτειας. «Όλη η επικράτεια των ΗΠΑ βρίσκεται εντός εμβέλειας των βορειοκορεατικών πυραύλων» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ηγέτης Κιμ Γιόνγκ Ουν.

Νωρίτερα την ίδια ημέρα, η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε έναν βαλλιστικό πύραυλο ο οποίος κατέπεσε στη θάλασσα ανοικτά των ανατολικών της ακτών, όπως πρώτο μετέδωσε το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap επικαλούμενο το γενικό επιτελείο της Νότιας Κορέας. Η διεθνής κοινότητα έσπευσε να καταδικάσει την ενέργεια, που είναι η πολλοστή το τελευταίο διάστημα από την Πιονγιάνγκ.

Σε απάντηση των ενεργειών αυτών, δύο αμερικανικά βομβαρδιστικά B-1B πέταξαν πάνω από την κορεατική χερσόνησο, όπως ανακοίνωσε την Κυριακή η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ. «Η Βόρεια Κορέα παραμένει η πιο επείγουσα απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα. Αν απαιτηθεί, είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε με ταχεία, θανατηφόρα και συντριπτική ισχύ, στον χρόνο και τον τόπο της επιλογής μας» ανέφερε στην ανακοίνωση ο διοικητής των δυνάμεων της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στον Ειρηνικό, Τέρενς Τζ. Ο’Σόνεσι.

Οι ΗΠΑ έχουν και στο παρελθόν πραγματοποιήσει υπερπτήσεις των υπερηχητικών βομβαρδιστικών Β1-Β ως επίδειξη δύναμης, σε απάντηση για πυραυλικές ή πυρηνικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας.

Keywords
Τυχαία Θέματα